Politik

Søren Pind: - Lars Løkke har svigtet partiet

Tidligere Venstre-minister Søren Pind mener, at Lars Løkke Rasmussen har et medansvar for Venstres aktuelle problemer.

- Det her kan han ikke være bekendt. Han har svigtet det parti, der har givet ham meget, og han har svigtet Venstres nye formand.

Ordene kommer fra tidligere Venstre-minister Søren Pind, de handler om tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, og baggrunden er, at Lars Løkke Rasmussen meldte sig ud af Venstre i fredags.

Det er jeg smadder ked af og også lidt vred over. Han var jo en helt for mig i VU.

Søren Pind om Lars Løkkes udmeldelse

Den tidligere statsminister valgte at forlade det parti, han har været en del af i 40 år, heraf godt 10 år som formand og statsminister ad to omgange.

Søren Pind mener, at Lars Løkke Rasmussen svigter partiet og formand Jakob Ellemann-Jensen ved at forlade partiet i stedet for at hjælpe det på fode igen.

For Lars Løkke Rasmussen har et medansvar for de aktuelle problemer, partiet kæmper med, mener Søren Pind.

- Det er helt entydigt, at Lars Løkke er medansvarlig for de problemer, Venstre står med i dag, siger Søren Pind.

- Der er ikke ét af Venstres problemer, som den nuværende ledelse er ansvarlig for, og det synes jeg, at nogle af vi gamle skal være ærlige omkring, siger Pind, der i dag er bestyrelsesformand i Danish Cyber Defence.

Søren Pind henviser især til to situationer, der har slået sprækker i partiet under Lars Løkke Rasmussens formandskab.

Den ene er Inger Støjbergs sag om adskillelsen af asylpar, hvilket kan ende med en rigsretssag, og den anden er formandsopgøret mellem Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen i 2019.

- Det var jo Lars Løkke, der udnævnte Støjberg til integrationsminister for at gøre gældende, at man nu skulle have en ny integrationspolitik. Og hendes handlinger blev legitimeret ved, at hun forsatte som minister, og at man affejede kritikken, siger Pind, der samtidig slår fast, at også Kristian Jensen har et medansvar for problemerne i partiet.

Jakob Ellemann er ren

Derfor har både Lars Løkke Rasmussen – og folk, der var omkring Støjberg - et ansvar for at hjælpe partiet på fode igen, mener Pind.

- Man valgte Jakob Ellemann-Jensen af den simple grund, at han ikke var en af os. At han var ren. Lars Løkke har svigtet en ny formand, der blev valgt, fordi han ikke var professionel politiker. Han var anderledes end os, siger Pind.

- Og det kan man ikke være bekendt at løbe væk fra så kort tid efter, lige meget hvad man har været udsat for.

Søren Pind har sammen med Lars Løkke Rasmussen været en del af Venstre siden 1980’erne, og derfor er det også en ærgerlig Pind, der må konstatere, at Rasmussen nu er ude af partiet.

- Det er jeg smadder ked af og også lidt vred over. Han var jo en helt for mig i Venstres Ungdom, han valgte mig som minister, og personligt har jeg stor veneration for hans politiske arbejde, siger Pind, der afviser, at han vil være med i et eventuelt nyt parti, som Lars Løkke Rasmussen skulle stifte.

- Oprør fra midten

Det er ikke utænkeligt, at Venstres tidligere formand skulle stifte et nyt parti. Lørdag meddelte Lars Løkke Rasmussen i en klumme på bt.dk, at det er vigtigt med ”et oprør fra midten”.

- Kommer der ikke et oprør fra midten, har vi en socialdemokratisk mindretalsregering, der er ideologisk bundet til den yderste venstrefløj en lang årrække frem. Og det er med garanti ikke godt for Danmark, skriver Lars Løkke Rasmussen.

Lyn-analyse

Løkke forsøger at finde nogle trædesten til, om han kan stå i spidsen for eller være en del af nyt politisk parti. Han taler om et oprør fra midten, og det betyder vel at samle kræfter fra højre side af SF og over til LA. 

Han har en oplevelse af, at de gamle partier ikke løser opgaven i dag. De udfordringer, Danmark står over for i dag, kræver et helt andet projekt, mener han.

Han har været en tro Venstre-mand i 40 år, og nu synes han, der er behov for en ny måde at tænke politik på, og det er han begyndt at forberede. Det er et kæmpe sats, han siger selv, at det er usikkert, hvor det ender.

Han understreger, at ”blå blok er en illusion som afsæt for regeringsførelse”, men et eventuelt nyt parti kommer under alle omstændigheder ikke til at agere støtteparti for Socialdemokratiet.

- Oversætter man det, jeg her skriver, til et ønske om at være støtteparti for Mette Frederiksen, tager man grundigt fejl.