TV 2 erfarer: Regeringen sænker forsamlingsloftet til 5 personer

Der skal flere tiltag til for at holde epidemien under kontrol, vurderer SSI. Myndighederne hæver risikoniveauet til højeste niveau i varslingssystem.

Regeringen vil sænke forsamlingsforbuddet fra ti til fem personer samt hæve afstandskravet fra én til to meter i dagligvare- og detailhandlen.

Det erfarer TV 2 fra flere kilder.

TV 2 erfarer

Denne artikel bygger på oplysninger fra anonyme kilder, da informationerne kun har været mulige at fremskaffe under betingelse af anonymitet.

Det har TV 2 accepteret, fordi TV 2 finder oplysningerne relevante for offentligheden.

Der er netop nu møde om coronasituationen og nye restriktioner mellem partiledere og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S).

Her har ministrene orienteret om, at regeringen blandt andet vil sænke forsamlingsloftet og hæve afstandskravet.

SSI anbefaler færre samlet

Statens Serum Institut (SSI) anbefaler også at sænke forsamlingsforbuddet. Det fremgår af et notat, som TV 2 er i besiddelse af.

- I og med at store dele af samfundet er nedlukket, forventes det, at smitte i højere grad kan ske i forbindelse med forsamlinger inden og udenfor hjemmet, og at stramning af forsamlingsforbuddet fra 10 til 5 personer i det offentlige rum er et nødvendigt tiltag for at forebygge alvorlig smittespredning, står der i notatet fra SSI.

Notatet er sendt til partilederne forud for mødet med ministrene.

SSI forventer stigende kontakttal

Siden slutningen af oktober har det været forbudt at samles mere end ti personer till arrangementer, men forbuddet gælder ikke i private hjem. Der har dog også været en anbefaling om at mødes max ti personer i hjemmet.

Anbefalingen om at sænke forsamlingsloftet yderligere kommer, efter den nye britiske virusvariant, cluster B117, er nået til Danmark. Ifølge SSI er den langt mere smitsom end de øvrige varianter, og den forventes at blive den "dominerende virusvariant ca. midten af februar", står der i notatet.

- Det forventes, at kontakttallet alt andet lige mĂĄ forventes at stige, nĂĄr cluster B.1.1.7 bliver dominerende, skriver SSI i notatet.

- Dette kræver, at der skal yderligere tiltag til for at holde epidemien under kontrol. Udover de generelle smitteforebyggende foranstaltninger som afstand og håndhygiejene, er det helt afgørende at begrænse antallet af personer, som man ses med i det daglige udover ens husstand.

Risikoniveau hæves til højeste niveau

Sundhedsmyndighederne hæver desuden risikoniveauet til niveau 5 i det såkaldte varslingssystem, erfarer TV 2. Det er det højeste niveau.

Det betyder, at der er "udbredt samfundssmitte og risiko for, at behandlingskapaciteten pĂĄ sygehusene overstiges".

Hidtil har har landet været på risikoniveau 4, som dækker over "udbredt samfundssmitte og begyndende pres på kapacitet på sygehusene".

Risikovurderingen foretages én gang om ugen og er udtryk for, hvor høj smitten er i landet.

Dette er breaking news pĂĄ TV2.DK. Vi arbejder lige nu pĂĄ at fĂĄ yderligere oplysninger, og vi anbefaler derfor, at du vender tilbage om kort tid for at fĂĄ seneste nyt.