Coronavirus

Hård kritik af Mette Frederiksen: Hun løj over for danskerne

Flere folketingsmedlemmer langer ud efter Mette Frederiksen efter ny rapport om coronanedlukningen i foråret.

Løgn og tillidsbrud – det er ordene fra oppositionspolitikere efter en ny ekspertrapport har fastslået, at regeringen gik længere, end nogen myndigheder anbefalede, da Danmark blev lukket ned i marts på grund af spredningen af coronavirus.

Hos Folketingets største oppositionsparti, Venstre, er kritikken hård.

- Mette Frederiksen løj over for danskerne og Folketinget, da hun skubbede myndighederne foran sig og påstod, at de anbefalede hård nedlukning af DK, lyder det fra politisk ordfører Sophie Løhde (V) på Twitter.

Hos de konservative kritiserer politisk ordfører Marcus Knuth også Mette Frederiksen (S) for at skubbe myndighederne foran sig.

- Når Mette Frederiksen går ud og siger, hun har truffet beslutningen på baggrund af en bred myndighedsgruppe, og det ikke er sandt, så står vi tilbage med en statsminister, der har talt usandt. Og vi kan ikke leve med en statsminister, der går rundt og taler usandt, siger politisk ordfører hos Det Konservative Folkeparti, Marcus Knuth, til TV 2.

Samme kritik gør sig gældende hos Dansk Folkeparti og formand Kristian Thulesen Dahl, der gennem coronakrisen har har anklaget statsministeren for at være egenrådig.

- Specielt i forbindelse med en pandemi er det afgørende, at danskerne kan have tillid til, at det, som regering og myndigheder siger, er rigtigt, siger Thulesen Dahl til Ritzau.

- Hvis det er sådan, at der er fejet noget ind under gulvtæppet her, i forhold til hvordan det rent faktisk har været, så er det dybt problematisk, lyder det videre fra DF-formanden.

SF: Nødvendigt opgør med systemet

På den anden side af folketingssalen finder man hos SF ingen grund til at kritisere regeringen på baggrund af rapporten, snarere gør det modsatte sig gældende hos partiets gruppeformand, Jacob Mark.

- Det var nok ikke den konklusion, de borgerlige regnede med, da de bestilte ekspertrapporten. Covid-19-rapporten slår fast, at det var Statsministeriet, som i foråret tog et nødvendigt opgør med “trægheden” i systemet og med “fastlåste forestillinger” hos Sundhedsmyndighederne, skriver han på Twitter.

Rapporten er på hele 595 sider og gennemgår regeringens håndtering i tiden op til nedlukningen i marts og i den efterfølgende periode

Blandt gruppens forfattere er blandt andre Jørgen Grønnegård Christensen, professor emeritus fra statskundskab på Aarhus Universitet og Lars Østergaard, klinisk professor fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.