Lippert

Kan Pape blive statsminister-kandidat for blå blok? Ja, siger redaktør

De konservative er lige nu størst i blå blok, og Ellemann-Jensen er ikke længere selvskrevet som de borgerliges statsministerkandidat, siger redaktør.

Med 13,3 procent af stemmerne i den seneste Megafon-måling, har Det Konservative Folkeparti overhalet Venstre som det største parti i blå blok.

Ændringen i det politiske landskab får naturligt nok pilen til at pege i retning af, at Søren Pape Poulsen kan blive den næste statsministerkandidat hos de borgerlige partier.

- Jeg kan da være ærlig og sige, at jeg håber, at en hvilken som helst partileder vil sige, at det ultimative vil være at blive statsminister i sit land. Dermed har jeg ikke meldt mit kandidatur, siger Søren Pape Poulsen i talkshowet 'Lippert'.

- Tror du, at du ville være en god statsminister for Danmark?

- Det må andre vurdere. Det ved jeg ikke.

- Vil du gerne være statsminister?

- Selvfølgelig. Det håber jeg da, at alle partiledere vil. Det er bare ikke sikkert, at det er realistisk.

Lyn-analyse

Søren Pape vil selvfølgelig gerne være statsminister, og han ved godt, at det er indenfor rækkevidde at blive den mest naturlige statsministerkandidat i blå blok. Han vil ikke sige det direkte – han er ikke til store ord – men han er ved at forberede sig. Hvis målingerne bider sig fast, og de konservative stadig foråret over er større end Venstre, byder Pape sig til. Den store udfordring er at gøre det på en måde, så sammenholdet mellem V og K ikke udfordres for meget. For hvis ikke V og K kan arbejde sammen, bliver hverken Pape eller Ellemann statsministre foreløbig.

Vælgeropbakning er en udfordring

Samlet er blå blok stadig langt fra at kunne danne flertal og overtage statsministeriet. 54,8 procent af stemmerne går stadig til rød blok ifølge seneste Megafon-måling.

Søren Pape Poulsen afviser derfor at melde sit kandidatur til statsministerposten, så længe det ikke er aktuelt, at den næste statsminister bliver fra blå blok.

- Der skal en større vælgeropbakning til. Der er meget lang vej til, at der er borgerligt flertal i Danmark. Så jeg tror, vi skal bruge vores kræfter til at skabe et borgerligt flertal, siger Søren Pape Poulsen.

En ny Poul Schlüter

Sidst Danmark havde en konservativ statsminister var fra 1982 til 1993. Poul Schlüter sad bag roret, selvom han kom ind i Folketinget som et uprøvet blad, der blev spået ringe chancer. Men sådan gik det som bekendt ikke.

På samme måde blev Søren Pape Poulsen næsten dømt ude, før han var trådt ind på Christiansborg.

Han blev valgt som formand for Det Konservative Folkeparti i 2014 efter at have været borgmester i Viborg. Men her seks år efter sidder han stadig i formandsstolen, og der sidder han godt.

- Jeg ser mig selv både som en samler og en omgængelig type, og det er måske ikke det værste, man kan være i politik. Da jeg blev minister, følte jeg mig hjemme efter en halv dag, for det mindede lidt om det, jeg kendte til fra borgmesterkontoret, hvor man laver aftaler på kryds og tværs af partier. Jeg har ikke brug for at være den, der slår i bordet, siger Søren Pape Poulsen.

- Er du den nye Poul Schlüter?

- Nej, det er jeg ikke. Ham kan ingen måle sig med. Men jeg er Søren Pape.

Du kan se hele interviewet med Søren Pape Poulsen på TV 2 PLAY.