Politik

Torsdag afgøres Inger Støjbergs skæbne - her er de vigtige tidspunkter

Ni af Folketingets 11 partier har taget stilling til, om den tidligere udlændinge- og integrationsminister skal stilles for en Rigsret.

Torsdag bliver en historisk dag i dansk politik.

Klokken 15 går repræsentanter fra Folketingets partier ind i et mødelokale på Christiansborg, og når de halvanden time senere kommer ud, har de besluttet, om tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) som den blot sjette politiker i historien skal stilles for en Rigsret.

Forud vil være gået en formiddag med potentiale for stort drama. For endnu har hverken det regeringsbærende Socialdemokrati eller Støjbergs eget parti, Venstre, gjort sin stilling op, men det gør de på gruppemøder allerede fra morgenstunden.

Der er altså lagt op til en hæsblæsende dag på Christiansborg, og er du en smule forvirret, giver TV 2 dig overblikket over, hvad du skal vide på forhånd:

Tre afgørende tidspunkter

Klokken 8.30-10: Venstre holder gruppemøde i Landstingssalen på Christiansborg og beslutter, hvordan de stiller sig i forhold til en eventuel rigsretssag.

Klokken 9-10: Socialdemokratiet holder gruppemøde virtuelt og beslutter, hvordan de stiller sig i forhold til en eventuel rigsretssag.

Klokken 15-16.30: Partierne giver i underudvalget til Folketingets Udvalg for Forretningsorden udtryk for deres holdning til en eventuel rigsretssag mod Inger Støjberg og træffer på den baggrund den endelig beslutning om, hvorvidt den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg skal stilles for dommer.

Hvad handler sagen om?

8. februar 2016 udsendte Inger Støjberg som udlændinge- og integrationsminister en pressemeddelelse, hvori hun slog fast, at alle asylpar, hvoraf den ene part var mindreårig, fremover ville blive skilt ad. Den praksis viste sig sidenhen at være ulovlig.

Støjberg har forsvaret sig med, at pressemeddelelsen blot var et udtryk for en politisk holdning, og at hun til sit system gav udtryk for, at internationale konventioner selvfølgelig skulle overholdes.

Den forklaring har en undersøgelseskommission imidlertid forkastet. I stedet har den i sin delberetning fastslået, at Støjberg trodsede advarsler fra sine embedsfolk om, at adskillelsen af asylparrene var ulovlig og desuden vildledte Folketinget.

På den baggrund har Folketinget haft to eksterne advokater til at vurdere, om der er grobund for en rigsretssag mod den tidligere minister. Det konkluderede de i sidste uge, at der var, og tilføjede, at det er "en rimelig formodning" om, at Støjberg i det tilfælde vil blive dømt.

Hvordan mener partierne?

For en rigsret:

 • Konservative
 • SF
 • Enhedslisten
 • Radikale Venstre
 • Liberal Alliance
 • Alternative
 • Frie Grønne

Konsevatives Mai Mercado meldte torsdag morgen ud, at en "enig folketingsgruppe" er nået frem til den beslutning.

Argumentet fra partierne er, at konklusionen fra de uvildige advokater er så klar, at en rigsret er uundgåelig.

Imod en rigsret:

 • Dansk Folkeparti
 • Nye Borgerlige

Modsat de øvrige partier mener de to højrefløjspartier, at Inger Støjberg er udsat for en hetz.

Løsgængeren Lars Løkke Rasmussen meddelte onsdag aften, at han ikke vil stemme for en rigsretssag.

Uafklarede:

 • Venstre
 • Socialdemokratiet

Hvad siger Støjberg selv?

Hovedpersonen selv har i klare vendinger erklæret sig dybt uenig med både undersøgelseskommission og Folketingets eksterne advokater.

- Man dør jo ikke af at komme for en rigsret. Jeg mener bare ikke, at der er belæg for en rigsretssag, men det er op til Folketingets flertal at afgøre det, sagde hun blandt andet, da de eksterne advokater havde præsenteret sin konklusion.

Hvad er en rigsretssag egentlig?

Det har vi faktisk skrevet hel selvstændig artikel om, som vi anbefaler, at du læser her:

Du kan følge dagens udvikling direkte både på TV 2 News, TV 2 PLAY og her på TV2.dk.