Politik

Ida Auken: - Når man står oven i to af Danmarkshistoriens største nedsmeltninger, kan man jo blive nødt til at flytte sig

Ida Auken siger farvel til en ”færdigbagt kage” og sætter ord på efterårets krig i Radikale Venstre. Og på sin nye grønne vej i Socialdemokratiet.

Først var hun SF'er. Så var hun radikal. Og nu er hun socialdemokrat.

Ida Auken har allerede været vidt omkring i dansk politik. Hun ville selv ønske, at hendes CV så anderledes ud, men hendes partiskift har været uundgåelige, mener hun selv.

- Der er ingen, der nogensinde ønsker at komme i en situation, hvor man to gange står i en partinedsmeltning, som jeg har gjort.

- Hvis jeg selv havde skrevet mit CV, så det måske ikke præcis sådan her ud. Men når man står oven i to af de største partinedsmeltninger i Danmarkshistorien, kan man jo blive nødt til at flytte sig, når omstændighederne ændrer sig, siger Ida Auken i et interview med TV 2.

Ida Auken har fredag sagt farvel til Radikale Venstre efter syv år i partiet og i stedet meldt sig under de socialdemokratiske faner.

Hun blev radikal i januar 2014, da hun skiftede fra SF, som havde meldt sig ud af regeringen og nærmest var i opløsning efter balladen om salget af DONG.

Radikale er ikke som budding – men færdigbagt kage

Ida Auken er færdig i Radikale Venstre, fordi hun mener, at partiet har rykket sig for langt væk fra det midtsøgende samarbejde og er blevet for konfrontatorisk.

Men hun giver ikke sin onkel, Svend Auken, ret i sin kendte buddingudtalelse. Han var socialdemokrat i flere årtier og udtalte, at radikal politik var som at "sømme budding op på en væg".

- Nej, måske næsten tværtimod. Måske er det blevet til en lidt for færdigbagt kage, som mangler noget fleksibilitet, noget samarbejde og noget forståelse for at være på midten. For mig at se har radikale altid været det parti, der kunne se to sider af en sag. Men jeg synes, at det pragmatiske blik og den løsningsorienterede og samarbejdende tilgang er gået tabt de seneste år, siger hun.

De senere år er især den tidligere politiske leder for radikale, Morten Østergaard, kommet med flere trusler og ultimative krav. Blandt andet ville han trække støtten til regeringen, hvis der ikke lå en klimahandlingsplan på bordet inden grundlovsdag sidste år.

Efter at Sofie Carsten Nielsen i efteråret er trådt til som ny politisk leder efter Morten Østergaard, har hun gjort det klart, at det foreløbig er slut med ultimative krav. Hun vil skrue ned for truslerne og op for samarbejdet, har hun sagt.

Ida Auken, på det seneste har Sofie Carsten Nielsen trappet ned på ultimative krav. Så hvorfor er det nu, du skifter?

- Da jeg for syv år siden meldte mig ind i de radikale, så jeg det som et meget pragmatisk og løsningsorienteret parti, der ikke sad med ultimative krav og ikke sagde, at det skal være på præcis vores måde, for at vi vil være med. Det, synes jeg, har ændret sig. Jeg synes, at man er gået mere konfrontatorisk til værks og er blevet mere projektorienteret, og der er blevet mindre af det brede samarbejdende, pragmatiske arbejde, siger Ida Auken.

Ida Auken svarer ikke nærmere på, hvorfor hun alligevel siger farvel til radikale, når partiet har skruet ned for truslerne under Sofie Carsten Nielsens ledelse.

Krise, kampvalg og frontalt angreb

I efteråret blev Radikale Venstre kastet ud i en større krise, da det kom frem, at Morten Østergaard havde krænket flere kvinder. Han trak sig som politisk leder, og Sofie Carsten Nielsen tog over efter kampvalg mellem hende og Martin Lidegaard.

I dagene efter gik Ida Auken i frontalt angreb på Sofie Carsten Nielsen. Hun beskyldte hende for at have holdt hånden over Morten Østergaard og for at have givet forkerte oplysninger om sin viden om hans grænseoverskridende adfærd.

Sofie Carsten Nielsen svarede igen og skrev på Facebook, at hun var "rasende" og kritiserede Ida Auken for at "slynge falske påstande" ud mod hende.

Ida Auken var sygemeldt med stress, da sagen rullede. Derfor er det først nu, hun stiller op til interview og sætter ord på forløbet.

- Det var nogle meget voldsomme dage for Radikale Venstre og også for mig. Fordi jeg sad jo på sidelinjen med den viden, som jeg mener, at mange havde i partiet; nemlig, at vi havde en formand, som havde en meget grænseoverskridende adfærd over for kvinder, når han blev beruset. Så det var helt, helt uforståeligt for mig, at man kørte en sexismekampagne og kørte mod navngivne medlemmer af andre partier.

- Den der transparens og åbenhed gælder også os selv. Så det var et opråb om at stoppe nogle af de her fortielser. Det kan godt være, at det ikke var den mest elegante måde. Jeg ville da gerne have forklaret mig bedre, men det var, hvad jeg havde i mig, og det var simpelthen et samvittighedsspørgsmål for mig, siger hun.

Men burde du i virkeligheden ikke have holdt dig ude af det, når du var sygemeldt?

- Det kan godt være, at man sidder og tænker sådan, når man ser det ude fra, men når man har en samvittighed og har været med i et forløb i snart syv år, så ligger det en på sinde. Og jeg tror, at jeg kunne have fået kritik, hvis jeg først kom og sagde det nu. For mig at se var der måske allerede gået for lang tid, hvor jeg ikke havde sagt noget. Så det var måske sidste udkald for at få sagt: Prøv at hør, det er nu, vi skal få ryddet op hos os selv, siger Ida Auken.

I efteråret delte Ida Auken en sms fra Sofie Carsten Nielsen, hvori den nyvalgte leder blandt andet skrev, at hende og Ida Auken "har talt om mange gange, at Morten var klam, og at han har taget dig på røven".

Noget af det værste, man kan opleve, er faktisk at skifte parti

Ida Auken, socialdemokrat

Ida Auken har i forbindelse med sin udmeldelse af radikale beklaget sin ageren i efteråret over for Sofie Carsten Nielsen.

- Jeg har beklaget, at jeg delte en privat sms med folketingsgruppen, og som senere endte i pressen, hvilket jeg er meget ked af. For det er faktisk ikke den adfærd, jeg plejer at praktisere. Jeg plejer at være et meget loyalt medlem. Men det var jo en voldsom situation for os alle sammen, og der var jo mange ting, der gik den anden vej mod mig, så måske var der behov for at vise, at det var altså ikke taget ud af den blå luft, det jeg sagde, om at der havde været viden, siger Ida Auken.

Så det var delingen af den konkrete sms og ikke substansen og budskabet, du har beklaget?

- Jeg har ikke så meget mere til den sag.

Fra langsomme og skøre idéer til bedste grønne vej

Én ting er at skifte parti. Noget andet er at skifte til et parti, man har tordnet imod. Og så endda på det område, der ligger en "allermest nært", som Ida Auken selv betegner klimaområdet.

Ida Auken har flere gange kritiseret den socialdemokratiske regeringen for at være for langsom, og hun har kaldt et af regeringens konkrete elementer på området "helt skør". Så sent som for et år siden sagde hun til Information, at "alt er gået i stå" i forhold til klimahandlingsplaner.

- Der er dømt nøl på rigtig mange ting i øjeblikket. Jeg ved ikke, hvad regeringen laver, sagde Ida Auken i januar 2020.

I dag melder hun sig ind i Socialdemokratiet, fordi hun mener, at det er netop dét parti, der kan rykke Danmark i en grøn retning.

- Jeg skifter til Socialdemokratiet, fordi jeg tror på, at det er det parti, der kan flytte hele Danmark i den grønne omstilling og få befolkningen og erhvervslivet med, siger Ida Auken.

Jeg er glad for, at de har taget imod mig, og så må vi se, om hjertet ikke også finder sammen med de andre

Ida Auken, socialdemokrat

Det er et parti, du har kritiseret meget hårdt for at være for langsomt og have helt skøre idéer. Hvad er det, der gør, at det nu pludselig ikke er så skørt og langsomt mere i Socialdemokratiet?

- Socialdemokratiet har jo sat sig i spidsen for denne grønne omstilling. Der er sket mere det sidste halvandet år, end der er sket i de ti år, jeg har været i politik. Jeg har læst klimaprogrammet igennem, og der er virkelig mange ting i gang, når man kender detaljerne og forstår klimapolitikken. Jeg kan se en finansminister og en erhvervsminister, der taler om den grønne omstilling. Jeg synes, at det er det rigtige sted for mig.

Hvad er det, der gør, at Socialdemokratiets klimapolitik er bedre nu, end da du var i radikale?

- Det er blevet tydeligere og tydeligere for mig, at nu skal man ind og lave nogle ting, der er så svære. Hvis alle vores biler skal køre på el, skal vi have gravet ledninger ned, og vi skal have sat master op, og vi skal have sat rigtig mange vindmøller op ude på havet. Vi skal sikre, at dansk erhvervsliv kan konkurrere i fremtiden og skal være de bedste på den måde, de bruger energi og ressourcer på. Det, der kommer nu, bliver det rigtig svære, og det bliver det, der kræver, at man også kan sidde lidt bag linjerne og arbejde sammen med ministrene. Det er det, jeg gerne vil hjælpe til med.

Skifter du parti igen?

Ida Auken afviser, at hun skal overtage de grønne ordførerposter i Socialdemokratiet. Hun vil begynde med "den største ydmyghed" og gå stille og roligt i gang efter sin sygemelding, siger hun.

Hun afviser også, at hun skifter til regeringspartiet, fordi hun håber, at det er en hurtigere vej til at blive minister igen.

- Det er ikke sådan noget, jeg går og spekulerer i. Jeg tænker, at jeg måske kan gøre mig fortjent til, at de kan bruge mig med den viden og erfaring, jeg har, siger hun.

Ida Auken mener ikke selv, at hun er socialdemokrat i hjertet. Ikke endnu i hvert fald.

- Jeg tror, at det tager lidt tid, før man bliver en del af et nyt parti. Det skal man jo vænne sig til, og man skal arbejde sig ind i det. Jeg er glad for, at de har taget imod mig, og så må vi se, om hjertet ikke også finder sammen med de andre, siger Ida Auken.

Kan vælgerne være sikker på, at du ikke skifter til et andet parti om et år igen?

- Noget af det værste, man kan opleve, er faktisk at skifte parti, så for mig er der ikke nogen som helst grund til at forestille sig, at jeg ikke skulle blive i Socialdemokratiet resten af mine politiske dage.

Så det er sidste gang, du skifter parti?

- Altså, hvad er der? 14-15 partier tilbage, hvis der kommer et par nye også..., griner Ida Auken.