Politik

Støjberg "meget overrasket" over Ellemanns udmelding om rigsretssag

Jakob Ellemann-Jensen hævder, at han havde opbakning fra sin næstformand, da han meldte ud, at Venstre er klar til at støtte en rigsretssag mod hende.

Venstres næstformand, Inger Støjberg, skriver på Facebook, at hun er meget overrasket og helt uenig, efter V-formand Jakob Ellemann-Jensen har åbnet for, at Venstre kan støtte en rigsretssag mod hende.

- Mange spørger mig i dag om, hvordan jeg ser på, at min egen formand, Jakob Ellemann, på forsiden af Jyllands-Posten i dag ‘inviterer’ mig til at blive stillet for en rigsret i barnebrudssagen, skriver hun og fortsætter:

- Mit svar kan sådan set skrives meget kort: Jeg er meget overrasket. Jeg vidste ikke, han havde lavet interviewet, og jeg er helt uenig.

Ellemann: Støjberg er enig i min linje

Til Jyllands-Posten og i et uddybende interview til TV 2 siger Jakob Ellemann-Jensen, at han vil have Venstre - og Inger Støjberg - renset i den såkaldte instrukssag.

Derfor er han "ultimativt" klar til at bakke om en rigsretssag mod sin egen næstformand.

- Hvis man bliver anklaget for noget, og man mener, at man ikke har gjort noget forkert, så må man også stille sig op og sige, at de her anklager vil vi ikke finde os i. Det vil vi ikke have siddende på os. Vi vil renses, siger han blandt andet til TV 2 og kalder desuden udmeldingen for en "tillidserklæring" og ikke en "krigserklæring".

Jakob Ellemann-Jensen tilføjer, at han søndag aften drøftede sagen med Venstres forretningsudvalg, og her sikrede han sig opbakning - også fra Inger Støjberg:

- Inger og resten af Venstres Forretningsudvalg bakker op om den linje, som jeg præsenterer i dag, sagde Ellemann, inden Støjberg kom med sin udlægning.

Venstres formand hævder, at Inger Støjberg var bekendt med og støttede hans udmelding om, at Venstre er klar til at bakke op om en rigsretssag mod næstformanden. Video: Rasmus Dam Nielsen

Støjberg: Advokater støtter mig

Instrukssagen handler om, at der i 2016 blev udsendt en ulovlig instruks fra Udlændinge- og Integrationsministeriet om, at alle asylpar, hvor den ene part var mindreårig, skulle adskilles. En kommission har i løbet af 2020 gennemgået sagen og på den baggrund udtalte den i starten af december en kras kritik af den dengang ansvarlige minister, Inger Støjberg.

Kommissionen fastslår blandt andet, at Støjberg var advaret om, at instruksen var ulovlig, inden den udgik fra ministeriet, og at hun sidenhen flere gange vildledte Folketinget om forløbet.

Jakob Ellemann-Jensen fortæller i sine interviews om sagen, at han har haft to uvildige advokater til at vurdere kommissionens rapport, og om der er grobund for en rigsretssag. Hvad de er kommet frem til, vil han ikke afsløre, men det vil Støjberg til gengæld. På Facebook skriver hun:

- Jeg kan røbe så meget, at deres konklusioner et langt stykke hen ad vejen underbygger min egen opfattelse af sagen. Der er bestemt begået fejl, og dem beklager jeg - men jeg har selvfølgelig ikke bedt nogen om at bryde loven. Derfor mener jeg heller ikke, der er grundlag for nogen rigsretssag.

Det sidste er Ellemann enig i, men han vil alligevel afvente, hvad Folketingets advokater kommer frem til, når de i begyndelsen af januar fremlægger deres vurdering af kommissionens rapport. Mener de, at der er grobund for en rigsretssag, vil Venstre støtte, at en sådan bliver etableret.

Kun en overlever

Ifølge TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg, er Inger Støjbergs reaktion "indledningen til en egentlig borgerkrig i Venstre":

- Kun en af dem overlever det her, siger han.

TV 2 har forsøgt at få en uddybende kommentar fra Inger Støjberg, men hun ønsker ikke at stille op til interview.

Dette er breaking news på TV2.DK. Vi arbejder lige nu på at få yderligere oplysninger, og vi anbefaler derfor, at du vender tilbage om kort tid for at få seneste nyt.