Politik

Anklagen er vedtaget - Støjberg skal for en rigsret

Det er kun anden gang i 100 år, at en rigsretssag indledes i Danmark.

Anklagen mod Venstres Inger Støjberg er nu vedtaget i Folketinget.

Den tidligere udlændinge- og integrationsminister skal dermed for en rigsret, hvor hun vil stå anklaget for at have givet en "ulovlig instruks" i 2016 samt for at have "vildledt og misinformeret" Folketinget.

Det har Folketinget netop besluttet ved en afstemning tirsdag eftermiddag i folketingssalen.

Her stemte 139 medlemmer for anklageskriftet mod den tidligere udlændinge- og integrationsminister.

30 medlemmer stemte imod, herunder otte medlemmer fra Venstre, løsgænger Lars Løkke Rasmussen samt Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti.

- Jeg gjorde det rigtige

Inger Støjberg selv gik på talerstolen ved dagens debat om sagen.

Her understregede den tidligere minister og næstformand i Venstre, at hun ikke mener, hun gav en ulovlig ordre.

- I modsætning til alle jer, der om lidt trykker på den grønne knap, så var jeg i lokalet dengang. Og jeg ved, at jeg ikke beordrede nogen til at gøre noget ulovligt, sagde Inger Støjberg kort før afstemningen.

Støjberg lagde desuden vægt på, at hun "helt ind til knoglerne er imod barnebrude" og mener, hun som minister gjorde det rigtige.

- Jeg greb ind og gjorde, hvad jeg fastholder både politisk og menneskeligt var det rigtige at gøre, lød det fra Inger Støjberg.

Den tidligere minister sluttede af med at sige, at det nu alene må være op til rigsretten at vurdere sagen.

Døren er åben for Støjberg

Både hos Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti står døren nu åben for Inger Støjberg, hvis fremtid i Venstre fortsat er uklar.

Det fortæller blandt andet formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl som reaktion på dagens afstemning.

Og nøjagtig den samme melding kommer fra Nye Borgerliges Pernille Vermund:

- Jeg tror, vi er mange, der godt kunne tænke os, at Inger Støjberg kom til os. Inger er en blændende dygtig politiker, som er klar til at stå fast, også når det bliver svært, siger hun.

Ifølge gruppeformand i Venstre Karsten Lauritzen vil partiet først efter afstemningen skulle tage stilling til Støjbergs fremtid i partiet, hvor Inger Støjberg er retsordfører.

En ulovlig instruks

Det er kun sjette gang i danmarkshistorien, at en rigsretssag finder sted – senest var det den daværende minister Erik Ninn-Hansen, der i 1993 var hovedpersonen i sådan en sag.

Det betyder også, at den kommende rigsretssag kun bliver den anden i Danmark på 100 år.

Inger Støjberg skal nu for en rigsret, fordi hun er tiltalt for at have givet en ulovlig instruks i 2016, da hun var udlændinge- og integrationsminister.

Instruksen handlede om adskillelsen af asylpar, hvoraf den ene part var mindreårig, uden en individuel sagsbehandling for hvert par – noget, der senere viste sig at være ulovligt.

Desuden har Folketinget vedtaget, at en del af det anklageskrift, der nu er vedtaget, handler om, at Støjberg skulle have vildledt eller misinformeret resten af Folketinget om sagen.