Politik

Nu er Det Konservative Folkeparti størst i blå blok - vælgerne flygter fra Venstre

Den seneste Megafon-måling viser historisk lav vælgertilslutning til Venstre.

Hvis der var valg i morgen, ville det største parti i blå blok ikke længere hedde Venstre, men Det Konservative Folkeparti.

Det viser en ny meningsmåling foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken.

I Megafon-målingen står de konservative til at blive landets næststørste parti kun overgået af Socialdemokratiet. Dermed har partiet overhalet Venstre, som med sine 11,3 procent har den laveste opbakning nogensinde, siden analyseinstituttet begyndte at måle det.

Som situationen ser ud lige nu, vil Venstres nuværende 43 mandater blive mere end halveret til 21, mens Det Konservative Folkepartis gruppe på Christiansborg derimod vil blive fordoblet fra 12 til 24, med en vælgertilslutning på 13,3 procent.

Der er dog en statistisk usikkerhed for Venstre på +/- 2,1 procentpoint, og 2,3 for Det Konservative Folkeparti.

At Venstre taber vælgere i stor stil, mens Det Konservative Folkeparti vokser markant, understøttes af Berlingske Barometer, der er et vægtet gennemsnit af næsten samtlige analyseinstitutters meningsmålinger.

Konservative på himmelflugt

De konservative har haft massiv fremgang i meningsmålingerne, siden partiet ved Folketingsvalget i 2019 fik 12 mandater.

Meningsmålingernes øjebliksbillede skal dog tages med et gran salt, lyder det fra de konservatives politiske ordfører, Marcus Knuth:

- Men vi er da glade for, at målingerne er gået vores vej det seneste stykke tid. Vores ambition er, at Det Konservative Folkeparti skal blive et større parti med mest mulig indflydelse, siger han til TV 2.

Ifølge Marcus Knuth er det dog for tidligt at sige, om partiformand Søren Pape Poulsen vil udfordre Venstres leder, Jakob Ellemann-Jensen, som blå bloks statsministerkandidat.

- Det er simpelthen for spekulativt, for det kommer an på så mange forskellige faktorer. Det politiske landskab har jo om noget vist sig at ændre sig her gennem de sidste par år.

Men mest mulig indflydelse vil vel være at stille med en statsministerkandidat, så hvorfor gør I ikke det?

- Vi vælger at være så ”konservative”, om man vil, at vi holder fast i de 12 mandater, vi har i hånden og ikke de meningsmålinger, vi har på taget.

Lyn-analyse

Det kan simpelthen ikke overvurderes, hvor voldsom en måling det her er for det borgerlige Danmark. Selvom Venstre-toppen jo nok havde forventet, at den seneste måneds uro kunne ses i målingerne, er det her endnu værre, end de havde frygtet.

Venstre har været igennem en del kriser de seneste 7-8 år, men det her er uden tvivl den største. Og målinger som den her kan også meget vel ændre dynamikken i hele blå blok. For hvordan begynder den konservative formand Søren Pape Poulsen at agere, hvis han pludselig over en længere periode ser ud til at være den største og stærkeste i blå blok?

Venstre: Det er forventeligt

Det historisk dårlige resultat for Venstre falder sammen med en kritisk situation i partiet, efter Inger Støjberg trådte tilbage som næstformand på opfordring fra Jakob Ellemann-Jensen i slutningen af december.

Det skete som kulmination på de uenigheder, der længe har præget samarbejdet mellem næstformanden og formanden, og som eskalerede, da spørgsmålet om, hvorvidt Inger Støjberg skulle for en rigsretssag, nåede til Venstre.

Først udtalte Ellemann til Jyllands-Posten, at han ultimativt var villig til at støtte en rigsretssag, og ikke længe efter trak Inger Støjberg sig som næstformand på opfordring fra Jakob Ellemann-Jensen.

Dramaet i Venstre blev heller ikke mindre af, at den tidligere formand Lars Løkke Rasmussen valgte at melde sig ud af partiet nytårsdag.

Og 14. januar valgte partiet Venstre så at bakke op om en rigsretssag mod Inger Støjberg. Det samme gjorde Socialdemokratiet, som skabte et flertal for at stille den tidligere udlændinge- og integrationsminister for rigsretten for ulovlig administration.

Det er netop de mange personsager, som har resulteret i vælgernes flugt fra partiet, skriver Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde i en kommentar til TV 2:

- Det er desværre forventeligt, at vi tager et dyk i målingerne. Det har handlet alt for meget om personer frem for vores politik. Vælgerne har en klar forventning om, at vi politikere bruger tiden på at udvikle løsninger for dem og resten af Danmark, og det er også det, som vi i Venstre allerhelst vil, skriver hun.

Rød blok markant større

Modsat Venstre har Socialdemokratiet plus på kontoen i den nye meningsmåling. Regeringspartiet ligger til 31,5 procent af stemmerne, som er en fremgang på 5,6 procentpoint i forhold til valget i 2019 og en anelse mere end seneste måling fra starten af december.

Der er da også fortsat Mette Frederiksen (S) og resten af rød blok, der har mest at glæde sig over.

Samme måling viser nemlig, at tilslutningen til rød blok er 9,6 procentpoint højere end til blå blok. Fordelingen hedder 54,8 procent mod 45,2 procent. Den statistiske usikkerhed for blokkene er +/- 3,3 procentpoint.

En anden partileder, der har grund til optimisme, er Pernille Vermund.

Hvis der var valg i morgen, kunne hun nemlig kalde sit parti for det fjerdestørste i Folketinget, med en vælgertilslutning til Nye Borgerlige på 10,8 procent i Megafon-undersøgelsen.

Det er hele 8,4 procentpoint mere end ved folketingsvalget i 2019, hvor partiet blev valgt ind med 2,4 procent af stemmerne.