Politik

Borgmestre: Støjberg bør træde tilbage som næstformand

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Flere Venstre-borgmestre mener, at Inger Støjberg skal fratræde sin post som næstformand i Venstre.

Indtil det er afgjort, om Folketinget vil rejse en rigsretssag mod Venstres næstformand, Inger Støjberg, skal hun fratræde sin post.

Det mener hendes partifælle Martin Damm, der er medlem af Venstres forretningsudvalg og borgmester i Kalundborg.

- Det ville jeg have gjort, fordi så stod jeg rent i forhold til min egen sag, og det er jo den, hun skal koncentrere sig om nu, siger han til TV2 ØST.

Støjberg: Jeg er overrasket

Udtalelsen falder, efter Inger Støjberg har skrevet et Facebook-opslag, hvor hun fortæller, at hun er overrasket over, at partiformand Jakob Ellemann vil bakke op om en eventuel rigsretssag mod hende.

- Mange spørger mig i dag om, hvordan jeg ser på, at min egen formand, Jakob Ellemann, på forsiden af Jyllands-Posten i dag ‘inviterer’ mig til at blive stillet for en rigsret i barnebrudssagen, skriver Inger Støjberg.

- Mit svar kan sådan set skrives meget kort: Jeg er meget overrasket. Jeg vidste ikke, han havde lavet interviewet, og jeg er helt uenig, skriver hun.

Inger Støjbergs opslag har fået Martin Damm til at stå frem med sin kritik, første gang i Politiken. Til TV2 ØST fortæller borgmesteren, at Støjberg selv var med på et møde, hvor partiets linje i forhold til rigsretssagen blev slået fast.

- Jeg synes, det er underligt, når man tænker, at vi i går havde et forretningsudvalgsmøde, hvor formanden fortæller om linjen og om interviewet i Jyllands-Posten, og hvor der er bred opbakning til den linje, at så næstformanden, som i gåseøjne er ansat til at bakke formanden op, går ud og siger det modsatte dagen efter, siger Martin Damm, der mener, Støjberg bør træde tilbage som næstformand i partiet, indtil det er afgjort, om der skal køres en rigsretssag mod hende eller ej.

- I den rolle skal hun jo tegne partiet og ikke sig selv, men det er jo lidt svært, når man selv er part i sagen, siger han.

- Og nu går hun jo direkte ud og modsiger formanden, og det gør hun som ”Inger Støjberg” i forhold til sin egen sag, men det ville næstformanden jo ikke gøre, siger Martin Damm.

- Inger skal tage lidt ferie

Også Rudersdals Venstre-borgmester Martin Ive mener, at Inger Støjberg bør trække sig - i hvert fald indtil det er afgjort, om der er grundlag for at rejse en rigsretssag mod hende.

Ive siger til Ritzau, at Inger Støjbergs fremtid i Venstre "alene kan afgøres af Inger selv eller af et landsmøde".

- Men jeg tror, at det vil være fornuftigt for Inger selv og for Venstre, at Inger tager en timeout og måske holder nogle dage eller ugers ferie, mens det her behandles af Folketinget.

- Man skal sætte partiet højere end sig selv

Tidligere medlem af Europaparlamentet for Venstre fra 1994 til 2009 Karin Riis Jørgensen bakker de to borgmestre op. Hun mener også, at Støjberg bør trække sig som næstformand, fordi hun, ifølge hende, spærrer for Venstres politik.

- Tiden er kommet til, at hun tager en pause. Trækker sig, så der er plads til, at vi i Venstre kan diskutere politik, siger hun til TV 2 og tilføjer, at man som politiker skal sætte partiet højere, end ens egne ambitioner, egoisme og forfængelighed.

Karin Riis Jørgensen mener, at Venstre skal stå sammen som et samlet parti og følge den linje, som Forretningsudvalget lagde søndag:

- Jeg har oplevet masser af eksempler, hvor jeg også har været uenig med Venstres skiftende formænd. Så tog man kampen internt og bakkede op. Det er partiet og ikke en selv, der afgør, hvordan man agerer i sådan en sag.

Lyn-analyse

Det er åbenbart for enhver, at Venstre står i en enorm svær situation lige nu. Jeg betragter det, som partiet har været igennem det seneste døgn, som et point of no return. Jeg har enormt svært ved at se for mig, at formandsskabet med Jakob Ellemann som formand og Inger Støjberg som næstformand, kan bestå meget længere. De er uenige om meget, og som jeg hører det, taler de ikke særlig godt sammen. Parret med de opfordringer, der pipler frem om, at Støjberg måske skulle trække sig, så er det en situation, som jeg har meget svært ved at se ende lykkeligt.

Ellemann: Venstre og Støjberg skal renses

Til Jyllands-Posten og i et uddybende interview til TV 2 siger partiformand Jakob Ellemann-Jensen, at han vil have Venstre og Inger Støjberg renset i sagen.

Derfor er han klar til at bakke om en rigsretssag mod sin egen næstformand, hvis det skulle komme dertil.

- Hvis man bliver anklaget for noget, og man mener, at man ikke har gjort noget forkert, så må man også stille sig op og sige, at de her anklager vil vi ikke finde os i. Det vil vi ikke have siddende på os. Vi vil renses, siger han til TV 2 og kalder desuden udmeldingen for en tillidserklæring og ikke en krigserklæring.

Det har mandag ikke været muligt for hverken TV 2 eller TV2 ØST at få en kommentar fra Inger Støjberg.