Politik

Ellemanns statsministerdrømme svinder efter formandsopgør, siger Vermund

Også Kristian Thulesen Dahl understreger, at Venstre ikke kan forvente, at partiet automatisk støtter Jakob Ellemann-Jensen som statsministerkandidat.

Med fravalget af Inger Støjberg som Venstres næstformand kan Jakob Ellemann-Jensen være ved at sætte sit kandidatur til statsministerposten over styr.

Sådan lyder den kontante udmelding fra Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund.

- Det er et tab for Venstre, at Inger ikke længere er næstformand. Venstre og Jakob Ellemann-Jensen bevæger sig dermed også længere væk fra de drømme, som Jakob går med om at blive statsministerkandidat for det borgerlige Danmark, siger hun til TV 2.

Hun forklarer sin udmelding med, at Venstre og partiets formand ser ud til at bevæge sig i den modsatte politiske retning af, hvad der tjener Nye Borgerlige og resten af blå blok.

- Udlændingepolitikken forener det borgerlige Danmark, og når han tager et skridt væk fra den linje, er det klart, at min tillid til ham bliver mindre, siger Vermund.

DF: Vores opbakning er ikke givet

Også Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, fortæller til TV 2, at Venstre og Jakob Ellemann-Jensen ikke per automatik kan forvente partiets opbakning, da DF ikke længere er sikre på, hvor Venstre står på udlændingepolitikken.

Han understreger, at Ellemann-Jensen ikke nødvendigvis skal regne med, at Dansk Folkeparti vil støtte ham som mulig statsminister.

- Vi vil gøre boet op i forbindelse med det næste valg og finde ud af, hvem der vil være bedst til at lede den borgerlige blok frem til en forhåbentlig kommende valgsejr. I første omgang må vi bruge kræfterne på at sikre, at hvert parti står så stærkt som muligt, siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

Ifølge TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg, står det klart, at vejen til Statsministeriet er blevet mere mudret for Jakob Ellemann-Jensen efter formandsopgøret.

- Det er et voldsomt slag for hans drømme om at blive blå bloks lederskikkelse. De blå partier venter med tilbageholdt åndedræt på næste meningsmåling, som kan give en indikation på, hvordan vælgerne tager Venstres formandsopgør. Hvis mange vælgere siver væk, står Ellemann-Jensen selvfølgelig med et stort problem, siger han.

Ifølge den seneste meningsmåling fra Megafon står Venstre til at få 16,4 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag. Det er en voldsom tilbagegang fra de 23,4 procent, som partiet fik ved valget i 2019.

Imens står Det Konservative Folkeparti til over 10 procent af stemmerne og har det seneste år oplevet markant fremgang i vælgertilslutningen, mens også Nye Borgerlige nærmer sig 10 procents opbakning blandt vælgerne.

Vermund har mere tillid til Pape

Selv har Jakob Ellemann-Jensen forsikret om, at Venstres udlændingepolitik bevares, selvom Inger Støjberg er udtrådt af partiets ledelse.

Det har Pernille Vermund dog ikke den store tiltro til. Faktisk vil hun gå så langt som til at sige, at hun har mere tillid til de konservatives formand, Søren Pape Poulsen, som leder af blå blok, end hun har til Jakob Ellemann-Jensen på nuværende tidspunkt.

- Pape har blandt andet over længere tid bevæget sig i den rigtige retning på udlændingespørgsmålet, hvor Jakob har gjort det modsatte, uddyber hun til TV 2.

Selvom Pernille Vermund måske har givet Søren Pape en håndsrækning med dagens udmelding, er den konservative formand endnu ikke helt klar til at gribe ud efter titlen som oppositionsleder – endsige den øverste regeringspost, lyder vurderingen fra Troels Mylenberg.

- Lige nu kommer Pape ikke til at gøre noget aktivt for at sige, at han er statsministerkandidat, men det er klart, at hvis Det Konservative Folkeparti fortsætter med at blive større det næste år, er det naturligt, at han rækker ud efter Statsministeriet, siger han.