Politik

Støjberg forlader Venstre

Skråen er vendt, og Støjberg smækker nu døren med en harsk kritik af Ellemann. Han bliver aldrig statsminister, siger den forhenværende næstformand.

Inger Støjberg er fortid i Venstre.

Det fortæller hun i et større interview til Skive Folkeblad.

- Jeg må erkende, at jeg ikke har fået et ben til jorden i det Venstre, som Jakob Ellemann-Jensen og den nuværende Venstre-ledelse på Christiansborg står for. Jeg mener, at Venstres ledelse med Jakob Ellemann i spidsen i høj fart er på vej væk fra de værdier, som jeg altid har kæmpet for, og som jeg også mener, at Venstre indtil nu har stået for, siger Inger Støjberg til avisen.

Samtidig konstaterer den forhenværende næstformand i Venstre, at "i alle de år jeg har været på Christiansborg, har det borgerlige samarbejde ikke været så dårligt som nu".

Lang tids uro

Uroen mellem formand Jakob Ellemann-Jensen og retsordfører Inger Støjberg har stået på over længere tid, og det kostede hende i slutningen af december posten som næstformand.

29. december bad partiets forretningsudvalg Støjberg om at gå af. Og det gjorde hun.

- Samarbejdet er uopretteligt brudt sammen, fremgik det af den offentlige konklusion fra udvalget.

Lyn-analyse

Nu kom det - vil mange nok mene - uundgåelige brud. Det er som sådan ikke overraskende. Der har været mange forlydender og rygter på Christiansborg den seneste tid om, at det nu nok var denne vej, det gik. Forholdet mellem Støjberg og Ellemann er kun blevet dårligere, og derfor tager hun nu den naturlige konsekvens. 

I flere sager havde Ellemann og Støjberg været eksponenter for hver deres politiske retning for partiet.

Blandt andet udtalte Støjberg i oktober til Berlingske, at MeToo-debatten var "præget af feministisk hævntørst", hvorefter Ellemann var ude at korrigere Venstres linje.

Konflikten mellem de to toppede, da Ellemann mellem jul og nytår meldte ud, at han var klar til at støtte en rigsretssag mod Støjberg, hvis Folketingets udpegede jurister vurderede, at der var grundlag for det.

Inger Støjberg meldte allerede dengang ud, at hun overvejede sin fremtid i Venstre. Men hun "vender lige skråen", som hun sagde. Og som hun har gentaget mange gange siden.

Skråen er vendt, og Støjberg er fortid i Venstre. Hun smækker døren med en harsk kritik af formanden, som ifølge Støjberg aldrig bliver statsminister.

Lyn-analyse

Det er en voldsom afskedssalut, som Ellemann bliver nødt til at forholde sig til. Det er aldrig en glædelig begivenhed, når en af partiets allerstørste stemmeslugere smutter og samtidig kommer med så hård en kritik af formanden. Partiet er forvejen nede på historisk lave niveauer i meningsmålingerne, og det kan blive endnu værre. 

Skråen er vendt

Støjbergs farvel til Venstre kommer kort efter, at Folketinget med stort flertal vedtog det anklageskrift, som hun skal dømmes efter i Rigsretten.

Dermed er den tidligere udlændinge- og integrationsminister nu formelt anklaget for at have givet en "ulovlig instruks" i 2016 samt for at have "vildledt og misinformeret" Folketinget.

Det sker efter lang tids uro og interne stridigheder mellem hende og formand Jakob Ellemann-Jensen.

Men det betyder langt fra, at Støjberg er fortid i dansk politik.

Både Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti har annonceret, at deres dør er åben for Inger Støjberg.

Faktisk har begge partier nærmest konkurreret i charmeoffensiv for at sikre sig den stærke profil, som nu er fortid i Venstre.

Støjberg fortsætter som løsgænger i Folketinget.

Læs interview med Støjberg i artiklen her. Ellemanns reaktion kan findes her.