Politik

Coronapersonale bliver truet - nu sender Lægeforeningen brev til Mette Frederiksen

Lægeforeningens formand kalder trusler mod sundhedspersonale "uacceptabelt" og vil have, at der "gribes resolut ind".

Lægeforeningens formand, Camilla Noelle Rathcke, opfordrer i et åbent brev statsminister Mette Frederiksen (S) til, at hun og regeringen reagerer på trusler mod sundhedspersonale under coronakrisen.

Opfordringen kommer, efter at flere læger og sygeplejersker oplever, at de bliver udsat for en hetz, hvis de på sociale medier udtaler sig om coronavirus og vacciner.

For eksempel er en sygeplejerske fra Gentofte Hospital blevet forsøgt opsporet af corona-benægtere. De beskyldte blandt andet sygeplejersken for at sprede propaganda, fordi hun fortalte om en kollega, der skulle arbejde på en nyoprettet afdeling for coronasmittede. Sygeplejersken har siden slettet sit opslag på Facebook.

- Lægeforeningen opfordrer derfor regeringen til offentligt at tage kraftigt afstand fra disse personers utilstedelige handlinger og at sikre, at politiet prioriterer opgaven med at efterforske disse anmeldelser og anden tilsvarende adfærd, skriver Camilla Noelle Rathcke.

I et andet eksempel opfordrer en corona-debattør på Facebook til, at man forsøger at opspore en navngiven person ansat i sundhedssektoren, så hun kan "stilles til ansvar", fordi hun har udtalt sig om coronavirus.

Formand: - Ikke vant til at skulle forsvare det, vi laver

I brevet til Mette Frederiksen kalder Lægeforeningens formand hetzen mod sundhedspersonale for ”uacceptabelt”.

- Det er vores opgave at være koncentrerede om at bekæmpe sygdommen og behandle alle patienter bedst muligt. Det er ikke vores opgave at skulle håndtere de politiske reaktioner, som følger i kølvandet på regeringens håndtering af epidemien, siger Camilla Noelle Rathcke.

Hun bakkes op af Torben Klitmøller Hollmann, sektorformand for social- og sundhedssektoren i FOA:

- Vi er sådan set bare ansat til at udføre en opgave for nogle, som ikke kan klare det selv, og vi er ansat til at udføre en opgave, vi får besked på. Vi er ikke vant til på den måde at skulle forsvare det, vi laver, siger han til TV 2.

Ifølge Torben Klitmøller Hollmann gør den hårde tone fagforbundets medlemmer meget bekymrede og usikre, og nogle bliver endda så bange, at de overvejer at forlade faget.

Person anholdt og afhørt i sag

Hos Lægeforeningen er håbet, at ”der gribes resolut ind over for de personer, som står bag disse truende og hetzende udsagn mod læger og andre sundhedspersoner.”

Af samme grund opfordrer Lægeforeningen deres medlemmer til at foretage politianmeldelser, hvis de oplever chikane.

I den konkrete sag, hvor Facebook-debattøren altså opfordrer til at opspore den navngivne sundhedsansatte, er personen bag opslaget blevet anholdt og afhørt i sagen.

Det bekræfter Københavns Politi over for TV 2 onsdag morgen. Personen er efterfølgende blevet løsladt, men er fortsat sigtet for at have krænket den ansatte i sundhedsvæsenet.