Politik

Inger Støjberg skal blive i Venstre, mener store dele af baglandet

Enkelte mener dog, Inger Støjberg skal tage sit gode tøj og gå, for at der kan komme ro på i Venstre efter længere tids ballade.

Store dele af Venstres bagland mener, at Inger Støjberg skal blive i partiet.

Det viser en rundspørge, som TV 2 har foretaget blandt Venstres kredsformænd.

30 kredsformænd har besvaret rundspørgen, og 24 af dem foretrækker, at Inger Støjberg bliver i Venstre.

Modsat er der tre kredsformænd, der mener, at hun skal forlade partiet, mens tre er uafklaret.

En af dem, der gerne vil beholde Inger Støjberg i Venstre, er Torben Skytte, kredsformand i Indre By i København.

- Jeg håber meget, at hun bliver. Der er ingen tvivl om, at hun har sin stil og måde at være på. Men vi har jo den her holdning i Venstre, at der er højt til loftet og langt til døren. Sådan, synes jeg, at det stadig skal være i vores parti. Ellers bliver vi for smalle i vores holdninger, siger Torben Skytte.

Konflikten brød ud i lys lue

Reaktionerne kommer forud for Venstres ekstraordinære landsmøde søndag, hvor der skal vælges en ny næstformand, efter at Inger Støjberg trak sig fra posten i slutningen af december.

Det skete efter længere tids uro og interne stridigheder mellem partiformand Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg.

Konflikten mellem de to brød ud i lys lue, da Ellemann mellem jul og nytår meldte ud, at han var klar til at støtte en rigsretssag mod Støjberg, hvis Folketingets udpegede jurister vurderede, at der var grundlag for det.

Ikke nok med det, så mente Ellemann også, at Støjberg gennem længere tid havde handlet illoyalt og undladt at bakke ham op i offentligheden. Han havde mistet tilliden til hende som næstformand og bad hende trække sig.

Jeg tror faktisk, at det er lettest, hvis der bliver ryddet helt op, og at hun tager sit gode tøj og går

Jens Dissing Odgaard, kredsformand i Lyngby

Siden har Ellemann og et flertal af Venstre besluttet at stemme for en rigsretssag mod Inger Støjberg. Alle andre partier undtagen Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige vil også stemme for rigsretssagen.

Inger Støjberg selv har meldt ud, at hun overvejer sin fremtid i Venstre. Hun "vender lige skråen", som hun siger.

- Hun skal lægge sin stil om, hvis hun skal blive

Selvom kredsformand Torben Skytte mener, at Inger Støjberg skal blive i Venstre, lægger han ikke skjul på, at han også mener, at Inger Støjberg har været illoyal.

- Hun har ikke været den mest loyale næstformand, man kunne forestille sig. Hun sagde selv, at hun ville bære Jakob Ellemann ind i Statsministeriet, men det gør man ikke, når man kommer med andre udmeldinger, for eksempel om MeToo. Derfor kunne hun ikke være næstformand, siger han.

I flere sager har Ellemann og Støjberg udlagt den politiske kurs forskelligt i offentligheden. Blandt andet udtalte Støjberg til Berlingske, at MeToo-debatten var "præget af feministisk hævntørst", hvorefter Ellemann var ude at korrigere Venstres linje.

- Hvis Inger Støjberg skal blive, kræver det, at hun lægger sin stil om. Der er ingen tvivl om, at det ikke er særlig sjovt at være venstremand lige nu og se de meningsmålinger, vi får. Jeg tror og håber, at vi kommer til at tale politik igen. Det kræver opbakning i stedet for soloudmeldinger fra Støjberg, siger Torben Skytte.

Venstre er blevet ramt hårdt på vælgeropbakningen efter den seneste tids ballade. Partiet står nu til blot 11,3 procent af stemmerne og er altså mere end halveret siden folketingsvalget i 2019, viser den seneste meningsmåling fra Megafon.

- Hun er en rigtig dygtig politiker

I rundspørgen giver flere ligesom Torben Skytte udtryk for, at de mener, at der er brug for Inger Støjberg i Venstre, og at Venstre skal være et bredt parti, der favner mange holdninger.

Men også blandt nogle af dem, der ønsker at beholde hende i partiet, er håbet, at hun vil lade sin egen person træde mere i baggrunden.

- Jeg håber, at hun bliver og arbejder for Venstre og ikke altid promoverer sig selv, skriver Frede Lund, kredsformand i Holstebro, i en kommentar til rundspørgen.

Kredsformand Jørgen Eirfeldt fra Fredensborg håber også, at Inger Støjberg bliver i Venstre.

- Jeg ser da helst, at hun bliver. Det er da helt sikkert. Jeg synes da, at hun er dygtig, siger han.

Jørgen Eirfeldt mener, at Venstre godt kan komme videre og få ro på, selvom Inger Støjberg bliver i partiet. Han mener, at det skal ske ved, at ledelsen tager nogle skridt til at "inkludere en som Støjberg".

Også kredsformand Annelise Hansen fra Kalundborg mener, at Inger Støjberg skal blive i Venstre.

- Hun er en rigtig dygtig politiker. Det er der slet ingen tvivl om. Så må man tage det, der kommer. Fordi man er stillet for en rigsret, er man jo ikke dømt, før der er faldet en dom, siger hun.

- Lettest, hvis hun tager sit gode tøj og går

Der er også mere kritiske røster i Venstres bagland, som foretrækker, at Inger Støjberg forlader partiet. Det gælder blandt andre Jens Dissing Odgaard, der er kredsformand i Lyngby.

- Jeg synes, at hun skal stoppe i Venstre. Hun har gerne villet profilere sig selv rigtig meget som næstformand. Hun har bragt sig selv i rampelyset adskillige gange, og det har nogle gange været på bekostning af Venstre og Jakob Ellemann. Det er nok bedst, hvis hun skifter til et andet parti, så vi starter helt forfra. Så der er rent bord, siger han.

I den ideelle verden ser Jens Dissing Odgaard gerne, at Inger Støjberg bliver i Venstre, hvis hun forandrer sig og holder sig mere i baggrunden, men han tror ikke, at det er realistisk, efter at hun har været en "så frembrusende profil" i mange år.

- Jeg tror faktisk, at det er lettest, hvis der bliver ryddet helt op, og at hun tager sit gode tøj og går, siger han.

Sådan gjorde vi

TV 2 har udsendt rundspørgen om Inger Støjbergs fremtid i Venstre til 87 kredsformænd. 

30 har besvaret rundspørgen i perioden 19. januar 2021-21. januar 2021.

Rundspørgen er ikke repræsentativ.

Derudover har vi kontaktet flere kredsformænd og talt uddybende med dem om deres synspunkter.

Kredsformand Alexander Schneevoigt fra Gentofte og kredsformand Sven-Erik Petersen fra Vordingborg foretrækker også, at Inger Støjberg forlader Venstre.

- Inger mistede posten som næstformand på grund af manglende loyalitet over for Jakob – ikke på grund af rigsretssagen. For at få ro i Venstre, bør hun forlade partiet, skriver Sven-Erik Petersen i en kommentar i rundspørgen.

Garant for stram udlændingepolitik, eller skræmmer hun vælgere væk?

Et af de store spørgsmål er, hvordan det vil påvirke vælgeropbakningen og vælgernes syn på Venstres udlændingepolitik, hvis Inger Støjberg forlader partiet.

Jørgen Eirfeldt fra Kalundborg tror, at det vil svække Venstre.

- Jeg tror, at hun er garanten for at tage udlændingedebatten alvorligt, og at hun er med til at sikre, at de mennesker, der er i tvivl om, om de skal gå til DF eller Nye Borgerlige, bliver i Venstre. Hvis hun ikke er der, kan de jo godt finde på at søge andre steder hen, siger han.

Nogle gange, når man tror, at det ikke kan blive værre, får man et ordentligt nyk mere

Torben Skytte, kredsformand i Indre By i København

Jens Dissing Odgaard fra Lyngby tror derimod ikke, at det vil få den store konsekvens, hvis hun vælger at gå.

- Jeg er sikker på, at Venstre vil miste nogle vælgere, men jeg er også sikker på, at Venstre vil få nogle andre vælgere. Jeg tror, at der er nogen, der har liberale borgerlige synspunkter, som har haft svært ved at forene sig med den retorik om udlændingepolitikken, som Inger Støjberg har fremført, og at det har afholdt nogle klassiske venstrevælgere fra at stemme Venstre, siger han.

Bagland splittet om Ingers rolle i partiet

Det er endnu uafklaret, om Inger Støjberg bliver i Venstre eller vælger at gå. Hvis hun bliver, er det næste spørgsmål, hvilken rolle hun så skal spille i Venstre fremover. Det spørgsmål splitter også dele af Venstres bagland.

Størstedelen af de kredsformænd, der har besvaret rundspørgen, mener, at hun skal fratages sit ordførerskab som retsordfører, så længe rigsretssagen ikke er afgjort. 17 har svaret, at hun ikke kan fortsætte som retsordfører, mens 9 har svaret, at hun godt kan. 4 har svaret "ved ikke".

Ifølge TV 2s oplysninger har ledelsen i Venstres folketingsgruppe drøftet Inger Støjbergs retsordførerskab, men der er endnu ikke truffet en beslutning. Selv siger Inger Støjberg, at hun kan "høre, at man regner med også at tage retsordførerskabet fra mig".

Enkelte kredsformænd mener, at Inger Støjberg også bør tage orlov fra Folketinget, indtil rigsretssagen mod hende er afgjort. I rundspørgen svarer fem kredsformænd, at hun bør tage orlov, mens 23 mener, at hun ikke skal tage orlov. To er uafklaret.

Trods de delte holdninger om Inger Støjberg og hendes fremtid er store dele af Venstres bagland enige om én ting.

Der er brug for ro i Venstre, og der skal tales om politik i stedet for personer. De håber, at det vil ske efter landsmødet på søndag.

- Jeg håber, at det bliver en frisk start. Man kan selvfølgelig aldrig vide. Nogle gange, når man tror, at det ikke kan blive værre, får man et ordentligt nyk mere. Men jeg håber og tror, at efter på søndag har vi et parti, der igen står samlet og begynder at tale politik, og så tror jeg også, at vi lige så stille vil krybe op ad i meningsmålingerne igen, siger kredsformand Torben Skytte fra Indre By i København.