Politik

Venstre vil trække i kontanthjælp, hvis indvandrermænd udøver social kontrol

Partiet foreslår blandt andet, at indvandrermænd skal trækkes i kontanthjælpen, hvis de udsætter deres familiemedlemmer for social kontrol.

Klokken 10 her til morgen præsenterer Venstre sit udlændingeudspil, der skal få flere indvandrerkvinder ud på arbejdsmarkedet.

Partiet vil kriminalisere social kontrol og foreslår blandt andet, at indvandrermænd skal trækkes i kontanthjælpen, hvis de udsætter deres familiemedlemmer for social kontrol.

Det kan være, hvis en mand nægter at lade sin kone møde op til aktivering.

Samtidig skal kommunen have mulighed for at sanktionere familien i børnepenge, hvis manden har et arbejde og udøver social kontrol over for familiemedlemmer – og dermed ønsker Venstre også at ramme de mænd, som ikke modtager kontanthjælp, hvis de udøver social kontrol mod et familiemedlem.

I udspillet henviser Venstre til en undersøgelse fra Københavns Kommune fra sidste år, som viste, at hver tredje jobcentermedarbejder har oplevet, at indvandrerkvinder har angivet, at de bliver presset af deres familie eller omgangskreds til ikke at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Vil sætte hårdt mod hårdt

Venstres integrations- og indfødsretsordfører, Morten Dahlin, fortæller til TV 2, at baggrunden for udspillet er, at alt for mange kvinder lever under social kontrol, hvor ægtemanden, onklen eller sønnen forhindrer moren eller datteren i at deltage i det aktive danske samfund og arbejdsmarkedet.

- Det vil vi simpelthen ikke finde os i. Det bliver vi nødt til at sætte hårdt ind mod, siger han.

Hvis det er vejen at gå, hvorfor har I så ikke selv indført det, da I sad i regering fra 2015 til 2019 endda med Dansk Folkeparti som støtteparti?

- Vi har taget en række initiativer mod social kontrol. Men det her er et nyt skridt, og det er, fordi vi oplever, at den sociale kontrol bliver større, svarer Morten Dahlin og henviser til undersøgelsen fra Københavns Kommune i 2020.

Han mener, at opgaven med at holde øje med, om der bliver udført social kontrol, skal ligge hos kommunerne. I den forbindelse vil Venstre gerne i kontakt med de forskellige faggrupper og socialrådgivere for at finde ud af præcis, hvordan modellen skal skrues sammen.

Et oplagt sted at starte vil være hos sagsbehandlerne, som ifølge Morten Dahlin, efterlyser flere værktøjer under samtalerne med kvinderne.

- Vi foreslår, at det skal være muligt at sende ægtemanden uden for døren og få en neutral bisidder ind. Simpelthen for at beskytte kvinden mod social kontrol, siger Venstre-politikeren.

Samtidig erkender Morten Dahlin, at tiltaget ikke er nok til at komme problemet til livs.

- Men det er et redskab, som er blevet efterlyst, og det giver vi nu, siger han og tilføjer, at muligheden for at trække i kontanthjælp er "den store hammer".

Venstre har behov for at gøre sig bemærket med andet end indre problemer

Venstre har enormt meget behov for at gøre sig bemærket med noget andet end indre problemer og Inger Støjberg. Sådan lyder vurderingen fra TV 2s politiske redaktør Troels Mylenberg om Venstres udlændingeudspil.

- De vil vise, at der er politisk tænkning og aktivitet i partiet. Derfor kommer det nu, siger Troels Mylenberg, som forventer flere udspil fra Venstre på forskellige fronter i den kommende tid.

Desuden er det vigtigt for Venstre at gå imod den anklage, som Inger Støjberg blandt andet er kommet med, nemlig at Venstre ikke helt er stramme nok på udlændingepolitikken.

Følg med på TV 2 NEWS, hvor Venstre med formand Jakob Ellemann-Jensen i spidsen fremlægger det samlede udlændingeudspil på et pressemøde på Christiansborg klokken 10.