Coronavirus

Mobile testcentre bruges alt for lidt, mener regeringen - indkalder kommuner til hastemøde

Justitsministeren forstår ikke, at de mobile testenheder ikke bruges mere, når det er gratis for kommunerne.

De mobile hurtigtestenheder bliver brugt alt for lidt ude i kommunerne, og det skal der nu laves om på.

Det mener justitsminister Nick Hækkerup (S), der onsdag eftermiddag har hasteindkaldt alle landets borgmestre til møde om sagen.

Mødet kommer efter, at de private leverandører af mobile testenheder har meddelt regeringen, at de ikke har meget at lave, selvom regeringen og regionerne har aftalt, at de skal kunne sendes ud i landet som led i offentlig smitteopsporing.

- Vi står i en utilfredsstillende situation, hvor de private leverandører på den ene side siger, at der er masser af ledig mobil testkapacitet, og medarbejdere i vores daginstitutioner og plejehjem på den anden side har et velbegrundet ønske om at blive testet, siger Nick Hækkerup i en pressemeddelelse.

Gratis for kommunerne

Det er staten, der betaler for de private mobile testenheder, og det koster derfor ikke kommunerne noget at bruge dem.

Derfor forstår Nick Hækkerup ikke, hvorfor der ikke i højere grad testes ved eksempelvis daginstitutioner og plejehjem, hvor medarbejderne ikke kan overholde de generelle råd om at holde afstand.

- Det er bare om at komme i gang. Og så vil jeg selvfølgelig også opfordre alle medarbejdere til at gøre brug af både det mobile tilbud, når det kommer ud til arbejdspladserne, men også af de øvrige muligheder for gratis test, vi har opbygget rundt om i landet, siger Nick Hækkerup.

Han mener, at brugen af de mobile testenheder er særligt vigtig i denne tid, hvor den ekstra smitsomme britiske mutation spreder sig i Danmark.

Nick Hækkerup siger videre i pressemeddelelsen, at hurtigtestene er et "vigtigt supplement" til de mere almindelige PCR-test. Han nævner også, at regeringen opfordrer medarbejdere på arbejdspladser, der fortsat holder åbent, om at lade sig teste mindst en gang om ugen.

For øjeblikket er den samlede mobile hurtigtestkapacitet aktuelt på over 30.000 daglige test ifølge leverandørerne selv. Det vil blive fordoblet fra februar.

Det hasteindkaldte møde vil blive afholdt torsdag.