Coronavirus

Danmarks vaccinationsplan i fare - AstraZeneca kan ikke levere

Vaccinen er endnu ikke godkendt til brug i EU, men har været medregnet i den danske vaccinationsplan.

Medicinalvirksomheden AstraZeneca har meddelt EU, at der er udfordringer i produktionen, som gør, der vil blive leveret færre vacciner mod covid-19 end planlagt.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen er der tale om mindst en halvering af leverancen til hele EU. Det betyder, at hele Danmarks vaccinationsplan nu er i risiko for at skulle justeres, oplyser styrelsen til TV 2.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen direktør Thomas Senderovitz har EU bedt AstraZeneca undersøge, om de kan gøre noget for at sende flere vacciner, og det vil man få et svar på i løbet af næste uge. Derfor er han forhåbningsfuld om, at man kan finde en løsning, der kan redde vaccinationsplanen.

- Når der er nye meldinger fra AstraZeneca, så kan mine kolleger i Statens Serum Institut se på, om planen skal ændres. Det er for tidligt at sige lige nu, om det får store konsekvenser, siger han.

AstraZeneca bekræfter overfor TV 2, at der vil være færre leverancer.

Virksomheden oplyser, at der ikke er forsinkelse i afsendelsen af vaccinerne, men at de ikke kan leve op til det forventede antal.

- Der er ingen planlagt forsinkelse i starten af forsendelsen af vores vaccine, hvis vi får godkendelse i Europa, skriver en talskvinde for virksomheden i en mail til TV 2.

- Men de oprindelige mængder vil være lavere end forventet på grund af reduceret udbytte på et produktionssted i vores europæiske forsyningskæde, fortsætter de.

AstraZenecas vaccine er endnu ikke godkendt til brug i EU, men det forventes den at blive senere i januar.

Oversvømmelse nær AstraZenecas fabrik

Natten til torsdag og torsdag morgen var AstraZenecas vaccinefabrik i Wales truet af oversvømmelse fra stormen Christoph.

Det skrev mediet LBC.

Brandvæsenet var torsdag morgen i gang med at pumpe store mængder vand væk fra fabrikken.

Stormen udløste frygt for, at fabrikken, der ligger i byen Wrexham, ville blive oversvømmet af de stigende vandstande.

- Selskabet var alvorligt bekymrede for, at fabrikken ville blive oversvømmet, så det har bedt os om at hjælpe, og det har vi gjort, sagde leder af byrådet i Wrexham Council Mark Pritchard ifølge LBC.

- Vi har arbejdet gennem natten og givet dem ressourcerne, og det er lykkedes, men det var svært, tilføjede han.

Danmark har bestilt millioner af vaccinerne

Danmark har lagt billet ind på at købe 3,9 millioner doser af vaccinen fra AstraZeneca.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde så sent som torsdag på et pressemøde, at hun ville have EU til at begynde at distribuere vaccinerne før godkendelsen.

- Det afgørende, set med danske briller, er, at der ikke må være nogle forhindringer eller forsinkelser fra EU's side i den her proces, sagde hun.

Men det ser altså ud til, at der vil komme forsinkelser på grund af problemer hos AstraZeneca.

Også problemer med Pfizer

Balladen med at få leveret vacciner fra AstraZeneca kommer oven i de øvrige problemer, som regeringen mener, der er med at modtage vacciner nok fra Pfizer.

Både Danmark og resten af EU er lige nu i konflikt med Pfizer om, hvor mange doser glassene fra vaccineproducenten indeholder.

For Pfizer meldte først ud, at de indeholdt fem doser vacciner.

Siden fandt en række EU-lande ud af, i et forsøg på at strække forsyningen, at det var muligt at hive en sjette dosis ud.

Det fik også Europas medicinal agentur, EMA, til at anbefale EU-landene at hive seks doser ud af hætteglassene. Og så skiftede Pfizer også deres retningslinjer.

Derfor tæller Pfizer nu seks doser per hætteglas, selvom det ikke er alle europæiske lande, der har succes med at få mere end fem doser ud glassene.

Det betyder ifølge regeringen også, at Pfizer nu mener, de kan levere færre kasser vacciner, da det er lykkedes at hive mere indhold ud af glassene.