Politik

Forsvarsministeren beskyldes for at vildlede Folketinget om mink

23 værnepligtige modsagde i december forsvarsministeren og sagde, at de havde aflivet mink. Nu mener blå blok, at Trine Bramsen har talt usandt.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) måtte torsdag endnu engang redegøre for Forsvarets deltagelse i det, som oppositionen kalder "operation minkaflivning".

Hun beskyldes af de blå partier for at have vildledt Folketinget, da hun ved flere lejligheder før nytår ligeledes måtte stå på mål for forløbet. Blandt andet ved et samråd 8. december, hvor hun nægtede at svare på, hvornår hun blev bekendt med den manglende lovhjemmel. Og igen i Folketingssalen 16. december, hvor det lød:

- Mig bekendt har Beredskabsstyrelsen, ligesom Forsvaret, ikke aflivet mink.

Efterfølgende kunne man i et åbent brev skrevet af 23 værnepligtige læse det modsatte. De havde været med til at fange, aflive, transportere, rengøre og begrave, lød det.

Undrer sig over "fremtoning og attitude"

Det er de værnepligtiges beretninger, der ifølge Det Konservative Folkeparti beviser, at forsvarsministeren har givet fejlagtige informationer.

Derfor forsøgte partiet torsdag at samle et flertal bag en vedtagelsestekst, der ikke alene konstaterer, at Trine Bramsen har vildledt, men også stiller sig undrende over for ministerens "fremtoning og attitude" og udtaler kritik af, at hun ikke har svaret "dækkende og fyldestgørende".

Forsvarsordfører Niels Flemming Hansen (K) hæftede sig under dagens forespørgselsdebat særligt ved, at aflivningen af mink ifølge ham var sket systematisk, trods ministeren påstod det modsatte.

Den konservative forsvarsordfører fremhævede konkret en TV 2-artikel om de 23 værnepligtige. Her stod den værnepligtige Melissa Sarelius Guttesen frem og fortalte, hvordan hun havde placeret levende mink i en aflivningskasse, tjekket om de var i live og derefter kasseret dem i en container:

- Det er dybt kritisabelt, at en minister, som kan drage vidtgående beslutninger om rigets sikkerhed og vores soldaters liv og førlighed, enten ikke har styr på sit ministerområde eller har valgt at tale usandt, lød det fra Niels Flemming Hansen under debatten.

Ikke en del af jobbeskrivelsen

Forsvarsministeren afviste dog pure, at hun på noget tidspunkt skulle have talt usandt for Folketinget. Hun mener i stedet, at tingene bliver "blandet sammen".

Skulle de værnepligtige have aflivet mink, som de 23 underskrivere af det åbne brev giver udtryk for, er det ikke i strid med lovningen, forklarede ministeren. Og når hun blev foreholdt sine tidligere udtalelser om, at Forsvaret ikke har aflivet mink, lød det:

- Forsvaret har ikke haft til opgave at aflive mink.

- Det er klart, at hvis der er nogle, som har forbrudt sig mod den ordre, den instruks, der er givet dem, om at de ikke har haft grundlag for at aflive mink, eller hvis de har brugt magt, som de ikke har beføjelser til, så har vi en helt anden sag. Og så er det klart, at hvis der skulle fremkomme eksempler på det, vil jeg meget gerne høre om det, for så skal vi selvfølgelig undersøge det. Det er ikke mit indtryk, lød det fra Trine Bramsen.

En "uheldig sammenblanding"

Ingen af de fremmødte ordførere fra blå blok beskyldte dog de ansatte i Forsvaret for at have handlet ulovligt ved at aflive mink. Deres kritik gik alene på, at ministeren ifølge dem har vildledt Folketinget ved at sige, at hun ikke var bekendt med aflivningerne.

Beredskabsstyrelsen har i kølvandet på de værnepligtiges beretninger måttet beklage, at de ikke havde givet ministeren rigtige oplysninger i sagen. Det var ifølge dem årsagen til ministerens udtalelser forud for det åbne brev.

Under torsdagens debat lod det dog ikke til at være en forklaring, som de blå ordførere havde købt ind på. De forsøgte insisterende at citere fra diverse skriftlige svar, tidligere samråd og debatter, men forsvarsministeren vendte konsekvent tilbage til, at loven ikke blev brudt:

- Jeg har hele tiden gengivet de meget klare oplysninger, jeg har. Det, der er blevet spurgt til, er, om der er foregået ulovlig aflivning af mink. Og nej, Beredskabsstyrelsen har ikke deltaget i ulovlig aflivning af mink, lød det fra forsvarsministeren:

- Det er klart, at når der trækkes værnepligtige frem, og det blandes ind i diskussionen om Forsvaret, så giver det en rigtig uheldig sammenblanding.

En ordre eller tilfældigheder?

Fra socialdemokratisk side blev der under debatten argumenteret for, at de pågældende værnepligtige måske kunne have aflivet en enkelt mink, hvis den for eksempel var sluppet fri.

Om den værnepligtige Melissa Sarelius Guttesen, som i december fortalte til TV 2, at hun personligt havde aflivet mink, lød det således fra forsvarsordfører Jan Johansen (S):

- Selvfølgelig har hun måske på en eller anden måde, hvis der var sluppet en mink væk fra dem, dér skulle putte den ned i de bokse der, samlet den op og puttet den ned i kassen i stedet for at lade den løbe igennem benene på hende.

- Jeg tror ikke, der er nogen, der bevidst har givet en ordre til pigen her. Det tror jeg simpelthen ikke på.

Værnepligtig gjorde, som der blev sagt

Trods den socialdemokratiske ordfører altså ikke mener, at der har været tale om systematisk aflivning, var det langtfra den opfattelse, Melissa Sarelius Guttesen havde, da TV 2 talte med hende i december. Her svarede hun, at det i sommeren 2020 foregik systematisk.

Her er det værd at bemærke, at meldingen om at aflive alle landets mink på det tidspunkt ikke var givet. Der var altså alene tale om aflivning af mink inden for afgrænsede smittezoner, og det er dét, forsvarsminister Trine Bramsen flere gange gentog under dagens debat.

Det ændrer dog ikke på det faktum, at de værnepligtige altså efter eget udsagn har aflivet mink.

Undrede du dig ikke over, at det var dig, som skulle gøre det, og ikke Fødevarestyrelsen?

- Egentlig ikke. Jeg fik at vide, hvad jeg skulle gøre, så det var det, jeg gjorde, siger Melissa Sarelius Guttesen.

Afstemningen om den konkrete tekst fremsat af blå blok, der blandt andet går på, at forsvarsministeren skulle have vildledt Folketinget, blev udsat. Det vides endnu ikke, hvornår det skal stemmes om.