Støjberg bad alle forklare sig bag lukkede døre på skæbnemøde

Gruppemødet i Venstre var både historisk og skæbnesvangert. Inger Støjberg virkede klar, fattet og overskudsagtig, fortæller kilder.

Stemningen var trykket.

En tallerken smadrede på gulvet, og der var glasskår overalt.

Det var næsten helt symbolsk. Et billede på et splittet parti, der stod over for at skulle træffe en af de største beslutninger nogensinde.

Venstre var torsdag formiddag samlet til et historisk gruppemøde, hvor partiet skulle tage stilling til, om tidligere udlændingeminister Inger Støjberg (V) skal stilles for en rigsret.

En beslutning, der kan få vidtrækkende konsekvenser for partiet, for Inger Støjberg og for dansk politik.

TV 2 har talt med flere kilder fra mødet og fortæller her, hvad der skete bag de lukkede døre.

Hun lukkede døren bag sig

Allerede inden mødet hang alvoren tungt i luften. Venstres folketingsmedlemmer gik hastigt forbi den fremmødte presse og direkte ind i mødelokalet uden at sige et ord.

- Støjberg kommer snart, lød det fra en i presseområdet, og fotograferne gjorde kameraerne klar.

Kort efter kom hun gående mod mødelokalet. Ikke med sit vanlige store smil, men med et mere alvorligt og bekymret ansigtsudtryk. Hun kiggede mod pressen og de mange kameraer og tøvede et sekund, som om hun overvejede at gå hen og sige noget. Men hun kiggede væk igen, gik ind til mødet og lukkede døren bag sig.

Sagen kort

I februar 2016 udsendte daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg en instruks om at adskille alle asylpar på landets asylcentre, hvis den ene var under 18 år.

Ombudsmanden konkluderede efterfølgende, at instruksen var ulovlig, og i december konkluderede den såkaldte Instrukskommission, at Inger Støjberg var blevet advaret af sit embedsværk, og at hun har givet urigtige og misvisende oplysninger til Folketinget. 

I begyndelsen af januar konkluderede to uafhængigt udpegede advokater, at der er grundlag for en rigsretssag, og at der er en "rimelig formodning" om, at hun kan blive dømt. 

14, januar har et flertal i Folketinget besluttet at stille Inger Støjberg for en Rigsret.

Gruppeformand Karsten Lauritzen bød velkommen og åbnede mødet.

Så fik Inger Støjberg ordet. Hun talte sin sag. Hun mente - måske åbenlyst - selv, at hun ikke skal stilles for en rigsret, for hun gav ifølge sin egen forklaring ikke nogen ordre til sit embedsværk om at bryde loven, da unge par på danske asylcentre blev adskilt i 2016.

Hun mindedes heller ikke, at der var nogen i folketingsgruppen, der protesterede, da sagen stod på i sidste valgperiode, sagde hun.

Formandens ord

Partiformand Jakob Ellemann-Jensen fik ordet. Mange vidste på forhånd, hvad han ville sige.

Allerede i december udtalte han, at Venstre "ultimativt" ville stemme for en rigsretssag, hvis Folketingets to uafhængigt udpegede advokater nåede frem til, at der var grundlag for det. Det gjorde advokaterne.

Banen var altså for længst kridtet op. Og de seneste dage havde de fleste på Christiansborgs gange også forudset hans ord.

Men det gjorde dem ikke mindre alvorlige, da han lod dem falde på mødet.

Hans indstilling var, at Venstre støtter en rigsretssag mod Inger Støjberg, sagde han.

Han udtrykte forståelse for, at det er følelsesladet, og at der er delte holdninger i partiet. Derfor stillede han gruppen fri til at træffe en individuel beslutning og stemme imod en rigsretssag, hvis de ønskede det.

Ingen drama og ingen knækket stemme

Karsten Lauritzen lagde som gruppeformand op til, at alle, der ikke ville følge formandens indstilling og stemme for en rigsretssag, burde tage ordet og begrundede hvorfor.

Men så tog Inger Støjberg ordet igen. Hun bad om, at alle, der ville sende hende i Rigsretten, også tog ordet og sagde det direkte. De skulle bekende kulør og stå ved det.

Og sådan blev det.

På skift fik mange af medlemmerne ordet. Størstedelen sagde, at de ville stemme for en rigsret mod hende. Flere lod forstå, at det var svært, og at de var kede af det. Andre sagde, at de ville stemme imod en rigsretssag.

Det var tungt. Men det skete på en respektfuld, rolig og ordentlig måde. Ingen skænderier, skåltaler eller stråmandsargumenter.

Inger Støjberg virkede også klar og fattet. Ingen knækket stemme eller tårer i øjnene. Nogle mener endda, at hun virkede "overskudsagtig".

Venstre stemmer for Rigsretssag

Efter godt to timers møde trådte partiformand Jakob Ellemann-Jensen ud foran den fremmødte presse. Konklusionen var klar til at blive offentliggjort.

Et flertal i Venstre stemmer for en rigsretssag mod Inger Støjberg. 32 er for, og 9 er imod.

- Det er voldsomme anklager, der hænger over Inger Støjberg, men også over Venstre. De anklager kommer fra Instrukskommissionen og Folketingets advokater. Jeg havde ønsket, at de kunne gå væk på anden vis end en rigsretssag. Men det kan de ikke. Derfor støtter Venstre en Rigsret, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Han fortalte, at det havde været et følelsesladet gruppemøde, og at det havde været svært, fordi det handlede om en partifælle.

Han svarede på nogle få spørgsmål fra pressen, og så gik han.

- Skyd løs

Lige efter kom hovedpersonen selv gående ud og stillede sig foran pressen.

- Skyd løs, sagde Inger Støjberg.

Hun forstod alvoren, men fastholdt sin uskyld.

- Jeg ved præcis, som den eneste, der var i lokalet, at jeg ikke har givet nogen ulovlig ordre til nogen, og det er blevet bakket op af vidner, sagde Inger Støjberg med henvisning til vidner i Instrukskommissionen, der har undersøgt sagen.

- Jeg er skuffet over, at det er min egen formand, der inviterer resten af Folketinget til at rejse en rigsretssag mod mig. Det er også noget af det, der gør, at jeg tænker over, hvordan fremtiden kommer til at se ud, sagde hun.

Splittelse i Venstre

Beslutningen om en Rigsret kommer efter længere tids uro i Venstre. Inger Støjberg blev i december bedt om at trække sig som næstformand, og tidligere partileder, Lars Løkke Rasmussen, har meldt sig ud af partiet.

Flere i Venstre giver udtryk for, at det er godt at have fået en afklaring i forhold til rigsretssagen nu. Også selv om sagen kun lige er begyndt.

På Venstres kontorgang på Christiansborg var der stille og tomt efter mødet, og mange medlemmer afviser at kommentere sagen. De har selv truffet en stor og historisk beslutning, men de henviser til partiformanden eller gruppeformanden for en kommentar.

Et af medlemmerne siger dog, at de ikke vil stille op til interview, fordi de ikke vil virke splittede i partiet.

Den kommende tid må vise, om der kommer ro i Venstre, eller om sagen vil slå endnu dybere skår.