Politik

Venstre er rystet, og Støjberg er i høj grad en del af problematikken, siger analytiker

Samtidig møder den tidligere næstformands begrundelser undren fra blandt andre tidligere landbrugsboss.

Nærmest siden Venstre blev enige om, at Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg skulle være henholdsvis formand og næstformand, har der været kurrer på tråden. Noget der kun blev værre gennem efteråret, og som vi ser kulminationen af nu.

- Partiet er rystet. Det står til at blive halveret, og her er Inger Støjberg helt klart en del af problematikken. Hun var en af de helt store stemmeslugere, og det vil kunne mærkes, at de taber hende, siger Jesper Claus Larsen, der er rådgiver og ejer af Electica, som arbejder med vælgeranalyser.

Men det er ikke sikkert, at Venstre nødvendigvis vil miste de mange Støjberg stemmer, når det kommer til et valg, for det er historisk svært at blive stemmesluger, hvis man er løsgænger, og det bliver næppe nemmere, hvis man ovenikøbet står over for en rigsretssag.

Taler kløften op

På vej ud af Venstre valgte Inger Støjberg at smække med døren. Hun kritiserede ikke blot formanden, men hele den retning, hun mener, at partiet er på vej i.

Der var ikke længere plads til hende, hendes værdier og hendes ønsker om en stram udlændingepolitik, i partiet, lod hun forstå. Men det undrer politisk kommentator Søs Marie Serup.

- Det er uklart for mig, hvad hun ikke ville kunne komme igennem med. Der var helt klart plads til hende i partiet, siger hun.

Inger Støjberg siger, at hun ønsker Venstre alt det bedste, men gør ikke meget for at hele det hårdt pressede parti, og taler i stedet at tale kløften mellem Christiansborg-Venstre og baglands-Venstre op. siger Søs Marie Serup.

- Hun taler blandt andet om, at ingen fra ledelsen bor i Jylland, men undlader at siger, at Troels Lund Poulsen sidder i ledelsen, og han bor på en gård, siger hun.

Kritik fra en række Venstre og landbrugsprofiler

Partiet har glemt, hvor det kommer fra, og partiledelsen i København viser ikke tilstrækkelig interesse for, hvad der foregår i det jyske bagland. Det var blandt Støjbergs begrundelser for, hvorfor hun forlod partiet.

Men det holder ikke, lyder det fra Peter Gæmelke, der er medlem af Venstres magtfulde forretningsudvalg og tidligere præsident for Landbrugsrådet.

- Vi er et lille land, og det her parti holder sammen på det hele. Der er ingen tvivl om, at jeg synes, vi fører en ansvarlig politik og gør en fantastisk indsats for erhvervslivet, siger han til TV 2.

Landbrugsraadets præsident Peter Gæmelke. Arkivfoto fra 2003.

Han siger dog, at det er en god og vigtig debat at rejse, men at partiet på ingen måde har mistet kontakten til ”produktionsdanmark”.

- Vores medlemmer i København ved udmærket godt, hvor stærkt det jyske fundament er, så de er selvfølgelig også ekstra opmærksomme på ikke at afskære den forbindelse, siger Peter Gæmelke.

Udover Peter Gæmelke har en række andre Venstre-profiler været ude med kritik, og Inger Støjbergs udtalelser om land og by bliver kaldt noget ”vrøvl”.