De små klasser skal tilbage i skole

På grund af de forholdsvis lave smittetal har regeringen den seneste tid været under pres fra flere sider for at få de mindste tilbage i skole.

0. til 4. klasse skal tilbage på skolebænken fra 8. februar.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde i Eigtveds Pakhus, hvor også børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen og Henrik Ullum fra Statens Serum Institut deltager.

- Det er en nålestiksoperation. En meget forsigtig genåbning, fordi den britiske variant af corona stadig vokser i Danmark, siger Magnus Heunicke.

Beslutningen er taget på baggrund af nye beregninger fra Statens Serum Institut, der har set nærmere på de sundhedsmæssige konsekvenser ved at lade de mindste elever komme tilbage igen.

Sundhedsministeren kalder det for en "forsigtig genåbning".

Det sker i en tid, hvor smittetallene er forholdsvis lave, men hvor andelen af smittede med den britiske coronamutation, der er mere smitsom, samtidig vokser.

Ældste elever må vente

Ifølge børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil sker genåbningen af skolen for de mindste elever, fordi det er sundhedsmæssigt forsvarligt.

Men de yngste skolebørn må kun være sammen med elever i egen klasse, lyder det fra ministeren på pressemødet.

Derfor vil der være længere udsigt til, at elever fra 5. klasse og opefter kan vende tilbage til skolebænken.

- Vi ville selvfølgelig ønske, at vi også kunne åbne for de større elever, også dem på ungdomsuddannelserne og efterskolerne og kostskolerne. Men det kan sundhedsmyndighederne ikke anbefale i den nuværende tid, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

De små klasser har været hjemsendt siden 21. december, men siden juleferien sluttede i begyndelsen af januar, har eleverne fået fjernundervisning.

Pres fra flere sider

Nyheden, om at de yngste elever kan vende tilbage til skolen fra uge 6, kommer efter, at både eksperter, skoleledere og flere partier på Christiansborg har presset på for en genåbning for de mindste klasser.

Argumentet har været, at det med de forholdsvis lave smittetal, vi ser i øjeblikket, må være muligt at få de små tilbage i skolen. Det vil gøre livet langt lettere for forældre, der i dag har svært ved at arbejde hjemmefra, fordi de skal passe børn.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde på et pressemøde i sidste uge, at målet er at få 0. til 4. klasse tilbage på skolebænken, inden de øvrige restriktioner står til at udløbe 28. februar.

- Eksperterne har anbefalet, at vi starter med at få de mindste skoleelever tilbage i skole – det er vigtigt for økonomien, så der er flere voksne, der kan arbejde. Det er også vigtigt for børnenes og forældrenes trivsel, lød det fra Mette Frederiksen i torsdags.

Hun tilføjede, at Statens Serum Institut dog først skulle regne på de sundhedsmæssige konsekvenser. Det er nu sket, og det er baggrunden for, at regeringen mandag har meddelt Folketingets partier om beslutningen om at genåbne for de mindste klasser.