Politik

Danmark er i lommen på medicinalvirksomheder, erkender Heunicke

Sundhedsministeren kalder det selv "utrygt", at den danske folkesundhed lige nu afhænger af udenlandske medicinalvirksomheder.

Det svensk-britiske selskab AstraZeneca meddelte fredag, at det i første kvartal vil levere 60 procent færre doser end tidligere lovet.

Og det er uacceptabelt, siger sundhedsminister Magnus Heunicke til TV 2.

Når alt kommer til alt, så viser det her vel, at vi er fuldstændig i lommen på nogle medicinalvirksomheder, som styrer det her show?

- Ja, og det er jo ekstremt utrygt og utilfredsstillende, erkender han og understreger, at det dog intet har at sige i forhold til tilliden til AstraZeneca-vaccinen:

- Jeg har meget stor tillid til deres produkt. Det kan alle have. Det er en virksom og sikker vaccine, men det er totalt uacceptabelt, at vi ikke får de lovede, aftalte, betalte leverancer. Det er et kapløb mod tiden.

Kan vi sikre os bedre?

Danmark har tidligere haft en vaccinefabrik, men den blev i 2016 solgt til den saudi-arabiske sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih for 15 millioner kroner.

Beslutningen er under coronapandemien blevet kritiseret fra flere sider. Derfor lød det allerede i april fra statsministeren, at hun gerne ville sikre, at det blev gjort klogere. Sundhedsministeren stemmer i:

- Vi må stille os selv det spørgsmål, om organiseringen af noget så vigtigt som vaccineproduktionen - placeringen og kontrollen med den - er den rigtige i dag, eller om man bør gøre noget for at sikre det bedre.

EU skal vise muskler

Her og nu handler det dog om at få så mange vacciner til Danmark som overhovedet muligt, siger ministeren. Og den bedste mulighed for, at det sker, er, at EU lægger et massivt pres på producenterne.

- I den her situation, en pandemi, hvor EU har finansieret med så store indkøb, skal vi vise muskler, træde i karakter og vise, hvad vi har, siger Magnus Heunicke.

AstraZeneca har overfor TV 2 begrundet forsinkelsen med et "reduceret udbytte på et produktionssted i vores europæiske forsyningskæde," men virksomheden er ikke kommet nærmere ind på, hvad årsagen er.

Det svar har indkøberne heller ikke fået, fortæller sundhedsministeren. Og det kan på ingen måde være rigtigt, mener han.

Spekulationer om salg til Storbritannien

Forsinkelsen har sammen med de manglende svar vakt spekulationer om, hvorvidt virksomheden kan have solgt doser til andre markeder end EU. Det har fået unionen til at kræve dokumentation for, at det ikke er tilfældet.

- Hvis der er nogle vaccineselskaber, som har ageret uetisk og har sat Europa tilbage i køen for at tjene penge på andre markeder, er det noget, der vil blive set meget alvorligt på, siger sundhedsminister Magnus Heunicke.

Det er endnu for tidligt at sige, om forsinkelsen vil få så store konsekvenser for den danske vaccineplan, at målet om til sommer at have vaccineret alle de danskere, der måtte ønske en vaccine, nu er urealistisk.

- I øjeblikket går det den forkerte vej, men samtidig arbejdes der på alle niveauer på at få flere doser. Vi undersøger samtlige muligheder. Derfor er det for tidligt at sige, hvordan vaccineplanen kommer til at se ud, siger Heunicke.