Coronavirus

Danmark vil købe 2,6 millioner vacciner, men der er måneders ventetid

Den danske vaccineudrulning blev præsenteret på et pressemøde i Sundheds- og Ældreministeriet.

Danmark har lagt billet ind på 2,6 millioner ekstra doser af vaccinen mod coronavirus fra Pfizer/BioNTech.

Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde onsdag, hvor "første rul" af danske udrulning af vaccinen mod coronavirus blev præsenteret.

Den første leverance af vacciner vil komme til landet 26. december og bestå af 9750 vaccinedoser - nok til at vaccinere godt 5000 danskere.

Derefter kommer 38.025 doser ugen efter, og i ugerne derefter vil der komme 47.775 vaccinedoser per uge indtil marts 2021.

De 2,6 millioner ekstra vacciner, som Danmark har lagt billet ind på hos Pfizer/BioNTech, forventes at komme enten i slutningen af første kvartal eller begyndelsen af andet kvartal næste år, oplyste direktør for Lægemiddelstyrelsen, Thomas Senderovitz.

Første stik 27. december

De fem regioner begynder at vaccinere 27. december klokken 9 om morgenen.

Først i køen står borgere på en række plejecentre og personale samme sted samt frontpersonale på sygehusenes covid-isolationsafdelinger og intensive afdelinger. Men det bliver en udrulning over hele landet, lød det fra ministeren.

- Det vil ske nærmest simultant forskellige steder i Danmark, siger Magnus Heunicke.

Det er beboere på fem plejehjem rundt i landet, der bliver vaccineret først i Danmark.

De fem plejehjem er Kærbo i Ishøj, Blomstergården i Slagelse, Birkebo i Aalborg, Ankersgade I Aarhus og Ældrecenter Øst i Odense.

Samme vaccine, som andre har godkendt

Vaccinen fra Pfizer/BioNTech er testet ved kliniske forsøg med 36.000 deltagere, og har ifølge Thomas Senderovitz været igennem en "meget grundig" evaluering.

I USA, Storbritannien og Canada er man allerede igang med at give vaccinen.

21. december godkendte EU vaccinen efter et pres for at få processen til at gå hurtigere og at have rykket godkendelsesdatoen flere gange.

Det er frivilligt at lade sig vaccinere, men målet er, at alle danske borgere over 18 år får tilbud om vaccinen.

Endnu en vaccine forventes godkendt

Udover Pfizer/BioNTech-rvaccinen har Danmark lagt billet ind på tre millioner vaccoinedoser fra Moderna. Den vaccine bliver vurderet i EU 6. januar.

Den danske plan er, at den vil indgå i den danske vaccineudrulning fra tredje uge af 2021, hvis den bliver godkendt af Det Euoropæiske Lægemiddelagentur, EMA.

For at få fuld effekt skal vaccinen gives ad to omgange, og planen er, at man skal have begge stik med samme vaccinetype, lød det på pressemødet.

Derfor vil man sikre, at der bliver lagt doser til side til dem, der har fået første stik, lød det fra sundhedsministeren.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, kaldte det "helt fantastisk", at han kunne stå på et pressemøde og fremlægge en vaccineplan.

- Det overstiger min vildeste fantasi, lød det.