Politik

Regeringen misser sin egen pointe - nemlig at sætte børnene først, lyder kritikken fra flere partier

Regeringen sætter systemet før barnet og glemmer forebyggende tiltag, lyder kritikken fra flere partier i rød og blå blok.

Der er alt for stort fokus på tvangsanbringelser og bortadoptioner i regeringens forslag til at hjælpe udsatte børn og unge.

Sådan lyder reaktionen fra flere partier, efter regeringen onsdag har præsenteret udspillet 'Børnene Først'.

- Jeg er grundlæggende bekymret for det fokus. Jeg synes, at man misser hele overskriften i udspillet - nemlig børnene først, siger Pernille Skipper, Enhedslistens politiske leder og socialordfører.

Regeringen foreslår blandt andet, at børn skal tvangsanbringes tidligere, og at flere børn skal bortadopteres med tvang.

- En anbringelse er ikke bare sådan vupti

Enhedslisten er særligt kritisk over, at der ikke er flere forebyggende tiltag i udspillet fra regeringen.

- Selv om en anbringelse kan være det rigtige, er der kun ét forebyggende tiltag i hele det her udspil. Og man skal ikke tro, at en anbringelse bare er sådan noget vupti, og så har børnene det godt. De svigt, man er blevet udsat for, bærer med sig for livet, og børns kærlighed til deres forældre - uanset alkoholmisbrug eller alt muligt andet - forsvinder jo heller ikke. Så en anbringelse er altså også en voldsom ting, siger Pernille Skipper.

Regeringen siger heller ikke, at anbringelser skal laves vupti, men at der skal laves konkrete vurderinger. Hvorfor er det så ikke godt at have som ambition, at flere skal væk fra hjemmet?

- Jeg synes ikke, at ambitionen skal være, at flere bliver anbragt. Ambitionen skal være, at vi skal gøre det rigtige for børnene. Noget af det, der også er fuldstændig fraværende og under al kritik i det her, er at sikre rammerne for sagsbehandlingen og socialrådgiverne. Hvis vi bare propper nogle flere rettigheder ind i loven, uden at sikre at rammerne er til stede, svigter vi igen. Så bliver det bare på papiret, siger Pernille Skipper.

Hun nævner blandt andet, at der i værktøjskassen er masser af forebyggende tiltag som familieanbringelser, hvor hele familien bliver anbragt sammen og får støtte i hverdagen.

For stort fokus på det "aller mest indgribende"

Både Enhedslisten og SF roser, at regeringen har sat udsatte børn på dagsordenen, og ifølge de to partier er der gode tiltag i udspillet.

Men også SF er bekymret for, at regeringen har "et så stærkt fokus på de løsninger, der er allermest indgribende" i form af tvangsanbringelser og tvangsbortadoptioner.

- Der findes rigtig mange andre måder at hjælpe familier på, som ligger mellem ikke at gøre noget og tvangsanbringe eller bortadoptere, siger Trine Torp, socialordfører i SF.

Regeringen siger, at vi har prøvet forebyggelse i mange år, og at det ikke har virket. Hvorfor ikke gå skridtet videre og skride hurtigere ind og fjerne børn?

- Jeg deler regeringens syn på, at vi har været for dårlige til at hjælpe tidligt nok, men der er jo heller ikke ret meget, der siger, at anbringelse nødvendigvis er det bedste, siger Trine Torp.

- Det er en ommer

Venstre og Dansk Folkeparti er også skeptiske over regeringens forslag.

- Vi vil gerne sætte børnene først, men i det, regeringen kommer med, sætter man systemet før barnet. I virkeligheden skal vi sætte ind med det, der virker for barnet, i stedet for fokus på systemet, siger Marie Bjerre, socialordfører for Venstre.

Regeringen siger, at det handler om at give børnene rettigheder og muligheder. Er det ikke korrekt?

- Man skal ikke tro, at systemet er bedre til at tage sig af børnene end mor og far. I nogle situationer er det faktisk bedre med familiebevarende indsatser i stedet for per automatik at være familiesplittende, som regeringen lægger op til.

DF mener, at regeringen "går alt for vidt" i forhold til tvangsadoptioner.

- Det er det mest ultimative indgreb. Når barnet fjernes permanent fra forældre, der ellers kan hjælpes til at holde kontakten til sine egne børn, går staten alt for langt i forhold til familien. Det er en ommer, skriver partileder Kristian Thulesen Dahl (DF) på Twitter.

Den kommende tid vil regeringen forhandle med Folketingets partier om en aftale om hjælp til udsatte børn.