Politik

Ida Auken er færdig i Radikale Venstre – skifter til Socialdemokratiet

Radikale er ikke længere et resultatorienteret midterparti, mener Ida Auken. Hendes farvel er kulmination på hårde beskyldninger og raseri i partiet.

Politikeren Ida Auken er færdig i Radikale Venstre og skifter til Socialdemokratiet.

Det skriver hun selv på Facebook.

- I dag har jeg meldt mig ind i Socialdemokratiet. De har taget godt imod mig, hvilket jeg er meget glad for, skriver Ida Auken.

Optagelsen blev vedtaget på et gruppemøde i Socialdemokratiet fredag morgen, hvorefter partiets hovedbestyrelse godkendte det. Det skriver Socialdemokratiet i en pressemeddelelse.

- Radikale er væk fra midten af dansk politik

Ida Auken begrunder sit farvel til Radikale Venstre med, at partiet ifølge hende ikke længere er pragmatisk og resultatorienteret, som da hun for syv år siden forlod SF og meldte sig ind i radikale.

- Det er min oplevelse, at Radikale Venstre under de senere års ledelse har bevæget sig væk fra den tilgang og dermed også fra midten af dansk politik. Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg længe har været uenig i den retning, og da den nye ledelse har tilkendegivet, at man forsætter linjen, tænker jeg, at det er bedst, at vores veje skilles, skriver Ida Auken.

Det er ingen hemmelighed, at Ida og jeg i efteråret havde vores uoverensstemmelser

Sofie Carsten Nielsen, politisk leder for Radikale Venstre

Auken mener, at Socialdemokratiet er bedre til at skabe forandringer og have "blik for helheden".

- Politik handler om at skabe forandringer. Det kræver, at man er klar til at tage ansvar for helheden og samarbejde bredt. Jeg ved, at forandringer er lette at ønske sig og svære at få til at ske. Det gælder ikke mindst den grønne omstilling, hvor man må have befolkningen med sig, hvis det skal lykkes, ligesom et tæt samarbejde med erhvervslivet er afgørende. Den balance og blik for helheden, mener jeg, at Socialdemokratiet bedst repræsenterer, skriver hun.

Ida Auken har været sygemeldt med stress siden foråret 2020, men vender nu tilbage til Christiansborg, skriver hun.

Kulmination på frontalt angreb og raseri

Aukens udmeldelse sker få dage efter, at Jens Rohde valgte at forlade Radikale Venstre. Han begrundede det blandt andet med, at Radikale Venstre er for konfrontatorisk og har placeret sig i sit "eget verdenshjørne" i stedet for at søge reel indflydelse.

Udmeldelserne er kulminationen på et tumultarisk forløb i efteråret, hvor Morten Østergaard trak sig som politisk leder efter flere krænkelsessager, og Sofie Carsten Nielsen blev valgt som ny politisk leder.

I den forbindelse gik Ida Auken i frontalt angreb på Sofie Carsten Nielsen, da hun beskyldte den nyvalgte leder for at have holdt hånden over Morten Østergaard.

Det ville Sofie Carsten Nielsen ikke finde sig i, og hun svarede igen og skrev på Facebook, at hun var "rasende" og kritiserede Ida Auken for at "slynge falske påstande" mod hende.

Ida Aukens angreb på Sofie Carsten Nielsen var så markant, at TV 2s politiske analytiker Hans Redder dengang konkluderede, at Aukens fremtid i Radikale Venstre så dunkel ud.

- Det er svært at forestille sig Sofie Carsten Nielsen og Ida Auken sidde i samme folketingsgruppe nogensinde igen, sagde Hans Redder tilbage i oktober.

I forbindelse med kontroversen fik Ida Auken offentlig opbakning fra Jens Rohde og Martin Lidegaaard, som havde stillet op til kampvalg om at blive ny politisk leder, men tabte formandsopgøret til Sofie Carsten Nielsen.

Politikeren Ida Auken er færdig i Radikale Venstre og skifter til Socialdemokratiet. Det skriver hun selv på Facebook.

- Ida har undskyldt – ønsker hende alt det bedste

Sofie Carsten Nielsen skriver på Facebook, at Ida Auken har undskyldt for sin opførsel i efteråret.

- Det er ingen hemmelighed, at Ida og jeg i efteråret havde vores uoverensstemmelser. Derfor betyder det meget for mig, at Ida i forbindelse med sin udmeldelse af partiet har undskyldt for sin adfærd i efteråret. Den undskyldning har jeg taget imod. Og jeg ønsker Ida alt det bedste i sit nyt parti, skriver Sofie Carsten Nielsen.

På den ene side er det "ærgerligt", at Ida Auken har valgt at sige farvel til radikale, skriver Sofie Carsten Nielsen.

- Men på den anden side skal man ikke sidde i Folketinget for Radikale Venstre, når man er socialdemokrat. Det siger sig selv, skriver hun.

Hun skriver videre, at Ida Auken har været "en stærk grøn stemme", men at partiets arbejde for et grønnere Danmark "ikke står og falder med en enkelt person".

Ida Auken har tidligere været miljøminister, og hun har i flere år været Radikale Venstres grønne profil.

Mette F. glæder sig til fælles grøn kamp

Statsminister og formand for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, er "glad" for, at Ida Auken har valgt at blive en del af Socialdemokratiet.

- Ida er en erfaren og utrolig dygtig politiker. Hun har de seneste mange år brugt sit politiske liv på at kæmpe for klimaet og miljøet. En kamp, vi deler i Socialdemokratiet. Jeg glæder mig derfor også over, at vi i dag kan byde Ida varmt velkommen i vores folketingsgruppe, udtaler Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

Ida Auken vil fortsat kæmpe for sine grønne ambitioner.

- Jeg har respekt for, at jeg kommer ind i et parti med mange dygtige mennesker og lige skal lande. Men jeg håber, at jeg med afsæt i mine mange års politiske erfaringer på området, kan gøre en forskel ikke mindst i forhold til klima, miljø og natur, skriver hun i Facebookopslaget.