Coronavirus

Mette F.: Det er ikke særlig sandsynligt, at vi kommer til at ophæve restriktioner om en uge

Den britiske mutation er den nye store fjende, og der kan meget vel være flere mutationer på vej, lyder det fra statsministeren.

Danskere skal forberede sig på, at nedlukningen af Danmark vil fortsætte.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) i et stort interview med TV 2.

- Det er ikke særlig sandsynligt, at vi kommer til at ophæve hverken alle restriktioner eller de fleste af restriktionerne, siger hun.

Restriktionerne gælder foreløbig frem til og med 17. januar. Statsministeren oplyser, at vi skal tættere på, før hun kan give et præcist svar på, om nogle af restriktionerne vil blive ophævet.

- Men der er noget, der peger i retning af en fortsat ret hård nedlukning af Danmark, desværre, siger Mette Frederiksen.

Forvent restriktioner på oplevelser hele vinteren

Størstedelen af Danmark har været lukket ned siden før jul. Blandt andet er skoleelever hjemsendt, og butikker og restauranter er lukket ned. Siden 6. januar har forsamlingsforbuddet desuden været sat ned til personer.

Mette Frederiksen kan allerede nu slå fast, at vi skal forvente restriktioner i et eller andet omfang i "i hvert fald hele vinteren", når det gælder oplevelsesøkonomi som for eksempel restauranter, hoteller, natteliv og kulturoplevelser.

- Om det er så hårdt som nu, er svært at sige, lyder det fra Mette Frederiksen.

Ifølge Mette Frederiksen vil regeringen i den kommende uge træffe beslutning om, hvorvidt restriktionerne skal forlænges. Adspurgt, hvorfor regeringen melder restriktioner ud i sidste øjeblik i stedet for at give et mere langsigtet perspektiv, svarer statsministeren:

- Det er ikke helt rimeligt at sige. Det er jo ofte på grund af en ny viden, der er tilvejebragt blandt andet i forhold til mink, siger hun og understreger, at regeringen ikke vil lukke Danmark ned længere tid end højst nødvendigt.

Flere mutationer kan være på vej

Det er særligt den britiske mutation, cluster B117, regeringen er bekymret for. Men der bliver også holdt øje med andre mutationer, der kan brede sig til Danmark.

Men der kan også være flere andre mutationer på vej, lyder det fra statsministeren.

- Den engelske mutation er den nye store fjende i kampen mod corona, siger Mette Frederiksen.

- Og vi har en meget klar fornemmelse af, at der er flere mutationer på vej, der kan betyde, at vi har behov for at lægge et endnu større pres.

Ud over den britiske variant holder virusforskere i øjeblikket også øje med blandt andet en sydafrikansk og en rumænsk virusvariant.

Taget situationen i betragtning kan statsministeren ikke garantere, at sundhedsvæsenet ikke knækker.

- Det kan jeg ikke give nogen garanti for, og det afhænger af, hvad der sker i Danmark de næste par uger. Den engelske mutation er kommet til Danmark, og den spreder sig. Den kan komme til at sprede sig i et omfang, som man næsten ikke kan forstå, siger hun.

- Selvfølgelig skal vi have et kritisk øje på hjælpepakker

Nedlukningen har været og er fortsat meget udfordrende for mange selvstændige, blandt andet inden for restaurationsbranchen og rejsebranchen.

Statsministeren understreger, at regeringen har lavet hjælpepakker til selvstændige, virksomheder og lønmodtagere for at holde hånden dansk økonomi.

Flere har imidlertid kritiseret, at kompensationen i hjælpepakkerne ikke er tilstrækkelig til at dække alle udgifter, og at det går for langsomt med at få udbetalt kompensationen.

- Jeg er ikke i tvivl om, at hvis vi ikke havde haft de hjælpepakker, vi har i Danmark, så havde vores økonomi set helt anderledes ud, og ledigheden var eksploderet mellem hænderne på os. Det hjælper jo ikke dem, der er blevet ramt, og der er nogle erhverv og brancher, der er hårdere ramt end andre, siger Mette Frederiksen.

- Men selvfølgelig skal vi hele tiden have et kritisk øje på, om hjælpepakkerne er gode nok. Og kigger vi ind i en fortsat nedlukning af Danmark, også efter 17. januar, kigger vi jo også på hjælpepakkerne igen, siger hun.

Se hele interviewet på TV 2 PLAY.