Politik

Jens Rohde forlader Radikale Venstre

Han begrunder blandt andet beslutningen med, at partiet er blevet for aktivistisk og kommer med trusler, der efterhånden ser komiske ud.

Jens Rohde har meldt sig ud af Radikale Venstre.

Det skriver han på Facebook.

Det er i dag mere sandsynligt, at Nye Borgerlige ender i en regering, end at Radikale Venstre gør det

Jens Rohde

Rohde mener ikke længere, at der er den balance i partiet, som i sin tid gjorde, at han meldte sig ind.

- Man kan ikke både være aktivist og have det som selvstændig målsætning at lave brede forlig. Jeg hører til dem, der vil det sidste, fordi et demokrati altid skal måles på sin evne til at høre og beskytte mindretallet, skriver han.

Ingen vil spille med de radikale

Jens Rohde var frem til 2015 valgt til Folketinget for Venstre, men forlod dengang partiet, fordi han ikke kunne stå inde for udlændingepolitikken og "Støjbergs regime", som han beskriver det.

Denne gang skyldes det dels, at partiet ifølge Jens Rohde har placeret sig i "eget verdenshjørne".

- Hvad hjælper det den enkelte, hvis vi står uden for stadion, mens de andre spiller inde på banen? Vi har sendt os selv ud i ligegyldighedens ingenmandsland, fordi hverken Venstre eller Socialdemokraterne vil røre Radikale Venstre med en ildtang på det område, skriver han:

- Det er i dag mere sandsynligt, at Nye Borgerlige ender i en regering, end at Radikale Venstre gør det. Og ja, det betyder noget.

Lyn-analyse

For at sige det lige ud handler det om, at Jens Rohde grundlæggende ikke mener, at Radikale Venstre er et midterparti længere. Jeg tror heller ikke, at man skal være blind for, at der er nogle personlige problemer i den radikale gruppe. Det har længe været kendt, at Jens Rohde og Sofie Carsten Nielsen ikke er tætte – han stemte jo på Martin Lidegaard, da der var kampvalg sidste år. Så det kommer ikke som nogen stor overraskelse, at han melder sig ud. 

"Komiske trusler"

Listen over årsager slutter dog ikke her. Rohde skriver blandt andet også, at "de snart månedlige radikale trusler om at vælte regeringen efterhånden kom til at se lidt komiske ud".

- Det er ikke nok til at placere et parti på midten. Og man kan ikke placere et parti på midten, hvis aktivismen medfører stramninger som mål i sig selv, og hvis man hver eneste gang, de andre kommer os i møde, skruer højere op for kravene for at være mest af det, andre også gerne vil være, skriver Jens Rohde i opslaget på Facebook.

Da de radikale i efteråret fik ny politisk leder, gik der spekulationer om, hvorvidt han var på vej væk – og måske endda ville starte sit eget parti. Blandt andet fordi at han i en intern orientering til folketingsgruppen skrev, at det "ville tage fem minutter at lave et nyt parti".

Fremtiden er uvist

Det fremgår ikke af opslaget, hvad Rohde har i sinde at stille op med sit mandat. Han har brug for tid, siger han til TV 2.

- Min plan her har været ikke at have en plan. Jeg er nødt til at befri mig selv fra alle de spekulationer, før jeg kan åben mit sind, siger Jens Rohde.

Kan du se dig selv i Lars Løkke Rasmussens politiske projekt?

- Jeg ved jo ikke, hvad Lars Løkkes projekt går ud på. Jeg deler hans analyse af, at der er brug for, at nogle trækker dansk politik ind på midten, men jeg har ikke været i kontakt med ham i dag, som jeg kan se, at flere spekulerer i i dag.

Lyn-analyse

Når man læser det, som Jens Rohde skriver i dag, er meget af det noget, som Løkke kunne have formuleret. Det er nærliggende at tænke: "Kunne de to ikke finde ud af noget sammen?", men her skal man huske på, at der er nogle tidligere personlige stridigheder mellem de to. Det er bestemt ikke, fordi de har det mest hjertevarme forhold. Men det er påfaldende, hvor ens en politisk analyse de har i øjeblikket.

Politisk leder er "ærgerlig"

Partiets leder, Sofie Carsten Nielsen, skriver på Facebook, at hun er ærgerlig over kollegaens beslutning.

- Vi har og skal altid have plads til stor forskellighed. Og stor uenighed. Meninger og ideer skal mødes og brydes, hvis vi skal skabe reel forandring, skriver hun og tilføjer:

- Når det er sagt, er det vigtigt for mig at understrege to ting: Vores høje grønne ambitioner dem holder vi fast i. For vi har en klimakamp, der skal vindes. Vores stærke værdier, dem står vi fast på. For alle mennesker er lige meget værd.