Coronavirus

Danmark indfører indrejserestriktioner for hele verden

Samtidig fraråder myndighederne alle rejser til udlandet. Er danskere blevet smittet med coronavirus i udlandet, kan de ikke rejse hjem med fly.

Coronasituationen i verden er nu igen så alvorlig, at Danmark farver verdenskortet rødt og dermed fraråder alle rejser til udlandet.

Det oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på et pressemøde fredag eftermiddag. Årsagen er, at man vil forhindre nye, mere smitsomme varianter af coronavirussen i at komme til Danmark.

- Vi skal minimere risikoen for, at danskere tager ud i verden og bliver smittede, og vi skal undgå, at nye mutationer kommer til Danmark, siger han.

Hvis man alligevel rejser til udlandet, opfordrer Udenrigsministeriet til, at man søger professionel sikkerhedsrådgivning.

Hidtil har det meste af verden været orange, hvilket "blot" betyder, at man fraråder alle ikke-nødvendige rejser, men nu strammes anbefalingerne altså yderligere

Skærpede indrejserestriktioner

Foruden anbefalingerne om at aflyse alle rejser ud af landet, skærper regeringen også restriktionerne for indrejse, således at det i udgangspunktet kun er personer med et anerkendelsesværdigt formål, og som kan fremvise en negativ coronatest, der er maksimalt 24 timer gammel, som kan komme ind i Danmark.

Et anerkendelsesværdigt formål kan for eksempel være, at man har arbejde eller familie i Danmark.

- Pandemien har sat slutspurten ind. Nye og mere smitsomme mutationer har allerede krydset flere landegrænser.

- Det, vi gør nu, gør vi for ikke at snuble på målstregen i kampen mod corona, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Intet fly med positiv test

Indrejserestriktionerne har hidtil gældt for Storbritannien og Sydafrika, men bliver altså nu udvidet til hele verden. Undtaget er i udgangspunktet kun erhvervsrejsende, personer, der skal levere varer og tjenesteydelser samt familie og pårørende.

De nye restriktioner løber foreløbig frem til 17. januar og betyder også, at danskere, der bor i udlandet, opfordres til at blive, hvor de er, fastslår Jeppe Kofod.

Uagtet, om man er dansk statsborger eller ej, skal man kunne fremvise en negativ coronatest, der maksimalt er 24 timer gammel, for at kunne komme ind i Danmark med fly. Kan man ikke det, må man enten vente, til man er rask, eller finde anden transport for at komme ind i landet. Det oplyser transportminister Benny Engelbrecht, der også deltager på fredagens pressemøde.

Det er luftfartsselskaberne, der får ansvaret for at sikre, at passagerer sammen med flybilletten har en negativ coronatest, som maksimalt må være 24 timer gammel.

- Der er mulighed for bøder eller fængsel i op til to år, siger Benny Engelbrecht og tilføjer, at der i de fleste lufthavne er mulighed for at få foretaget en kviktest.

Har man bopæl i grænselandet, kan man stadig rejse ind i Danmark, men man skal også have en negativ test, hvis man ikke har et anerkendelsesværdigt formål. Grænselandet omfatter det nordlige Tyskland og Skåne.

Har man et anerkendelsesværdigt formål, som eksempelvis arbejde i Danmark, skal man ikke have en negativ test, fortæller justitsministeren.