Politik

Venstre-profiler begræder tabet af Løkke: - Han kunne have fået en god rolle

Lars Løkke Rasmussen melder sig ud efter 40 års medlemskab af Venstre - i ti af årene var han formand.

Lars Løkke Rasmussens udmeldelse er et stort tab for Venstre.

Det mener partiets politiske ordfører, Sophie Løhde.

Den tidligere statsminister og Venstre-formand skrev fredag aften et længere Facebook-opslag, hvor han gjorde det klart, at han melder sig ud af partiet, men at han ikke nedlægger sit mandat i Folketinget.

- Det har ikke været en let beslutning, men den er modnet over tid – og de seneste dage er jeg blevet sikker i min sag, skrev Lars Løkke Rasmussen blandt andet.

- Ikke superoverraskende

Sophie Løhde fortæller, at hun ikke var bekendt med nyheden, inden han skrev om sin udmeldelse.

- Det er på den ene side en nyhed, som jeg er utrolig ked af det over. Men omvendt er det heller ikke superoverraskende. Løkke har igennem længere tid signaleret, at han har været i en form for tænkepause i sit liv, siger hun til TV 2.

På Twitter har Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, skrevet, at han er trist over, at Lars Løkke Rasmussen forlader partiet.

- Vi kunne helt sikkert have fundet en god rolle til Lars i Venstre, men han ville det anderledes og er på vej videre. Jeg ønsker ham alt det bedste, skriver Jakob Ellemann-Jensen.

40 års medlemskab

Under valgkampen i juni 2019 luftede Lars Løkke Rasmussen tankerne om et samarbejde hen over midten i dansk politik. Et ønske, der ikke mødte udpræget opbakning fra hverken højre eller venstre side, og som han stadig ikke tror på, kan indfries som medlem af Venstre.

Derfor melder han sig ud.

Det var i sensommeren 2019, at Lars Løkke Rasmussen trak sig som formand for Venstre efter nogle dramatiske døgn og højspændte møder i partiets forretningsudvalg og hovedbestyrelse.

Ti år i spidsen for Venstre blev det til – 40 år som medlem.

- Det er et stort tab for Venstre. Lars har givet utrolig meget til partiet igennem hans lange politiske karriere. Og partiet har givet utrolig mange ting tilbage til Lars. Jeg blev selv aktiv, og meldte mig i sin tid ind i Venstre, blandt andet på grund af hans tid som amtsborgmester og senere som indenrigs- og sundhedsminister, siger Sophie Løhde.

Lyn-analyse

Det, alle venter i spænding på, er, om Lars Løkke Rasmussen vil stifte et nyt parti.

En konkurrent til Venstre, som trækker ind mod midten.

Venstre må sidde med tilbageholdt åndedrag. Lars Løkke som løsgænger er en sten i skoen, men det vil ikke true Jakob Ellemann-Jensen lige så meget som et parti.

Hvis Løkke ender med at lave sit eget parti, er det en helt anden situation for Venstre.

Så er det ikke blot en krise; så er det en trussel.

En tumultarisk jul

Lars Løkke Rasmussens udmeldelse kommer midt i en i forvejen kaotisk tid for Venstre. I december landede Instrukskommissionens delberetning, som slog fast, at Inger Støjberg som udlændinge- og integrationsminister i 2016 udsendte en ulovlig pressemeddelelse om, at alle par på asylcentre skulle skilles ad, hvis den ene var under 18 år.

Jakob Ellemann-Jensen sagde i juledagene, at partiet bakker op om en eventuel rigsretssag. Inger Støjberg erklærede sig uenig, og 29. december måtte hun trække sig som næstformand.

- Det har været en tumultarisk jul. Jeg ville være en klovn, hvis jeg påstod andet. Men nu må vi bruge alle kræfter på at sikre, at vi får fuld fokus på det, der optager os: Venstres politik og vores budskaber til danskerne, siger Sophie Løhde til TV 2.