Fire bud på hvad Lars Løkke skal nu - og særligt ét af dem tror både analytiker og kommentator på
To politiske eksperter opstiller, hvilke muligheder, de mener, der er for Løkkes fremtid.
Fredag aften meddelte Lars Løkke Rasmussen på Facebook, at han melder sig ud af Venstre efter 40 år i partiet.
- Med lyst og mod til at møde den ny verden, der står foran os, men naturligvis også iblandet vemod, har jeg her til nytår besluttet at sætte mig selv fri og melde mig ud af Venstre efter 40 års medlemskab, skrev den tidligere statsminister i et opslag.
Selvom Lars Løkke Rasmussen melder sig ud af Venstre, stopper han ikke i politik, men forbliver i Folketinget som løsgænger.
Hvad Løkke skal i fremtiden, har han endnu ikke meldt ud, men ifølge TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen samt politisk kommentator Noa Redington er der fire muligheder for, hvordan Lars Løkke Rasmussens fremtid ser ud.
1. Blive direktør for en international organisation
Én mulighed kunne være, at Lars Løkke Rasmussen melder sig ud af politik og får en stilling i en international organisation.
Det gjorde eksempelvis Helle Thorning-Schmidt, da hun i 2016 blev direktør for Red Barnet. Og Løkkes egen forgænger som både partiformand og statsminister Anders Fogh Rasmussen som i 2009 tog jobbet som generalsekretær i NATO.
Hverken Noa Redington eller Peter Lautrup-Larsen mener imidlertid, at det er sandsynligt, at det samme sker med Lars Løkke Rasmussen.
- I det tilfælde vil der være en forventning om, at man skal videre fra politik og ikke blande sig i debatten. Og Lars Løkke er en, der åbenlyst har brug for at blande sig i debatten, siger Noa Redington.
2. Fortsætte som løsgænger
Lars Løkke Rasmussen fortsætter som løsgænger, når han har meldt sig ud af Venstre, men vil han også stille op som løsgænger, næste gang der er Folketingsvalg?
Det er en reel mulighed, mener Noa Redington, mens Peter Lautrup-Larsen ikke vurderer, at det er sandsynligt.
- Det eneste eksempel på en løsgænger, der rent faktisk er blevet valgt ind, er Jacob Haugaard. Så dét at stille op som løsgænger er reelt det samme som ikke at blive genvalgt, siger Peter Lautrup-Larsen.
3. Melde sig ind i et andet parti
Hverken Peter Lautrup-Larsen eller Noa Redington kan realistisk se et scenarie for sig, hvor Lars Løkke Rasmussen melder sig ind i et andet parti, selvom det er muligt.
- Det har jeg svært ved at se, lyder det fra Peter Lautrup-Larsen.
De påpeger begge, at de ikke ved, hvilket parti han i så fald skulle melde sig ind i.
- Det kan jeg slet ikke se for mig, siger Noa Redington.
- Lars Løkke Rasmussen har brudt med Venstre, fordi han har brug for rum til at afsøge mulighederne, uden at tage hensyn til hvad Venstre mener. Og nu skal han bare være Lars Løkke.
4. Stifte et nyt parti
Det er en mulighed, at Lars Løkke Rasmussen leger med tanken om at stifte et nyt parti. Endda en ganske sandsynlig en af slagsen, hvis man spørger Noa Redington og Peter Lautrup-Larsen.
Løkke drømmer om at generobre den politiske midte, og desuden vil det øge hans chancer for at blive valgt til Folketinget igen, vurderer Noa Redington.
Peter Lautrup-Larsen beskriver Løkkes fremtid som "en ordentlig cliffhanger, som vi bare kan gætte på".
- I Facebook-opslaget skriver han, at han vil være en aktiv stemme i overgangens og håbets tid, men at det kræver, at han sætter sig selv fri. Det lugter af, at han kan etablere noget. Så hvis han vil fortsætte en politisk karriere, er mit bud, at han stifter et nyt parti, siger Peter Lautrup-Larsen.
Noa Redington tegner det samme billede af den tidligere statsministers fremtid og tilføjer, at han ikke tror, Løkke endnu selv er klar over, hvad han skal fremover.
- Jeg tror, det mest sandsynlige er, at han de kommende måneder vil rejse rundt og holde foredrag, hvis man ellers kan det. Han vil afsøge terrænet for at danne et nyt parti. Jeg synes, det koger ned til, om han skal forlade politik eller danne et nyt parti.
De understreger begge, at det blot er scenarier, og at det lige så vel kan være, Lars Løkke Rasmussen finder på noget helt andet.
- Men vi vil meget gerne tale med ham, så vi kan spørge ham, lyder det fra Peter Lautrup-Larsen med henvisning til, at Løkke endnu ikke har stillet op til interviews i medierne om sin exit.