Politik

To støttepartier vil indkalde til hasteforespørgsel om vacciner

Danmark har indkøbt vacciner svarende til, at 23 millioner borgere kan vaccineres. WHO kritiserer, at de rige lande sidder på de fleste vacciner.

Regeringen bør hurtigst muligt bruge internationale kanaler som EU til at presse på, for at der udstedes nødlicenser til at producere vacciner mod covid-19.

Det mener Enhedslisten, som vil indkalde Folketingets partier til en hasteforespørgsel for at drøfte mulighederne for at udstede nødlicenser. Det siger partiets sundhedsordfører, Peder Hvelplund, til TV 2. SF bakker op om forslaget.

Helt konkret vil nødlicenser eller tvangslicenser betyde, at øvrige producenter under for eksempel en pandemi kan producere vaccinerne mod en kompensation til de medicinalvirksomheder, som egentlig har patent på vaccinen.

Vil sende overskydende vacciner videre

Derudover vil Enhedslisten og SF også have regeringen til at forpligte sig til en principbeslutning om, at overskydende vaccinedoser fra Danmark skal sendes til lavindkomstlande.

- Det er et grundlæggende problem, at kun 10 af verdens lande sidder på 95 procent af vaccinerne. Så vi skal sikre en ligelig global fordeling. Det ligger jo i ordet pandemi, at det her er en global udfordring, siger Peder Hvelplund til TV 2.

Opfordringen sker blandt andet på baggrund af fredagens udmelding fra Verdenssundhedsorganisationen WHO om, at der bør foretages en mere retfærdig fordeling af vaccinerne mod covid-19.

Her sagde WHO's regionale direktør for Europa, Hans Kluge, at 95 procent af de vaccinedoser, der er givet over hele verden, er begrænset til blot ti lande.

- Helt overordnet har vi ikke råd til at lade nogen lande eller samfund i stikken, siger Hans Kluge.

SF's udviklingsordfører, Rasmus Nordqvist, har en fornemmelse af, at netop dette emne bliver den næste store politiske diskussion herhjemme.

- Faren er, at hvis vi ikke får vaccineret hele verden, så sker der flere mutationer af den her sygdom, som vi allerede har set. Og hvis mutationer sker, og det resulterer i, at vaccinerne ikke virker, hvad gør vi så? Vi har en interesse i det her, og vi skal have gang i verden igen, siger han.

Radikale Venstre tror på markedskræfterne

Hos de radikale er udviklingsordfører Rasmus Helveg Petersen positiv over for at sende overskydende vacciner fra Danmark til tredjeverdenslande, hvis man vurderer, at de ikke skal anvendes herhjemme.

Men han afviser idéen om, at regeringen skal lægge et internationalt pres for at udstede nødlicenser.

- Det ser ud som om, at det er muligt at gøre på kommerciel basis. Indien er for eksempel i gang med en stor udrulning inden for rammerne af patenterne og uden at lave nødlovgivning, siger han.

- Det virker mere som kapitalismeforskrækkelse fra Enhedslistens side end et løsningsforslag, tilføjer han.

Danmark har bestilt til 23 millioner mennesker

Danmark har ifølge en opgørelse fra Lægemiddelstyrelsen indkøbt vacciner fra seks producenter.

Samlet set har Danmark indkøbt vacciner svarende til, at 23 millioner borgere kan vaccineres. Ifølge Danmarks Statistik er der lige over 5,8 millioner borgere i landet.

Vaccinerne fra BioNTech/Pfizer og Moderna har ifølge Statens Serum Institut en samlet holdbarhed på seks til syv måneder.

Under Verdenshandelsorganisationen WTO's regler kan man udstede en nødlicens, hvis der er en global nødsituation. Det vil betyde, at man mod kompensation til patentejeren kan producere vaccinen - eksempelvis på en medicinfabrik i Indien.

Netop Indien har sammen med Sydafrika foreslået, at WTO tager stilling til, hvorvidt den nuværende pandemi bør resultere i en nødlicens.

Efter indledende forhandlinger meldte WTO dog 10. december ud, at man endnu ikke kan tage stilling til spørgsmålet. Ifølge nyhedsbureauet Reuters presser en række rige lande, herunder Storbritannien, USA og Schweiz, hårdt på for ikke at udstede nødlicenser.

De tre lande har ifølge nyhedsbureauet stærke medicinalvirksomheder, hvoraf flere også er med inde over produktionen af de gængse vacciner mod covid-19.

I et svar til Folketinget oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at Danmark i alt har bevilget 100 millioner kroner til internationale vaccinesamarbejder, der skal hjælp med at vaccinere i lav- og mellemindkomstlande.

TV 2 forsøger at få en uddybende kommentar fra regeringen.