Ellemann og Støjberg lovede at gå i "parterapi", men få uger senere var bruddet uundgåeligt

Trods en række uenigheder gjorde Ellemann-Jensen og Støjberg tidligere på måneden endnu et forsøg på at få samarbejdet til at fungere. Men forgæves.

Det havde i månedsvis været tydeligt for enhver, at samarbejdet lod meget tilbage at ønske.

Mildt sagt.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og næstformand, Inger Støjberg, fungerede ikke som makkerpar. Igen og igen udlagde de den politiske kurs på en række spørgsmål forskelligt. Og på de indre linjer var det tydeligt for enhver, at kommunikationen mellem de to var stort set ikke-eksisterende.

Dét skulle der rettes op på straks, lød det i Venstres top. Og det var netop det centrale punkt på dagsordenen, da partiets forretningsudvalg – inklusive formand og næstformand – torsdag 10. december mødtes i Nyborg.

På mødet betonede flere medlemmer af forretningsudvalget ifølge TV 2s oplysninger, at formandsskabet måtte gøre mere for at få samarbejdet til at fungere. De måtte simpelthen gå i ”parterapi”, som det blandt andet blev formuleret.

Ellemann-Jensen og Støjberg var enige. De ville nu begynde at kommunikere mere med hinanden, lød løftet. Konkret ville Inger Støjberg blandt andet flytte kontor på Christiansborg, så hun fremover også fysisk befandt sig tættere på Jakob Ellemann-Jensen.

Vi er i gang med at finde melodien, lød beskeden fra de to.

Kilder fortæller til TV 2, at der efter mødet herskede en stemning af forsigtig optimisme: Nu ville det forhåbentlig blive bedre.

Knap tre uger senere stod det klart, at det på ingen måde blev tilfældet.

Ellemann-Jensen åben for rigsretssag

Siden mødet i Venstres forretningsudvalg 10. december er der sket meget i dansk politik.

Blandt andet har den såkaldte Instrukskommission afleveret sin delberetning, der retter voldsomme anklager mod Inger Støjberg i sagen om den ulovlige adskillelse af asylpar, som fandt sted, da hun var udlændingeminister.

En beretning, der har fået et flertal i Folketinget til at bede et par jurister vurdere, om der er grundlag for at indlede en rigsretssag mod Støjberg. Og om det er sandsynligt, at hun i det tilfælde vil blive dømt.

Søndag aften offentliggjorde Jyllands-Posten så et interview med Jakob Ellemann-Jensen, som gjorde det klart, at han ”ultimativt” var klar til at stemme for at bringe sin næstformand for Rigsretten.

- Nu afventer vi vurderingen fra Folketingets advokater, men kernen i mit budskab er, at Venstre ikke kan tåle at have den her mere eller mindre konkrete anklage hængende over os. Vi er et parti, der står for lov og orden. Så derfor er vi også klar til en rigsretssag, hvis ikke Folketinget på baggrund af advokaternes vurdering kommer med en klar konklusion, lød det fra Jakob Ellemann-Jensen.

Den opsigtsvækkende melding var få timer inden offentliggørelse søndag aften blevet diskuteret på endnu et møde i Venstres forretningsudvalg, hvor Inger Støjberg også var til stede. På det tidspunkt havde Ellemann-Jensen allerede gennemført interviewet med Jyllands-Posten – og på mødet bakkede et flertal i udvalget op om Ellemann-Jensens melding. Støjberg slog fast, at hun var uenig, og enkelte andre udtrykte også skepsis over for formandens linje.

Mandag morgen blev uenigheden udbasuneret i fuld offentlighed. I et Facebook-opslag erklærede Inger Støjberg sig både ”meget overrasket” og ”helt uenig” med sin formand.

- Der er bestemt begået fejl, og dem beklager jeg – men jeg har selvfølgelig ikke bedt nogen om at bryde loven. Derfor mener jeg heller ikke, at der er grundlag for nogen rigsretssag, skrev hun.

Det endelige opgør

Dermed var forholdet mellem formand og næstformand for landets næststørste parti nået et ”point of no return”, som Venstre-kilder formulerede det til TV 2. Lunten til krudttønden var nu tændt – spørgsmålet var alene, hvornår den ville eksplodere.

Når en formand og en næstformand offentligt erklærer sig fuldstændig uenige om et så afgørende spørgsmål, stod det klart for de fleste i partiets top, at situationen måtte føre til et brud. Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg kunne ikke fortsætte deres makkerskab. Mindst én af dem måtte ud af formandsskabet.

Jakob Ellemann-Jensen havde også gjort sin stilling op: Støjberg måtte væk fra næstformandsposten.

Tirsdag eftermiddag tikkede derfor endnu en mødeinvitation ind hos medlemmerne af Venstres forretningsudvalg. TV 2 har set indkaldelsen. Den er kortfattet og umisforståelig: Nu kom det endelige opgør:

Der indkaldes hermed til FU-møde tirsdag 29. december klokken 19 (virtuelt møde) med følgende dagsorden.

1. Redegørelse fra formanden herunder afklaring af opbakning til formandens linje i spørgsmålet om håndtering af Undersøgelseskommissionens delrapport samt konsekvenser heraf.

2. Eventuelt.”

På mødet erklærede Jakob Ellemann-Jensen, at han ikke længere havde tillid til sin næstformand. Med få undtagelser bakkede forretningsudvalgets medlemmer ham op, og Støjberg blev direkte opfordret til at trække sig.

Støjberg fulgte dog ikke umiddelbart opfordringen. På mødet i forretningsudvalget meddelte Inger Støjberg således ikke, ifølge TV 2s oplysninger, at hun havde i sinde at trække sig. Hun udbad sig i stedet betænkningstid.

Dét førte til, at Ellemann-Jensen besluttede sig for med mindre end en times varsel at indkalde partiets hovedbestyrelse til møde.

Mødeinvitationer gik ud til medlemmerne af Venstres hovedbestyrelse. Den var endnu kortere end den til forretningsudvalget tidligere på dagen.

"Der indkaldes til møde i Hovedbestyrelsen i aften klokken 21.40 vedrørende situationen i Venstre", lød det blot.

Trak sig få minutter efter

Årsagen til dette skridt var ikke til at tage fejl af. Hverken forretningsudvalget eller hovedbestyrelsen kan direkte vælte en næstformand i Venstre. Det kan alene et landsmøde. Til gengæld giver Venstres vedtægter mulighed for, at en tredjedel af hovedbestyrelsen kan træffe beslutning om, at der skal indkaldes til et ekstraordinært landsmøde.

Hvis ikke Støjberg trak sig, måtte et landsmøde tage stilling i konflikten.

Men det virtuelle hovedbestyrelsesmøde havde blot været i gang i knap ti minutter, da Inger Støjbergs Facebook-profil blev opdateret på ny.

- Jakob Ellemann-Jensen har i dag bedt mig om at gå af som næstformand for Venstre. Jeg forstår, at det blandt andet skyldes hans manglende tillid til min linje i en række politiske sager, skrev hun og fortsatte:

- Det kommer som en overraskelse, at det er endt her, og at Jakob har bedt mig om at gå af som næstformand. Jeg havde gerne set det anderledes. Men sådan er det.

Værd at bemærke i det Facebook-opslag er i lige så høj grad, hvad der ikke står.

Støjberg slår nemlig her ikke fast, at hun vil forblive i Venstre.

Straks lød det fra både DF-formand Kristian Thulesen Dahl og Nye Borgerliges Pernille Vermund, at Inger Støjberg skam er velkommen hos dem.

Venstres næststørste stemmesluger ved det seneste valg (kun overgået af daværende formand Lars Løkke Rasmussen) er altså færdig som Venstres næstformand.

Det store spørgsmål dagen derpå er, om hun også snart er færdig i partiet.