Mette Frederiksen forklarer fraværet af Metoo i nytårstalen

Statsministeren afviser ikke, at nye Metoo-sager kan komme frem i 2021, lød det søndag aften.

Da landets statsminister holdt sin årlige nytårstale, undlod hun at tale om sexisme og seksuelle krænkelser.

Et valg, som undrede Rikke From, der sidste år stod frem i TV 2-dokumentaren ’Partiernes skjulte overgreb’, som afslørede seksuelle krænkelser i ungdomspartierne.

Derfor valgte det tidligere medlem af DSU at stille følgende spørgsmål til Mette Frederiksen, da statsministeren søndag aften gav et interview i TV 2 Nyhederne:

- Kære Mette Frederiksen. Jeg vil gerne vide, hvorfor du ikke mener, Metoo-bevægelsen har fortjent en plads i nytårstalen, når det har haft så stor en indflydelse på Danmark og danskerne i det forgangne år?

I svaret fra statsministeren lød det, at der særligt var én årsag til, at Metoo ikke fik plads på talepapiret - nemlig coronakrisen.

- Der er mange diskussioner, som jeg under normale vilkår ville have engageret mig i, men min vigtigste opgave er at få landet igennem denne her globale pandemi. Derfor er det også det, jeg primært har brugt min tid på, lød det fra Mette Frederiksen.

Metoo-debatten

Selvom Metoo-bevægelsen ikke kom med i statsministerens nytårstale, gik det ikke ligefrem under radaren i den offentlige debat i 2020.

Debatten blussende op i august, da tv-værten Sofie Linde holdt en tale til Zulu Comedy Galla, hvor hun beskrev sine egne oplevelser med seksuelle krænkelser i DR, da hun var 18 år gammel.

Derefter tog debatten for alvor fart, da over 1600 kvinder i mediebranchen underskrev et støttebrev til Sofie Linde, med ordende: "Du har ret. Vi oplever det stadig".

I løbet af efteråret fik den nye bølge af Metoo konsekvenser for flere af landets fremtrædende politikere, herunder Københavns overborgmester Frank Jensen (S) og Radikale Venstres leder Morten Østergaard, som begge trak sig efter krænkelsessager.

Rystende afsløringer i dokumentar

Den tidligere ungdomspolitiker Rikke From stod sammen med en række andre unge kvinder frem i ’Partiernes skjulte overgreb’, hvor de fortalte om deres oplevelser med seksuelle krænkelser og overgreb i ungdomspartierne hos Socialdemokratiet, Venstre, Liberal Alliance og i Alternativet.

Flere af sagerne er tidligere blevet efterforsket af politiet, men der er ikke dømt nogen skyldige.

Mette Frederiksen: Alle har et ansvar

Ifølge Mette Frederiksen er problemet med sexisme og seksuelle krænkelser ikke slut i 2021. Regeringen har derfor valgt at indlede trepartsforhandlinger med arbejdsmarkedets parter, for at finde nye løsninger, lød det søndag aften.

Tror du der kommer flere nye sager med sexisme i dansk politik?

- Det kan jeg da ikke på nogen som helst måde afvise. Der er jo blevet rullet nogle konkrete sager op, også i Socialdemokratiet, sagde hun, og påpegede, at partiet har indført en intern advokatordning, for at komme problemet til livs.

Der bliver dog ikke lagt låg på Metoo-debatten endnu, forsikrede statsministeren.

- Vi er ikke færdige med denne her diskussion, og man må sige, at de her mange opråb fra mange forskellige brancher viser, at det her har været meget udbredt, givet vis er meget udbredt fortsat, og derfor er noget, alle har et ansvar for at få gjort noget ved, sagde Mette Frederiksen til TV 2.

Se hele interviewet med Mette Frederiksen på TV 2 PLAY.