Politik

Der er grundlag for at rejse rigsretssag mod Støjberg, siger advokater

Ifølge advokaterne er der en "rimelig formodning" om, at hun kan blive dømt. Det er nu op til Folketinget at beslutte, om der skal rejses rigsretssag.

Der er grundlag for at rejse en rigsretssag mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i sagen om adskillelse af unge asylpar.

Det konkluderer to uafhængigt udpegede advokater, som Folketinget har hyret til at vurdere sagen.

Advokaternes konklusion fremgår af deres redegørelse, som de onsdag formiddag har fremlagt for Folketinget.

- Samlet set er det vores vurdering, at der på baggrund af beretningen er grundlag for at rejse tiltale mod tidligere minister Inger Støjberg for Rigsretten vedrørende indkvarteringsordningen og dens administration (se forhold 1 nedenfor), lyder vurderingen i redegørelsen.

TV 2 erfarer

Denne artikel bygger på oplysninger fra anonyme kilder, da informationerne kun har været mulige at fremskaffe under betingelse af anonymitet.

Det har TV 2 accepteret, fordi TV 2 finder oplysningerne relevante for offentligheden.

Rimelig formodning om domfældelse

Derudover vurderer advokaterne, at der ud fra de nuværende oplysninger og bevisvurderinger i sagen er en "rimelig formodning" om, at den forhenværende minister kan blive dømt, hvis hun kommer for Rigsretten.

- (...) der er en rimelig formodning om, at Rigsretten, hvis Instrukskommissionens bevisvurderinger ikke ændres, eller nye afgørende beviser fremkommer, vil finde, at der foreligger fortsæt eller grov uagtsomhed, hvorved tiltalen kan føre til domfældelsen, står der i redegørelsen.

Det er advokaterne Anne Birgitte Gammeljord fra Rovsing & Gammeljord samt Jon Lauritzen fra DLA Piper, som har vurderet sagen for Folketinget.

Nu ligger bolden hos Folketinget

Advokaterne har forelagt redegørelsen for et underudvalg til Folketingets Udvalg for Forretningsordenen, og det er nu op til Folketinget at beslutte, om der skal rejses en rigsretssag mod Inger Støjberg eller ej. Der skal være flertal for at rejse en rigsretssag.

Radikale Venstre, Enhedslisten, Liberal Alliance og Alternativet har allerede tidligere udtrykt, at de mener, at der er grundlag for en rigsretssag, mens Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har sagt det modsatte.

Flere andre partier, blandt andet Socialdemokratiet og Venstre, har afventet redegørelsen fra advokaterne.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har imidlertid tidligere udtalt, at Venstre er klar til at støtte en rigsretssag, hvis advokatvurderingen nåede frem til, at der er er grundlag for det. Efterfølgende har Inger Støjberg trukket sig som næstformand for Venstre.

Sagen kort

Sagen om adskillelse af unge asylpar rækker tilbage til februar 2016, hvor Inger Støjberg udsendte en pressemeddelelse om, at alle par på landets asylcentre skulle adskilles, hvis den ene var under 18 år. Meddelelsen blev opfattet som en instruks, og Folketingets Ombudsmand konkluderede efterfølgende, at instruksen var ulovlig.

Den såkaldte Instrukskommission har i løbet af 2020 gennemgået sagen, og på den baggrund udtalte kommissionen i starten af december hård kritik af Inger Støjberg.

Kommissionen fastslog blandt andet, at Støjberg var advaret om, at instruksen var ulovlig, inden den udgik fra ministeriet, og at hun sidenhen flere gange vildledte Folketinget om forløbet.

Det er beretningen fra kommissionen, som de to advokater har gennemgået og nu konkluderer på baggrund af.