Politik

Pernille Skipper stopper som politisk ordfører

Klimaordfører Mai Villadsen bliver ny frontperson for Enhedslisten.

Enhedslistens mangeårige frontperson Pernille Skipper stopper onsdag som politisk ordfører.

I stedet overtager partiets klimaordfører Mai Villadsen rollen som frontperson.

Skiftet skal formelt vedtages på et gruppemøde senere onsdag, men det skulle ifølge TV 2s oplysninger være en formsag. Enhedslisten har da også allerede inviteret til pressemøde vedrørende "omkonstituering" i partiets folketingsgruppe.

Falder for rotationsprincippet

Pernille Skipper har siden 2016 været Enhedslistens politiske ordfører og en markant profil på den politiske venstrefløj.

Ved næste valg falder hun dog for partiets rotationsprincip, der tilsiger, at medlemmer ikke kan stille op til valg efter mere end sammenhængende syv år i Folketinget. Derfor overlader hun nu tøjlerne til Mai Villadsen.

Villadsen er 29 år, fra Kibæk ved Herning og blev første gang valgt til Folketinget i 2019. Hun har i sin tid som folkevalgt særligt markeret sig i klimadebatten, men skal nu også på banen på en række andre områder.

Lyn-analyse

Det er selvfølgelig et kæmpe tab for Enhedslisten, at Pernille Skipper stopper, men de har jo godt vidst det. Skal man sige noget positivt om deres rotationsprincip, så er det, at partiet godt ved, hvad der skal ske, og at der skal findes nogle nye

Skipper stopper nu, fordi Mai Villadsen skal have god tid til at sætte sig i stolen. For Villadsen bliver udfordringen at blive kendt som sig selv og vise, at hun kan løfte arven.

Men hvor Skipper havde en profil på retsområdet, har Mai Villadsen en profil på klimaområdet, og det er måske ikke så dumt i forhold til, hvad vælgerne interesserer sig for.

Magtfuld post

Enhedslisten har hverken formand eller politisk leder som andre partier. Derfor er posten som politisk ordfører den mest indflydelsesrige i partiet.

Det er for eksempel partiets politiske ordfører, som repræsenterer Enhedslisten i de vigtige partilederrunder i forbindelse med folketingsvalg, og da partiet efter sidste valg skulle forhandle forståelsespapir med regeringen var det også Skipper i egenskab af politisk ordfører, der førte an sammen med daværende gruppeformand Jakob Sølvhøj.

Når statsminister Mette Frederiksen (S) for eksempel indkalder til partiledermøder omkring håndteringen af coronavirus, vil det derfor fremover være Mai Villadsen, der repræsenterer Enhedslisten.

Store sko

Dermed er det selvsagt nogle både store og vigtige sko, hun skal udfylde.

Ved folketingsvalget i 2019 fik Mai Villadsen 2572 personlige stemmer.

Til sammenligning fik Pernille Skipper som spidskandidat 30.000 personlige stemmer ved 2019-valget. Før Skipper hev Johanne Schmidt-Nielsen som Enhedslistens frontperson både i 2011 og 2015 over 40.000 personlige stemmer hjem.