Politik

Løkke starter politisk netværk

Den tidligere statsminister vil gøre op med den politiske kultur på Christiansborg, skriver han.

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen vil starte et nyt politisk netværk.

Det skriver han på sin nystartede hjemmeside, larsloekke.dk. Med netværket vil han gøre op med den fremherskende tilgang på Christiansborg:

- Jeg er træt af en politisk kultur, hvor en idé per definition er dårlig, hvis den er udtænkt af en politisk modstander. Træt af ’perception is reality’. Træt af fastlåst blokpolitik (og ja, jeg har selv været der, men har vel både ret og pligt til at blive klogere), der spænder ben for, at relativt ukonventionelle forandringer kan gennemføres.

- Jeg har lyst til at tænke anderledes, handle anderledes og være den, jeg er – men på en ny måde, skriver han og tilføjer så, at hvis man deler hans værdier, så vil han være "være meget glad for at have dig med i et forpligtende politisk netværk".

Farvel til Venstre

Løkke meldte sig 1. januar ud af Venstre, som han ellers havde været medlem af i 40 år. Hans begrundelse var, at partiet ifølge ham bevægede sig i en anden retning end den, han ønskede. I stedet ville han, som han selv udtrykte, sætte sig selv fri og stå i egen ret.

Det fik efterfølgende flere til at spekulere i, om Løkke ville starte sit eget parti, men i første omgang lægger han altså ud med et politisk netværk.

Jeg ser ikke umiddelbart nogen politisk uenighed mellem Venstre og Lars

Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre

Opremser holdninger

På sin hjemmeside opremser Løkke godt nok, hvad der kunne minde om et partiprogram, hvor han blandt andet slår fast, at han er tilhænger af grøn omstilling, Nato og velfærdssamfundet, men også, "at man skal gøre en indsats selv, før man beder andre om hjælp".

- Muligheden for at give et bedre land videre til næste generation begrænses af en ny skillelinje – på tværs af den traditionelle højre- og venstreskala.

Lyn-analyse

Hvis det kun er Lars Løkke, der skal drive projektet frem, så ser det svært ud, men får han andre med på vognen, så kan det blive til et bæredygtigt initiativ.

Derfor er han nu ude for at sondere terrænet.

- Det er ikke sort-hvidt, men det er dog en definerede skillelinje. Stilstand eller forandring. Jeg vil forandringen. Taler nu som løsgænger i egen ret. Og vil gerne i dialog med alle, der vil det samme, skriver Lars Løkke Rasmussen.

Men han uddyber ikke, hvad han mener med betegnelsen "et forpligtende politisk netværk".

Ellemann: Ikke en eneste politisk uenighed

I Løkkes gamle parti, Venstre, tager man nyheden om Løkkes nye projekt med sindsro. I en kortfattet kommentar til TV 2 siger formand Jakob Ellemann-Jensen:

- Jeg ser ikke umiddelbart nogen politisk uenighed mellem Venstre og Lars. Der er én parlamentarisk uenighed. Jeg mener, at Venstre skal være et alternativ til Mette Frederiksen. Ikke et støtteparti.

Du kan klokken 13.30 se et længere interview med Lars Løkke Rasmussen om hans politisk fremtid på TV 2 News samt følge det direkte på TV2.dk.