Politik

- Vi har ikke haft mulighed for at rejse kritik, siger soldaterformand

Mistilliden til forsvarsminister Trine Bramsen er vokset over længere tid, lyder det nu fra officerernes hovedorganisation

Det siger mere om forsvarsminister Trine Bramsen (S) end Forsvarets tillidsrepræsentanter, at hun ikke kender til utilfredsheden med hende og hendes ministerium.

Sådan lyder det fra netop en af de fem tillidsrepræsentanter, der tidligere på dagen langede kraftigt ud efter den socialdemokratiske minister i et debatindlæg i Berlingske.

- Gennem min kontakt med medlemmer og soldater på alle niveauer har jeg oplevet, at mistilliden til ministeren er vokset over længere tid, og nu er den så kulmineret med de udtalelser, der er kommet på det sidste, siger Niels Tønning, der til daglig er formand for officerernes hovedorganisation, HOD, til TV 2.

Til kamp for forsvarschefen

Forsvarets folk er blandt andet frustrerede over, at forsvarsministeren offentligt har kaldt den nytiltrådte forsvarschef Flemming Lentfer for "styrelseschef".

Titlen er teknisk set korrekt, da Forsvaret ganske rigtigt er en styrelse under Forsvarsministeriet. Men det er også en titel, der har vakt store følelser og forargelse blandt dem, der hører under den nye chefs ledelse.

- Forsvarschefen er den person, der fører de danske styrker i kamp - i Danmark og i udlandet, skriver de fem underskrivere i debatindlægget og tilføjer, at der "synes på politisk niveau et mangle en helt grundlæggende forståelse af, hvad Forsvaret er for en størrelse".

I Berlingske har fem formænd på vegne af Forsvaret fremsat en kritik af forsvarsminister Trine Bramsen Video: Sofie Sparre

Forundret forsvarsminister

Trine Bramsen var onsdag ganske forundret over kritikken, som hverken hun eller hendes ministerium kunne genkende. Hun påpegede, at de faglige organisationer i Forsvaret ikke havde rejst den på de talrige møder, de har haft siden hendes tiltræden:

- Den har de nu en anledning til. Men jeg har det også sådan, at hvis man har sådan en kritik, så håber jeg da, at man rejser den på de møder, vi har, lød det fra forsvarsministeren.

Men at der før nu skulle have været mulighed for at diskutere lige netop mistillid blandt de ansatte, passer ikke, hævder Niels Tønning:

- På de mange møder, vi har haft med ministeren, har der været mange andre emner på dagsorden. Sidst var det seniorpolitik. Så vi har ikke haft lejligheden heller, siger han.

Afgørende for soldaterne

Ifølge Niels Tønning er det vigtigt, at Trine Bramsen forstår situationens alvor:

- Det er helt afgørende for den soldat, der ultimativt forventes at kaste sig ind i kamp, at han har tillid til, at andre har hans ryg. Og hvis han føler, at chefen i virkeligheden ikke er chefen, fordi han ikke får lov til at være det, så rokker det ved hele den styrke, der er i korpsånden og samarbejdskulturen, der er i Forsvaret, siger han.

Trine Bramsen, der allerede har været i et samråd om sagen, er af Venstre kaldt i endnu et samråd, der forventes at blive afholdt en af de kommende uger. Fra oppositionens side mener man, at forsvarsministeren står med et alvorligt problem.

Blandt støttepartierne er man omvendt indtil videre enige om, at det er Forsvaret, der er for fintfølende.