Kontroversielle Inger med de mange stramninger smækker med døren
Inger Støjberg er fortid i Venstre efter måneder med uro mellem hende og partiledelsen. Politisk analytiker kalder det et uundgåeligt brud.
- Det er uendeligt trist for mig, men det kan desværre ikke være anderledes.
Inger Støjberg er ude med riven efter sit brud med Venstre, som den 47-årige politiker forlader efter at have været medlem af partiet hele sit voksne liv.
Den nu partiløse stemmesluger skal fremover stå på egne ben og bliver én blandt de nuværende ni løsgængere i Folketinget.
Torsdag har den tidligere næstformand meldt sig ud af Venstre, og det sker efter flere turbulente måneder i oppositionens største - men kriseramte - parti.
Kæmper videre for sine værdier
Kort før årsskiftet blev Inger Støjberg frataget sin post som næstformand, og siden har et flertal i Venstre - med formand Jakob Ellemann-Jensen i spidsen - støttet en rigsretssag mod den tidligere minister.
Støjberg kaldte beslutningen for "den største mistillidserklæring, man kan få, at ens egen formand støtter en rigsretssag mod en".
Samtidig tilkendegav den kontroversielle politiker, at hun ville "vende skråen", før hun besluttede sig om sin politiske fremtid.
Det har hun så nu.
Inger Støjberg tror ikke længere på Venstre anno 2021 - i hvert fald ikke under formand Jakob Ellemann-Jensens ledelse.
- Jeg må erkende, at jeg ikke har fået et ben til jorden i det Venstre, som Jakob Ellemann-Jensen og den nuværende Venstre-ledelse på Christiansborg står for, siger Inger Støjberg.
I Støjbergs optik bevæger Venstre sig, med Jakob Ellemann-Jensen i spidsen, i hast væk fra de værdier og det fundament, som Venstre har stået på i mange år.
Men de værdier, som specifikt omhandler en stram og troværdig udlændingepolitik, ønsker den 47-årige politiker stadig at kæmpe for.
Det gør hun klart over for TV 2 såvel som på sociale medier.
Et uundgåeligt brud
Inger Støjberg blev næstformand for Venstre efter folketingsvalget i 2019. Hovedmålet var at få formand Jakob Ellemann-Jensen ind i Statsministeriet, men samarbejdet fungerede ikke.
På vej ud af Venstre vælger Inger Støjberg at smække med døren.
Hun langer ud efter sin tidligere kompagnon, og lader forstå, at hun desværre ikke længere tror på, at Jakob Ellemann-Jensen bliver statsminister.
TV 2s politiske analytiker Hans Redder kalder det "en speciel dag", når en meget markant skikkelse i Venstre gennem mange år, som Inger Støjberg, vælger at forlade partiet.
Men forholdet mellem Støjberg og Ellemann blev kun dårligere, og efter flere åbne opgør og skænderier var bruddet uundgåeligt, mener Hans Redder.
Stramninger fejret med lagkager
Venstre og Støjberg har længe været uløseligt forbundet.
Inger Støjberg er rundet af en Venstre-slægt fra Vestjylland, og hun kom i Folketinget i 2001.
Støjberg er opkaldt efter sin farmor. Faderen var meget aktiv i Venstre, og den passion tog datteren til sig.
Hun har haft flere forskellige ministerposter, og hun har også været politisk ordfører for Venstre.
I 2009 blev hun første gang minister under daværende statsminister Lars Løkke Rasmussens ledelse.
Støjberg er en af landets mest omdiskuterede og kontroversielle politikere. Hun kan dele vandene med sine udtalelser - både i befolkningen og internt i sit nu tidligere parti. Især som udlændinge- og integrationsminister har hun gjort sig bemærket.
Eksempelvis da hun fejrede sin 50. stramning som udlændinge- og integrationsminister med en kontroversiel lagkage.
Dengang sendte Løkke, som 1. januar i år meldte sig ud af Venstre, hende en sms med beskeden om, at han ikke ville anbefale hende at lave flere Facebook-opslag med lagkager.
Støjberg skal for Rigsretten
I 2016 kom Inger Støjberg for alvor i søgelyset i sagen om ulovlig adskillelse af asylpar, hvor den ene var mindreårig.
Det skete, mens hun var den ansvarlige udlændinge- og integrationsminister.
Inger Støjberg er anklaget for ulovlig embedsførelse og vildledning af Folketinget i den såkaldte instrukssag, der i denne uge førte til den første rigsretssag siden 1990'erne. Og kun den sjette nogensinde i Danmark.
Inger Støjberg kan som løsgænger nu se frem til at gå sine egne vegne - med mindre hun bliver føler sig smigret af åbenlyse tilnærmelser fra både Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti.