Coronavirus

Rejsende fra Storbritannien udgør ingen betydelige risiko, vurderer SSI

Fra mandag klokken 10 og to døgn frem er der indført forbud mod, at rejsende fra Storbritannien sætter fod i Danmark.

Rejsende fra Storbritannien udgør ikke nogen betydelig sundhedsrisiko.

Sådan lyder konklusionen af en risikovurdering fra Statens Serums Institut dateret 20. december, som TV 2 er i besiddelse af.

De skriver:

- Med baggrund i, at varianten i forvejen cirkulerer i Danmark, vurderer vi ikke for nuværende, at rejsende fra England udgør en betydende risiko for folkesundheden i Danmark, så længe rejsende fra England følger anbefalinger fra Udenrigsministeriet omkring selvisolation i 10 dage eller test på 4. dagen og ophør af selvisolation ved negativ test.

Rejseforbud ikke anbefalet

Natten til mandag meddelte transportminister Benny Engelbrecht (S), at Danmark fra klokken 10 mandag lukkede for al indrejse fra Storbritannien i to døgn.

Det vil sige, at personer, der rejser fra Storbritannien, ikke må sætte fod i Danmark før klokken 10 lillejuleaften.

Af risikovurderingen fremgår det dog, at det europæiske center for forebyggelse af og kontrol med sygdomme (ECDC) ikke opfordrer til at indføre restriktioner på rejser.

- ECDC udkommer på mandag med en risikovurdering på baggrund af den seneste udvikling i England, som SSI har fået tilsendt i udkast. ECDC angiver, at der er en lang række usikkerheder både i forhold til virus smitsomhed og alvorlighed. (..) Der opfordres fra ECDC ikke til rejserestriktioner.

Står ikke alene med forbud

Det danske forbud kom, efter en stribe lande i Europa såsom Holland, Tyskland, Belgien, Frankrig og Italien havde truffet samme beslutning.

Efterfølgende har Canada og Norge fulgt trop.

Søndag lød det fra SF, Dansk Folkeparti og Venstre, at regeringen skulle lukke grænsen til Storbritannien, mens Det Radikale Venstre og Enhedslisten var mere moderate.