Politik

Ellemann presset af dårlige målinger: - Lad os nu lige lade vælgerne beslutte, hvem der er størst

Ellemann ser stadig sig selv som "det store dyr på savannen".

Da formanden for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, tirsdag eftermiddag indtog plads foran de fremmødte journalister, var han udmærket klar over, hvad der ventede ham.

Først opremsede han, hvad han mente om den tre timer lange partilederdebat, han netop havde deltaget i, men:

- Jeg har på fornemmelsen, at det ikke er det, I vil spørge mig til...

Ganske rigtigt gik langt de fleste spørgsmål på partiets tilstand.

Hvem leder blå blok?

Flere journalister nævnte en ny måling fra YouGov, hvor Venstre kun står til at få 9,4 procent af stemmerne. Det placerer dem under både Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige.

Her er det dog vigtigt at bemærke, at der blot er tale om en enkeltstående måling. Ifølge Berlingskes vægtede gennemsnit står Venstre til 12,1, men holdt op mod de 23,4 procent ved valget i 2019 er det heller ikke just et pænt tal.

Giver det mening at kalde dig for den naturlige leder af blå blok?

- Jeg er i hvert fald formand for Venstre, og jeg er Venstres statsministerkandidat. Hvorvidt jeg er leder af blå blok, det skal du nok spørge de andre blå partier om, lød det fra Ellemann.

Hvis de her meningsmålinger bliver til virkelighed, bliver de konservative omtrent lige så store som jer. Hvis det sker, er du så den naturlige statsministerkandidat, eller hedder han Søren Pape Poulsen?

- Lad os nu lige lade vælgerne beslutte, hvem der er størst. Så vidt jeg kan se på de her målinger, så er det måske også en kende præmaturt at se på, hvilken blå politiker, der skal være statsminister lige pt.

TV 2 spurgte tidligere tirsdag den konservative formand, Søren Pape Poulsen, om han var blå bloks statsministerkandidat. Det ønskede han ikke at svare på, da det var "uaktuelt".

Lyn-analyse

Ellemann har opgivet at skulle fremstå som fælles leder for blå blok. Han er ret realistisk i forhold til din egen og Venstres situation lige nu. Han er ikke blå bloks statsministerkandidat, men han håber at blive det og arbejder på det. 

​Ellemann bebrejder 'personfnidder'

Selvom det under dagens pressemøde flere gange lød, at det kun er målingen på selve valgdagen, der tæller, kunne V-formanden ikke andet end at erkende, at det ser skidt ud.

- Det er rigtig træls, men det er også en logisk konsekvens. Jeg vil gerne tale politik, helst ikke personer. Sådan har de fleste vælgere det faktisk også, siger han med henvisning til den interne uro i partiet.

Siden jul har Inger Støjberg trukket sig som næstformand, og et flertal i Folketinget har besluttet, at hun skal stilles for en rigsret. Venstre og Ellemann selv er en del af dét flertal.

Det er dog blot det seneste kapitel i sagaen om partiets interne konflikter. Forud for spliden mellem Ellemann og Støjberg stod opgøret mellem Kristian Jensen og Lars Løkke Rasmussen, hvis makkerskab - som mange formentlig vil huske - endte brat en sommerdag i Brejning.

Ellemann egen analyse er, at det netop at stridighederne og "personfnidderen", der nu afspejler sig i meningsmålingerne.

- Det, der er gået galt nu her, er, at vi taler personer i stedet for politik. Det gider vælgerne ikke at høre om, så det straffer de, siger han.

Lyn-analyse

Det er et af de bedste pressemøder, han nogensinde har kørt igennem. Det er super interessant, hvad der foregår i Venstre lige nu, og jeg synes, at Ellemann stod godt. Han tog spørgsmålene, gik tæt på, selvom de gik lige ind. Han virkede troværdig og kommenterede det godt. 

'Det store dyr på savannen'

Da Ellemann under dagens korte pressemøde gav ordet til den sidste journalist i rækken, referende vedkommende til en udtalelse fra sommeren 2020. Her kaldte Ellemann sit parti for "det store dyr på savannen". Journalisten ville vide, om det fortsat var formandens selvopfattelse.

- Jeg er bestemt det store dyr på savannen, indtil et folketingsvalg måtte vise noget andet, lød svaret.

Det fik journalisten til at grine og kalde det "komisk", at formanden erklærer sig som det store dyr, "når det går, som det går lige nu".

Kan du ikke selv se det komiske i det?

- Nej, det kan jeg ikke. Det forpligter at være det store borgerlige parti, og Venstre er det store borgerlige parti. Og det forpligter, og den rolle skal man turde at tage på sig, og det tør jeg godt.

- Det kan godt give nogle knubs engang imellem, men de knubs skal man kunne børste af sig.