Politik

Europol: Organiserede kriminelle sælger forfalskede corona-svar

Falske testsvar bliver solgt i lufthavne og på sociale medier, lyder advarslen. Politiet har også taget svindlere i at forsøge at komme ind i Danmark.

Organiserede kriminelle grupper og individuelle svindlere står bag salg af forfalskede corona-attester på tværs af Europa.

Sådan lyder advarslen fra det europæiske politisamarbejde Europol, der oplyser til TV 2, at de falske test primært sælges i lufthavne og på de sociale medier.

- Køberne er altid folk, som søger en hurtig løsning – og som ikke er blege for at gøre noget kriminelt, siger Jan Op Gen Oorth, talsmand i Europol, til TV 2.

Ifølge Europol har flere europæiske lande været udsat for tilfælde med forfalskede corona-attester, efter der i flere lande er indført krav om fremvisning af en negativ test ved indrejse.

Falske testsvar for op til 2200 kroner

Politiet har blandt andet fanget en gruppe kriminelle i at sælge falske corona-attester i lufthavnen i Paris, mens en svindler er blevet taget i at sælge falske prøvesvar for cirka 840 kroner stykket i Storbritannien.

- At forfalske dokumenter er altid et spørgsmål om kvalitet, og alt vil ikke blive opdaget ved første øjekast. Nu ser vi disse testsvar blive forfalsket. Kvaliteten er ikke altid den bedste, men det handler også om erfaringen hos de folk, der tjekker det, siger Jan Op Gen Oorth.

Også i Spanien har politiet anholdt en person, der solgte falske testsvar for cirka 300 kroner. Ifølge Europol er falske tests blevet solgt til mellem 300 og 2200 kroner i forskellige europæiske lande.

Det er både organiserede grupper og individuelle, der står bag, lyder det fra Europol.

- De leveres af organiserede kriminelle grupper, men der er selvfølgelig også nogle opportunistiske personer, der har set, at der er mulighed for at få noget udbytte ved at gennemføre denne type aktiviteter, siger Jari Liukku, chef for Det Europæiske Center for Grov Organiseret Kriminalitet i Europol, til BBC.

Software giver overbevisende forfalskninger

Ifølge Europol er printere og computersoftware af høj kvalitet efterhånden så tilgængelige, at kriminelle er i stand til at skabe overbevisende forfalskninger af både prøvesvar og andre typer dokumenter.

Og de kriminelle skyr ingen midler.

- Du kan være helt sikker på, at de kriminelle forsøger at lave penge på alt, hvad de kan komme afsted med. Også den her pandemi. De forsøger at drage fordel af enhver form for krise, fortæller Europols talsmand Jan Op Gen Oorth.

Europol er bekymret for, at falske coronasvar truer sundheden under coronapandemien.

- Jeg frygter, at folk slipper igennem kontrollen med disse falske coronatests, og det er præcis derfor, vi har været ude med en tidlig advarsel, så politi- og grænsemyndighederne i EU er opmærksomme på, at der er en ny form for modbydelig kriminalitet i forbindelse med den her pandemi, siger Jan Op Gen Oorth til TV 2.

Også set i Danmark

Dansk politi har også taget en stribe udlændinge i at forsøge at komme ind i Danmark med forfalskede negative corona-attester. Det viser en gennemgang, som TV 2 har lavet.

I løbet af de seneste to uger er mindst 13 mænd dømt for at fremvise forfalskede corona-attester ved indrejse i Danmark, og yderligere mindst fem personer er under mistanke for at have forsøgt at rejse ind med falske corona-attester.

Politiet fanger især udlændinge, der forsøger at komme kørende ind i Danmark ved den dansk-tyske grænse, og som vil ind for at arbejde, oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi.

Det er uvist, om de pågældende selv har lavet de forfalskede corona-attester, eller om de har købt dem af kriminelle svindlere.