Politik

Her er alle nye restriktioner - situationen er rigtig alvorlig, siger Mette Frederiksen

Forsamlingsforbud sænkes, afstandskrav hæves, og danskerne bør blive mest muligt hjemme og kun ses med husstanden og aller nærmeste, lyder det.

Danmark står igen i en alvorlig situation, og derfor er der behov for yderligere restriktioner.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde.

- En ny og foruroligende udvikling i pandemien har ramt os. Den britiske mutation i coronavirussen, som er en særlig smitsom udgave.

- Vi er igen i en rigtig alvorlig situation, siger hun.

Regeringen sænker nu forsamlingsforbuddet fra ti til fem personer, ændrer afstandskravet fra en til to meter og kommer med en kraftig appel om at blive hjemme.

- Bliv mest muligt derhjemme. Arbejd hjemmefra, køb kun ind én person ad gangen, undgå at mødes med andre personer undtagen dem fra din husstand og aller nærmeste, siger Mette Frederiksen.

Her er de nye restriktioner og opfordringer

  • Forsamlingsforbuddet sænkes fra ti til fem personer. Det træder i kraft onsdag 6. januar og gælder til 17. januar.

  • Myndighederne anbefaler, at alle begrænser social kontakt til maksimalt fem nære kontakter ud over dem, man bor sammen med, og at man ikke mødes mere end fem personer inklusive sin husstand i hjemmet.

  • "Stærk appel" om at aflyse alle aftaler, der ikke er nødvendige, frem til 17. januar.
  • Afstandskravet ændres fra en meter til to meter. Det gælder både i dagligvarebutikker og i det offentlige rum.
  • Udendørs kulturinstitutioner, forlystelsesparker, zoologiske anlæg, akvarier mv., skal holdes lukket for offentligheden (gældende fra fredag den 8. januar 2021).

Overvejer flere rejserestriktioner

De nye restriktioner gælder frem til 17. januar. Det er samme dato, som en lang række allerede indførte restriktioner som lukkede skoler og restauranter også gælder til.

Men det kan blive nødvendigt at forlænge restriktionerne til efter 17. januar, lyder det fra statsministeren.

- Det kan man godt indstille sit sind på allerede nu, siger Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen oplyser, at der desuden er overvejelser om yderligere restriktioner for ind- og udrejse af Danmark.

Regeringen fastholder, at daginstitutioner ikke skal lukkes.

- Som at forudse en stormflod

Det er den nuværende smittesituation og ikke mindst den britiske virusvariant, cluster B117, der bekymrer myndighederne og regeringen.

- Situationen kan sammenlignes med at forudse en flodstorm. Den består af højvande og kraftig vind. Højvandet er det høje smitteniveau i Danmark, og den kraftige vind er den britiske variant af coronavirus, som er mere smitsom, siger direktør for Statens Serum Institut, Henrik Ullum.

Vi står i et reelt kapløb med tiden

Mette Frederiksen, statsminister

Varianten er 50 til 74 procent mere smitsom end den eksisterende coronavariant i Danmark, oplyser Statens Serum Institut.

Ifølge Henrik Ullum er der risiko for, at den britiske variant vil fylde så meget i Danmark i midten af februar, at smitten accelerer, og at udviklingen i smittetallene bliver eksponentiel.

- Vi står i et reelt kapløb med tiden

Den britiske virusvariant er allerede så udbredt i Danmark og i verden, at den ikke kan stoppes, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen.

Men den skal forsinkes, og derfor er det afgørende at sætte hårdere ind nu, siger hun..

- Vi står i et reelt kapløb med tiden. De næste måneder bliver de sværeste i epidemien. Derefter vil foråret hjælpe os. Og stadig flere bliver vaccineret, siger hun.

Ud over de nye restriktioner vil myndighederne styrke smitteopsporingen og optimere antallet af vaccinerede så meget som muligt. Desuden arbejder SSI på en ny test, der kan tjekke for mutationen.

- Vi har vist, hvad vi kan i det her land, og nu skal vi i de kommende uger stå sammen og få bragt smitten ned, siger Mette Frederiksen.

Dette er breaking news på TV2.DK. Vi arbejder lige nu på at få yderligere oplysninger, og vi anbefaler derfor, at du vender tilbage om kort tid for at få seneste nyt.