Politik

Udlændinge forsøger at snyde sig ind i Danmark med forfalskede coronasvar

Svindlere er idømt fængsel og udvisning. Europol advarer om kriminelle svindlere på tværs af Europa.

Politiet har taget en stribe udlændinge i at forsøge at komme ind i Danmark med forfalskede negative coronaattester.

Det viser en gennemgang, som TV 2 har lavet. I løbet af de seneste to uger er mindst 13 mænd dømt for at fremvise forfalskede coronaattester ved indrejse, og yderligere mindst fem personer er under mistanke for at have forsøgt det samme.

Politiet fanger især udlændinge, der forsøger at køre ind i Danmark ved den dansk-tyske grænse, oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi.

- Vi ser lige nu, at de begynder at komme til vores grænser med falske covid-19-attester og falske arbejdskontrakter. Vi ser det i kraft af den intensiverede grænsekontrol, siger vicepolitiinspektør Allan Dalager fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

I øjeblikket er det et krav, at udlændinge skal kunne fremvise en attest for en negativ coronatest og have et anerkendelsesværdigt formål, for eksempel arbejde, for at kunne komme ind i Danmark. Politiet foretager derfor stikprøvekontroller ved grænserne.

Straffes med fængsel og flere års udvisning

Rigspolitiet har ikke et nationalt overblik over, hvor mange udlændinge der er blevet taget i at forsøge at komme ind i Danmark med forfalskede coronaattester. TV 2 har i stedet indhentet tal fra relevante politikredse.

Syd- og Sønderjyllands Politi afviser at oplyse et samlet antal, men en gennemgang af retssager viser, at mindst 13 mænd er blevet dømt for dokumentfalsk i politikredsen, hvor de ifølge politiet forsøgte at rejse ind i Danmark med forfalskede coronaattester. I flere af sagerne er det rumænere og polakker, der er blevet dømt.

Senest blev fire rumænske mænd i fredags idømt 80 dages fængsel og udvisning af Danmark i seks år for at have forsøgt at rejse ind i landet med forfalskede svar på coronatests.

Også 21. januar blev en polsk arbejdsgiver og fire polske ansatte idømt fængselsstraffe for forfalskede coronaattester. Ifølge politiet havde arbejdsgiveren forfalsket de ansattes attester, så de kunne komme ind i Danmark og arbejde. Han fik fire måneders fængsel, mens de ansatte hver fik 80 dages fængsel.

Syd- og Sønderjyllands Politiet har sigtet yderligere mindst fire personer for at forsøge indrejse med falske coronasvar. De er i øjeblikket varetægtsfængslet.

Vil til Danmark for at arbejde

Vicepolitiinspektør Allan Dalager oplyser, at forfalskede dokumenter er et stort fokus for politiet ved grænsen.

I flere af sagerne i Syd- og Sønderjylland har de pågældende forsøgt at komme ind i Danmark for at arbejde, men det er uklart, hvad de pågældendes motiv har været for at fremvise et forfalsket testsvar.

- De fortæller os ofte ikke baggrunden for det, så derfor har vi ikke nogen idé om, hvorfor de kommer med deres falske dokumenter. De må jo have et formål i Danmark, som de har behov for at komme ind i på uærlige midler, siger Allan Dalager.

Det er uvist, om nogen af de pågældende har haft covid-19, da de forsøgte at rejse ind i Danmark, og om det har været årsagen til de forfalskede dokumenter, eller om det skyldes andre forhold såsom begrænset mulighed for adgang til tests.

Allan Dalager kan ikke oplyse, om det er politiets indtryk, at det er individuelle personer, der selv har ændret i deres egne coronasvar, eller om de har købt forfalskede svar af kriminelle svindlere eller organiserede grupper.

- Det kan jeg ikke svare på. Det er noget, vores efterforskning kigger på bagefter, siger han.

Østriger skal for retten i dag

Ud over ved den sydlige grænse har politiet også haft én sag om en mand, der har forsøgt at komme ind i Danmark med forfalskede covid-19-dokumenter med færge til Rødby på Lolland Falster, oplyser Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi.

Den pågældende er i øjeblikket tiltalt og skal for retten i Nykøbing Falster torsdag formiddag.

Ifølge anklageskriftet blev han taget 25. januar i Rødby med en negativ coronatest, hvor han havde ændret datoen fra 4. december 2020 til 24. januar 2021. Sydsjællands Politi oplyser, at han er østriger med bopæl i Tyskland.

Så længe der er rejserestriktioner på grund af pandemien, er det meget sandsynligt, at kriminelle vil udnytte lejligheden til at producere og sælge falske covid-19-testcertifikater

Europol

Københavns Politi har ikke umiddelbart oplevet forfalskede coronaattester ved indrejse i Københavns Lufthavn, men er opmærksom på problematikken, oplyser politikredsen.

Sydøstjyllands Politi, der kontrollerer i Billund Lufthavn, oplyser også, at man ikke har haft nogen sager om forfalskede coronaattester.

Europol advarer om kriminelle svindlere

Det er ikke kun i Danmark, at der er fokus på forfalskede coronaattester. Mandag advarede det europæiske politisamarbejde, Europol, om tendensen.

- Så længe der er rejserestriktioner på grund af pandemien, er det meget sandsynligt, at kriminelle vil udnytte lejligheden til at producere og sælge falske covid-19-testcertifikater, lød det fra Europol.

Europol oplyser, at forfalskede coronaprøver har været i omløb i flere lande.

Politiet har blandt andet fanget en gruppe kriminelle i at sælge falske prøvesvar i lufthavnen i Paris, mens en svindler er blevet taget i at sælge falske prøvesvar for cirka 840 kroner stykket i Storbritannien. Også i Spanien har politiet anholdt en person, der solgte falske prøvesvar for cirka 300 kroner.

Ifølge Europol er printere og computersoftware af høj kvalitet efterhånden så tilgængelige, at kriminelle er i stand til at skabe overbevisende forfalskninger af både prøvesvar og andre typer dokumenter.

Europol er bekymret for, at forfalskningerne truer sundheden under coronapandemien.

- Restriktionerne er indført for at sikre folkesundheden i EU, og derfor er politimyndigheder naturligvis bekymrede, hvis der findes organiserede kriminelle grupper, der bringer folkesundheden i EU i fare, siger Jari Liukku, chef for Det Europæiske Center for Grov Organiseret Kriminalitet i Europol, til BBC.