Coronavirus

Frygter manglende brug af lyntest kan have kostet liv – nu kaldes ministre i samråd

På Christiansborg er flere partier utilfredse med, at ansvaret for problemerne tilsyneladende er faldet ned mellem to stole.

Det kan have kostet menneskeliv på landets plejehjem, at brugen af lyntest langt fra er blevet udnyttet til fulde. Derfor må regeringen forklare sig.

Sådan lyder det fredag fra den konservative sundhedsordfører Per Larsen, der nu kalder justitsminister Nick Hækkerup (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd om sagen.

Fredag skriver Politiken, at den testkapacitet på 100.000 daglige lyntest, som myndighederne investerede i i december, kun er blevet udnyttet med 31 procent.

Ifølge Per Larsen er det slet ikke godt nok, at testkapaciteten langt fra udnyttes til fulde på plejehjemmene, hvor 106 beboere alene i uge to er døde med covid-19.

- Vi er simpelthen nødt til at få undersøgt det her til bunds for at få fundet ud af, hvor det er gået galt, siger Per Larsen om baggrunden for, at han kalder ministrene i samråd.

Kamp om ansvaret

Justitsminister Nick Hækkerup havde torsdag et virtuelt hastemøde med landets borgmestre om sagen. Forud for mødet havde han kritiseret kommunerne for den uudnyttede testkapacitet og kaldt situationen ”utilfredsstillende”.

Staten har betalt private leverandører for at stå for lyntestene på eksempelvis plejehjem og daginstitutioner, og det koster derfor som udgangspunkt ikke kommunerne at bruge dem.

Men ude i kommunerne, som skal stå for at kontakte de private testleverandører og kalde dem ud til blandt andet plejehjemmene, siger flere borgmestre, at de har gjort, hvad de kunne, og at regeringen først i denne uge har informeret dem om den uudnyttede testkapacitet.

Derfor mener Helsingør-borgmester Benedikte Kiær (K), at regeringen smider kommunerne under bussen.

- Det er ikke i orden. Vi knokler for at passe på vores ældre, siger Benedikte Kiær.

Beskylder regeringen for dårlig kommunikation

Torsdag meddelte den socialdemokratiske formand for Kommunernes Landsforening, Jacob Bundsgaard, at kommunerne fremover vil skrue op for brugen af lyntest fra private leverandører.

Efter hastemødet med borgmestrene torsdag lød der mere forsonende toner fra justitsminister Nick Hækkerup, der erkendte, at ansvaret for den ringe brug af testkapaciteten ligger flere steder. Han opfordrede til at se fremad.

Men for den konservative sundhedsordfører Per Larsen er det helt afgørende at få svar på, hvad og hvor det er gået galt.

- Det her har givetvis kostet dødsfald, og man kunne jo for lang tid siden have opskaleret og testet meget mere massivt ude på plejecentrene, siger Per Larsen og tilføjer:

- Regeringen har i den grad ansvaret i den her sag. De skal selvfølgelig sørge for at få kommunikeret ud, at der er ledig testkapacitet.

- Helt grotesk

TV 2 har fredag talt med en række sundhedsordførere, der kalder den ringe brug af lyntest utilfredsstillende, og flere af dem forstår ikke, hvordan ansvaret tilsyneladende er faldet ned mellem to stole.

En af dem er SF’s sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen.

- Regeringen har ansvaret for, at teststrategien kan fungere optimalt, men hvad der er årsagen til, at testene ikke er blevet kanaliseret det rigtige sted hen, det kan jeg ikke svare på. Det er derfor, jeg nu vil have en redegørelse fra ministeren, siger Kirsten Normann Andersen til TV 2.

Hos Alzheimerforeningen siger direktør Nis Peter Nissen, at det har været "forfærdeligt at være vidne til, at myndighederne skændes om ansvaret".

- Vi ved, at der har været en lang række dødsfald på plejehjemmene på det seneste, og når vi nu hører, at man ikke har brugt de redskaber, man har haft til rådighed, så er det helt grotesk, fastslår han.

Det er endnu ikke afgjort, hvornår det netop indkaldte samråd finder sted.