Politik

Inger Støjberg på landsmøde: - Ingen ved, hvad morgendagen bringer

Inger Støjberg har ikke opgivet kampen for sine værdier, men om det bliver i Venstre er stadig uvist.

- Der er mange ting, der har ændret sig, siden jeg meldte mig ind i Venstres ungdom. Der er måske lige rigeligt meget, der har ændret sig. Jeg er helt ind i knoglerne venstremand af den gamle slags.

Med disse ord var Inger Støjbergs signal ved Venstres ekstraordinære landsmøde i Roskilde ikke til at tage fejl af.

Det er Venstre, der er på en skæv kurs i forhold til partiets fundamentale værdier og ikke hende selv, sagde hun i sin tale.

Støjberg gjorde det klart, at hun vil kæmpe for de værdier og fortsætte den linje, hun har været eksponent for de seneste år. Men om det bliver i Venstre eller i et andet parti, lod hun stå åbent.

- Der er ingen tvivl om, at jeg har hørt til i Venstre, tilføjede hun.

Inger Støjbergs tale var imødeset med spænding på det landsmøde, der skulle vælge hendes afløser som næstformand. Den post, som hun blev frataget af formand Jakob Ellemann-Jensen på baggrund af den rigsretssag, der venter Støjberg.

Men Inger Støjberg lancerede ikke et partiskifte i sin tale. Hun lod dog en dør stå åben i forhold til fremtiden.

- Ingen ved, hvad morgendagen bringer, det ved heller ikke jeg, sagde hun.

På et pressemøde efter landsmødet gav Støjberg udtryk for, at hun fortsat overvejer sin fremtid i Venstre.

- Det, synes jeg, er fair nok. Den seneste måned er der godt sket meget. Så jeg har brug for lige at tænke mig om.

Bekymret for udlændingepolitikken

Inger Støjberg slog i sin tale fast, at hun vil kæmpe videre for de værdier, Venstre og hun selv er rundet af, "uanset, hvor jeg er, og uanset, hvad der sker".

- Jeg mener i dag, hvad jeg mente i går. Det nytter ikke, at vi bliver politisk korrekte. Der skal være plads til at tale om, at mænd mister deres retssikkerhed hvis MeToo-debatten går over grænsen, sagde hun.

Lyn-analyse

Inger Støjberg holder en bagdør åben og er nærmest allerede på vej væk. I det meste af talen taler hun om Venstre i datid, og at partiet har flyttet sig til et sted, hvor hun ikke synes, det skal være. Det er ikke en tilfældighed, at hun siger, at det er i orden at have holdninger, der er på grænsen til det ’stuerene’, et ord, man forbinder med DF. I virkeligheden inviterer hun Venstres bagland til at give hende en lovestorm nu, der ville betyde, at hun nærmest skulle overtage formandsposten, og hvis ikke det sker, tror jeg bestemt, at hun forlader partiet.

Den tidligere udlændinge- og integrationsminister lagde vægt på, at værdipolitikken og især udlændingeområdet er vigtigt for Venstres fremtid. Et område, hun på Venstres vegne er "bekymret" for.

- Hvis Venstre skal være et stort parti igen, så kræver det, at Venstre leverer en klar, troværdig og stram udlændingepolitik. Ikke kun i ord, men også i handling. Det kræver, at vi tør gøre de ting, der måske også er kontroversielle, og ikke viger tilbage, fordi venstrefløjen hidser sig op.

Mareridt med Radikale Venstre

Hvis Venstre igen skal sætte sig på statsministerposten, skal man ikke flirte med Radikale Venstre, men forblive i blå blok, lød det fra Støjberg.

Hun sagde, at det er vigtigt, at partierne i blå blok har et godt samarbejde og tør stole på hinanden.

- Ellers er Venstres tid som statsministerparti i det borgerlige Danmark forbi, sagde hun og kaldte samtidig alle tanker om, at Venstre skal være regeringsparti på Radikale Venstres mandater for et "mareridt".

- Det kommer ikke til at ske. Venstre får kun magten, hvis det er på 90 borgerlige mandater.

Inger Støjberg takkede i øvrigt Jakob Ellemann-Jensen for samarbejdet, men gik ikke længere ind i forholdet mellem de to.

Støjberg afløses som næstformand af Stephanie Lose, der som den eneste kandidat stillede op til posten.

Dermed fik Støjberg under halvandet år på posten. Efter et opgør med formand Jakob Ellemann-Jensen trak hun sig – på formandens opfordring – mellem jul og nytår.