Politik

Om to uger skal Venstre vælge Støjbergs afløser

Endnu har ingen meldt sig som kandidater til næstformandsposten, men stærke kræfter vil have et medlem uden for Christiansborg.

24. januar bliver der sat foreløbigt punktum for dramaet i landets største oppositionsparti, Venstre.

Denne dag har partiets ledelse indkaldt medlemmerne til ekstraordinært landsmøde med bare et enkelt punkt på dagsorden: Valg af ny næstformand.

Posten er ledig, efter at Inger Støjberg kort før nytår blev presset til at trække sig af både formand Jakob Ellemann-Jensen og partiets forretningsudvalg, fordi hun ifølge formanden var gået imod hans linje i flere sager.

Senest i spørgsmålet om, hvorvidt Venstre skulle støtte en eventuel rigsretssag mod hende selv.

Wilbek i spil

Endnu har ingen Venstre-folk officielt meldt deres kandidatur, men onsdag fortalte Viborgs borgmester Ulrik Wilbek til Viborg Stifts Folkeblad, at han havde fået mange opfordringer og gerne ville overveje det.

Der har i mange år været tradition i Venstre for, at næstformanden samtidig er den næste i arvefølgen til næstformandsposten, men grundet de seneste års magtopgør mellem netop formand og næstformand har flere i Venstre foreslået, at næstformandsposten får en mere organisatorisk karakter.

Prominente Venstre-borgmestre som Lars Krarup i Herning, Jørn Pedersen i Kolding og Martin Damm i Kalundborg har samtidig agiteret for, at næstformanden denne gang ikke bliver en Christiansborg-politiker, men en fra det ”kommunale/regionale felt”, som de formulerer det.