Politik

Ellemann bliver ikke statsminister, siger Støjberg efter exit

Den forhenværende næstformand i Venstre, Inger Støjberg, har forladt Venstre. Hun kritiserer Ellemann for manglende evne til at samle blå blok.

Hun har været valgt til Folketinget for Venstre siden 2001, men nu er det slut.

"Venstre-kvinden", som Inger Støjberg kalder sig selv, har forladt partiet og er nu en del af den rekordstore gruppe løsgængere.

Hun er uenig med partiets formand, Jakob Ellemann-Jensen, fortæller hun til TV 2. Både når det gælder udlændingepolitik, og når det gælder synet på et samlet Danmark.

- Danmark er ved at knække over, siger Inger Støjberg med henvisning til en splittelse mellem hovedstaden og resten af landet. En splittelse, som Ellemann flere gange har afvist.

- Jeg tror ikke, han (Jakob Ellemann-Jensen, red.) bliver statsminister, siger Støjberg.

Første kvindelige MeToo-fyring

Støjberg nævner konkret MeToo-bølgen som et eksempel på en debat, som i store træk kun var interessant for en lille gruppe af danskerne.

- Man har for stor fokus på det, man kunne kalde medieverdenen. På Twitter og alle de steder. Prøv at hør her.. Imens man har haft enormt store problemer med corona og holde produktionen oppe, har man diskuteret MeToo og en hånd på låret for femten år siden. Ærligt talt.. Det er der, jeg mener, at politik nogle gange bliver for skør og for Christiansborg-agtig.

Ser man på den længere strid mellem Ellemann og Støjberg, som kulminerede med sidstnævntes exit som næstformand i juledagene, spiller MeToo også en rolle. Støjberg tog i oktober bladet fra munden og sagde, at MeToo-debatten var "præget af feministisk hævntørst".

Efterfølgende måtte Ellemann ud at korrigere Venstres linje.

- Jeg sagde min uforbeholdne mening om MeToo, og det var en af årsagerne til, at jeg blev fyret som næstformand af Jakob Ellemann. Så man kan sige, at jeg er den første kvinde, der er blevet fyret på grund af MeToo, siger Inger Støjberg.

Kritiserer slap udlændingepolitik

Onsdag præsenterede Venstre med Jakob Ellemann-Jensen i spidsen et nyt udlændingeudspil, men det var ikke nok til at gøre Støjberg tilfreds.

Faktisk var det ifølge hende så ukontroversielt, at "selv Radikale Venstre var ude at bakke op".

- Der er ikke fjernet et komma i Venstres politik, men verden ændrer sig. Jeg kan ikke forstå, at det er så svært at sige, at Islam er et problem. Og at konventionerne skal kigges på, siger Støjberg.

- Jeg synes, at Venstre med Jakob Ellemann i spidsen, bevæger sig med en hast væk fra de værdier, som Venstre har stået på i mange år. Det er de værdier, som jeg vil kæmpe for, og som jeg oplever, at en stor del af Venstres bagland også står for.

'Ellemann bliver ikke statsminister'

Uenighederne med formanden lagt til side er det en umådelig trist dag, siger Støjberg. Faktisk er det helt uforståeligt, at hun - efter nærmest et helt liv i partiet - nu er partiløs.

Hun smækker med altså nu døren en spådom om, at Ellemann ikke bliver statsminister. Hun mener ikke, at han har kompetencerne, lyder kritikken.

- Jeg ville ønske, at det er en Venstre-mand, der skal sidde i statsministeriet, men man må helt nøgternt konstatere, at Ellemann ikke har formået at samle blå blok.

Men hvem skal så være blå bloks næste statsminister? Det spørgsmål ønsker Støjberg for nuværende ikke at svare på. Hun konstaterer blot, at det skal være en, der formår at samle de blå partier.

- Jeg står ikke overfor i dag eller i morgen at melde mig ind i et nyt parti, så det kommer jeg simpelthen ikke til at tage stilling til lige nu. Vi må se, hvad tiden bringer.