Politik

Minister: - Når børnene sender en nødraket, skal vi blive bedre til at se den

Udlændige- og integrationsminister Mattias Tesfaye fortæller, at han allerede ser på flere tiltag, så unge ikke bliver sendt på genopdragelsesrejser.

Det har gjort stort indtryk på udlændige- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) at høre historien om 17-årige Sarah Alsandi fra Østjylland, der blev bortført og siden befriet fra sin familie i Irak efter at have været tilbageholdt på genopdragelse i halvandet år.

- Det er absurd, at man kan blive for dansk i Danmark. Det giver ingen mening. Forældrene burde give deres børn et klap på skulderen i stedet. Sagen har gjort stort indtryk, men den lægger sig jo desværre i forlængelse af en række andre sager af samme slags, siger han til TV 2.

I sommeren 2019 rejste Sarah Alsandi til Irak med sin far. Hun troede, at familien skulle besøge hendes syge bedstemor, men det viste sig, at hendes far ville have hende med til sit hjemland, fordi hun var blevet for dansk.

Da faderen vendte hjem til Danmark igen, blev han anholdt, og 8. oktober 2019 idømte Retten i Randers faderen fire måneders fængsel for at have bortført Sarah Alsandi til Irak. Han blev også udvist af Danmark i seks år.

Kan lære af Sverige

Sarah Alsandi blev befriet fra sin familie i en redningsaktion 14. december, men hun sidder lige nu i et safe house i Irak og kan ikke komme hjem til Danmark.

Forældrene har taget hendes rejsepapirer, hun er ikke dansk statsborger og har måske mistet sin opholdstilladelse. Og selvom ministeren ikke kan kommentere den konkrete sag, ligner den et eksempel på det, han vil gøre noget ved.

- Den her sag er endnu en grund til at sikre, at udlændingeloven er på børnenes side, så de ikke står her med hatten i hånden, når de kommer hjem, og skal trygle om en ny opholdstilladelse. De skal jo ikke straffes for at være sendt ufrivilligt på genopdragelse, siger Mattias Tesfaye.

Udlændinge- og integrationsministeren fortæller, at der allerede er sat flere initiativer i gang for at bremse, at unge skal opleve det samme som 17-årige Sarah Alsandi fra Østjylland.

- Mit arbejde foregår jo først og fremmest her i landet. Så jeg arbejder for at undgå, at de kommer på flyet. Folketinget behandler i øjeblikket et lovforslag, hvor politiet skal kunne inddrage de unges pas, hvis man frygter, at de er ved at blive sendt ud af landet for at blive tvangsgift eller genopdraget. De har haft stor effekt af det i Sverige, hvor det er brugt i omkring 20 sager siden sommer, siger ministeren.

Kan ikke komme hjem

De såkaldte æresrelaterede sager ligger ministeren meget på sinde at få bremset, og han skal i næste uge mødes med en række partier bag finansloven for at drøfte, hvad man ellers kan gøre for at bekæmpe negativ social kontrol.

Et af indsatsområderne bliver øjensynligt at klæde de professionelle i børnenes verden bedre på.

- Når børnene sender en nødraket, skal vi blive bedre til at se den. Hvis en pige i gymnasiet i foråret skriver en stil, hvor hun nævner, at hun ikke er sikker på, at hun kommer tilbage fra for eksempel Pakistan, så skal læreren reagere på det. Og vide, hvor han eller hun skal gå hen og selvfølgelig ikke ringe til forældrene. Her skal vi hjælpe lærere, socialrådgivere og andre, de unge møder og har tillid til i deres verden, siger Mattias Tesfaye.

TV 2 har været i kontakt med de kurdiske myndigheder, der skriver i en mail, at Sarah Alsandi ifølge irakisk lov ikke kan rejse ud af landet uden sine forældres samtykke, så længe hun er mindreårig. Derfor kan Udenrigsministeriet først hjælpe Sarah Alsandi hjem, når hun er fyldt 18. Hun er lige nu 17.

TV 2 har ligeledes forholdt Sarah Alsandis far hendes udsagn. Han ønsker ikke at stille op til interview, men siger til TV 2, at han ikke ønsker, at Sarah rejser tilbage til Danmark. Han benægter at have udsat Sarah for vold eller trusler og afviser, at hun er i livsfare hos ham og familien i Irak.