Flertal i Venstre er for rigsret, men disse ni V-medlemmer stemmer nej

En lang række af Folketingets partier støtter en rigsret mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Et flertal i Venstre vil stemme for, at Inger Støjberg skal stilles for en rigsret.

Det har partiet besluttet på et gruppemøde på Christiansborg torsdag formiddag.

Det har været et følelsesladet gruppemøde, og det har været svært

Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre

De enkelte folketingsmedlemmer af Venstre er blevet sat fri, sĂĄ de individuelt har haft mulighed for at tage stilling til sagen, siger formand Jakob Ellemann-Jensen.

Et splittet Venstre

Og der har været splittelse i partiet i spørgsmålet om Støjbergs fremtid.

Venstre har 41 medlemmer af Folketinget, og de ni har stemt imod en rigsretssag. De er ifølge TV 2s oplysninger følgende personer:

  • Beredskabsordfører Peter Juel-Jensen
  • Udlændinge- og integrationsordfører Mads Fuglede
  • Transportordfører Kristian Pihl Lorentzen
  • Formand for Retsudvalget Preben Bang Henriksen
  • Kultur- og medierordfører Britt Bager
  • Jagt- og søfartsordfører Thomas Danielsen
  • Kulturudvalgsformand Hans Christian Schmidt
  • Udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen
  • Retsordfører Inger Støjberg

Formand Jakob Ellemann-Jensen (V) er blandt de resterende 32 folketingsmedlemmer, der stemmer for en rigsretssag mod Inger Støjberg. Han kalder torsdagens gruppemøde for "langt og svært".

- Det har været et følelsesladet gruppemøde, og det har været svært. Det her handler om en kollega, en dygtig kollega, en kær kollega, siger Jakob Ellemann og uddyber:

- Det er voldsomme anklager, der hænger over Inger Støjberg, men også over Venstre. De anklager kommer fra Instrukskommissionen og Folketingets advokater. Jeg havde ønsket, at de kunne gå væk på anden vis end en rigsretssag. Men det kan de ikke. Derfor støtter Venstre en rigsret, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Lyn-analyse

Det betyder ikke noget for den parlamentariske virkelighed, hvad Venstre stemmer – ogsĂĄ selv hvis alle i partiet skulle være mod en rigsret. Men det har en kæmpe betydning internt. Det illustrerer, at Venstre er et splittet parti, hvor man pĂĄ sĂĄ centralt et spørgsmĂĄl ser forskelligt pĂĄ sagen. Det viser ogsĂĄ, at Venstre stĂĄr i en stor krise i øjeblikket. Jakob Ellemanns autoritet er udfordret, og det her bliver et forløb, der allerede har trukket lange spor og formentlig ogsĂĄ kommer til at gøre det efterfølgende.

Bred opbakning til rigsretssag i Folketinget

Med Venstres afgørelse tegner der sig et bredt flertal i Folketinget for en rigsretssag mod Inger Støjberg.

Det sker, efter at Socialdemokratiet torsdag formiddag har valgt at støtte et retsligt forløb mod den tidligere udlændinge- og integrationsminister.

En lang række af Folketingets partier har tidligere givet udtryk for, at de støtter en rigsretssag mod Inger Støjberg.

Det drejer sig både om Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, SF, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne.

Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har derimod valgt ikke at støtte en rigsretssag mod Inger Støjberg. Løsgænger Lars Løkke Rasmussen vil heller ikke stemme for.

En rigsretssag er et yderst sjældent skridt fra Folketingets side, og sagen mod Inger Støjberg bliver den første i dette årtusinde og kun den sjette i danmarkshistorien.

Den seneste rigsretssag var Tamilsagen, der blev indledt i 1993 og som endte med at give den konservative minister Erik Ninn-Hansen fire måneders betinget fængsel i 1995.

Ulovlig instruks

Sagen mod Inger Støjberg tager udgangspunkt i 8. februar 2016, hvor Inger Støjberg som udlændinge- og integrationsminister udsendte en pressemeddelelse, hvori hun slog fast, at alle asylpar, hvoraf den ene part var mindreårig, fremover ville blive skilt ad.

Den praksis har sidenhen vist sig at være ulovlig.

Støjberg har forsvaret sig med, at pressemeddelelsen blot var et udtryk for en politisk holdning, og at hun til sit system gav udtryk for, at internationale konventioner selvfølgelig skulle overholdes.

Endelig afgørelse i eftermiddag

Fra klokken 15 i eftermiddag skal Folketingets Udvalg for Forretningsorden tage endelig stilling til, om der skal indledes en rigsret mod Inger Støjberg.

Her skal partierne give udtryk for deres holdning til spørgsmålet om en eventuel rigsretssag mod Inger Støjberg.

Det er Folketingets Udvalg for Forretningsorden, der i sidste ende skal afgøre, om tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg skal stilles for en dommer.

Læs meget mere om, hvad en rigsret egentlig betyder i denne artikel.

Dette er breaking news pĂĄ TV2.DK. Vi arbejder lige nu pĂĄ at fĂĄ yderligere oplysninger, og vi anbefaler derfor, at du vender tilbage om kort tid for at fĂĄ seneste nyt.