Politik

Ellemann om Støjbergs exit: - Med tungt hjerte har jeg bedt Inger trække sig

Jakob Ellemann-Jensen skriver på Facebook, at hans makkerskab med Inger Støjberg "simpelthen ikke fungerer".

Jakob Ellemann-Jensen er helt utrolig ked af, at Venstre er endt i en situation, hvor partiet skal have ny næstformand.

Det skriver han i et opslag på Facebook.

- Efter mange og lange samtaler med Inger har jeg som leder af Venstre derfor ikke set andre muligheder end at bede Inger trække sig som næstformand. Det gør jeg med et meget tungt hjerte, skriver Venstres formand.

Over for TV 2 forklarer Jakob Ellemann-Jensen, at han har set sig nødsaget til at bede Støjberg om at gå af på grund af uenigheder om Venstres syn på en eventuel rigsretssag mod Inger Støjberg.

- Støjberg har været imod Venstres formand og forretningsudvalget i det her spørgsmål, og der er blevet sået tvivl om, hvorvidt Venstre går ind for lov og orden. Det er der ikke nogen, der må være i tvivl om, at det går vi ind for, siger Ellemann-Jensen til TV 2.

Sagen, der muligvis kan føre til en rigsretssag, omhandler en instruks, som i februar 2016 blev udstedt af Udlændinge- og Integrationsministeriet med Inger Støjberg som minister. Den fik Udlændingestyrelsen til – i strid med loven – at adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Spørgsmål om tillid - ikke politik

Ellemann-Jensen uddyber, at makkerskabet med Støjberg ikke har fungeret.

- Jeg skal ikke lægge skjul på, at vi er kørt skævt af hinanden gennem længere tid. Og jeg må konstatere, at det er helt uholdbart, at Venstre nu er endt i en situation, hvor formanden ikke kan lede med opbakning fra sin næstformand.

Ifølge Ellemann-Jensen er det ikke politiske forskelle, der tvinger Støjberg fra posten, og han slår fast, at de begge står for en stram og konsekvent udlændingepolitik.

Udfordringen er manglende tillid.

- Når makkerskabet nu er nået til en korsvej, handler det altså ikke om politiske uenigheder, men om, at jeg for mit vedkommende ikke længere har tillid til, at jeg kan lede Venstre med min næstformands fulde opbakning. Derfor måtte jeg handle nu, og derfor måtte Inger trække sig som næstformand her til aften.

Ellemann: - Ingers fremtid er i Venstre

Til TV 2 understreger Ellemann Jensen, at Inger Støjberg fortsat har en fremtid i Venstre.

- For mig at se skal Inger være et stort og vigtigt aktiv for Venstre i mange år fremover. Inger har altid været i Venstre og hører hjemme i Venstre, så det har jeg ikke nogen spørgsmålstegn ved, siger Ellemann-Jensen.

Både Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, og Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, mener, at Støjbergs afgang som næstformand risikerer at svække det kommende samarbejde i blå blok, og de byder hende begge to velkommen i deres respektive partier.

Ellemann-Jensen afviser, at Støjbergs afgang er lig med en ny politik.

- Jeg tror, at man skal lade være med at blande sig i, hvem andre partier har som formænd og næstformænd. Jeg har haft et glimrende samarbejde med de andre blå partier, det ændrer det her ikke, siger Ellemann Jensen til TV 2.